Ράγκμπι: Οι αυστραλιανές αρχές στηρίζουν τον Έντι Τζόουνς παρά τις φήμες για επιστροφή στην Ιαπωνία

Λίγες ώρες πριν οι Wallabies δώσουν έναν σημαντικό αγώνα για το Rugby World Cup Pool C εναντίον της Ουαλίας στη Λυών, η Rugby Australia εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία στηρίζει τον προπονητή Eddie Jones, υπό το φως μιας φήμης που τον συνδέει με επιστροφή στην Ιαπωνία.

“Παίρνω τους ανθρώπους στα λόγια τους και ο Έντι είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Έτσι, όσον αφορά εμένα, αυτό είναι το τέλος της ιστορίας και όλοι επικεντρώνονται στο κρίσιμο παιχνίδι του Σαββατοκύριακου με την Ουαλία”, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της RA, Phil Waugh.

Ο προπονητής της Αυστραλίας Eddie Jones μιλάει στα ΜΜΕ μετά τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι μεταξύ της Αυστραλίας και των Φίτζι στις 17 Σεπτεμβρίου 2023 στο Saint-Étienne της Γαλλίας. (Getty/ WeLoveSports)

Η δήλωση του Waugh ακολουθεί δημοσίευμα της Sydney Morning Herald σύμφωνα με το οποίο ο Jones, ο οποίος ανέλαβε τον ρόλο του ως προπονητής των Wallabies μόλις τον Ιανουάριο, είχε πρόσφατα μια διαδικτυακή συζήτηση με την Ιαπωνική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι σχετικά με την επιστροφή του στον ρόλο του εθνικού προπονητή που κατείχε από το 2012 έως το 2015.

Τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα αναφέρει το όνομα του Τζόουνς – μαζί με αυτά του πρώην προπονητή Τζον Κίργουαν και του Φρανς Λούντεκε, ο οποίος οδήγησε την Spears Funabashi Tokyo Bay στον τίτλο της League One φέτος – ως πιθανό αντικαταστάτη του Τζέιμι Τζόζεφ, ο οποίος επιστρέφει στη Νέα Ζηλανδία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Την περασμένη εβδομάδα ο Τζόουνς απέρριψε τα δημοσιεύματα ως “ανοησίες και κουτσομπολιά”.

Μεγάλο μέρος των εικασιών περιστρέφεται γύρω από τη στενή σχέση του Jones με τον πρόεδρο της JRFU Masato Tsuchida, πρώην παίκτη και προπονητή της Suntory Sungoliath, νυν Tokyo Sungoliath.

Ο προπονητής της Αυστραλίας Έντι Τζόουνς πριν από τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι μεταξύ της Αυστραλίας και της Γεωργίας στο Παρίσι στις 9 Σεπτεμβρίου 2023 (Getty/ WeLoveSports)

Ο Τζόουνς ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα στην Ιαπωνία στο Πανεπιστήμιο Τοκάι το 1995, πριν γίνει βοηθός προπονητή της εθνικής ομάδας και της Σουνγκολιάθ για ένα χρόνο το 1996 και το 1997 αντίστοιχα. Επέστρεψε στη Suntory ως πρώτος προπονητής από το 2009 έως το 2012 και εξακολουθεί να απασχολείται στην ομάδα ως “Διευθυντής Ράγκμπι (Συμβουλευτική)”.

Ο Τζόουνς προπόνησε τους Brave Blossoms στη μεγαλύτερη έκπληξη του ράγκμπι, όταν η Ιαπωνία νίκησε τη Νότια Αφρική στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015. Έφυγε από την Ιαπωνία μετά από αυτό το τουρνουά, αρχικά για να προπονήσει τη νοτιοαφρικανική ομάδα Super Rugby Stormers.

Αλλά άφησε το πόστο του μόλις οκτώ ημέρες μετά το κάλεσμα της Ένωσης Ράγκμπι. Παρέμεινε στην Αγγλία μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022, όταν απολύθηκε μετά από μια σειρά κακών αποτελεσμάτων.

Ο Eddie Jones αγκαλιάζει τον Amanaki Lelei Mafi μετά την εκπληκτική νίκη της Ιαπωνίας επί της Νότιας Αφρικής στο Μπράιτον της Αγγλίας, κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι 2015. ( WeLoveSports)

Ο Τζόουνς έχει συμβόλαιο με το Ράγκμπι Αυστραλίας μέχρι το 2027, όταν η χώρα θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο 63χρονος ήταν επικεφαλής των Γουόλαμπις το 2003, όταν η Αυστραλία φιλοξένησε για τελευταία φορά το τουρνουά, χάνοντας 20-17 από την Αγγλία στον τελικό μετά από παράταση.

Μια ήττα των Γουόλαμπις το βράδυ της Κυριακής από την Ουαλία θα τους αποκλείσει σχεδόν σίγουρα από τη φάση των ομίλων για πρώτη φορά στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.