Ράγκμπι: Ο Ιάπωνας θρύλος Λουκ Τόμσον ελπίζει ότι οι Brave Blossoms θα προκριθούν στους 16

Ο πρώην υποστηρικτής της Ιαπωνίας Luke Thompson, βετεράνος σε 71 αγώνες τεστ για την υιοθετημένη του χώρα, πιστεύει ότι οι Brave Blossoms είναι ικανοί να νικήσουν την Αργεντινή και να φτάσουν στον δεύτερο προημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι με “λίγη τύχη” την Κυριακή.

Ο 42χρονος πρώην κλειδαράς, ο οποίος έχει παίξει σε τέσσερα Παγκόσμια Κύπελλα, επισκέφθηκε πρόσφατα το Μονακό και τη Νίκαια για λίγες ημέρες στο πλαίσιο του ρόλου του ως ξεναγός για τους Ιάπωνες φιλάθλους. Επιστρέφοντας στη φάρμα του με τα ελάφια στη Νέα Ζηλανδία, απάντησε σε μερικές ερωτήσεις που του έθεσε το WeLoveSports News μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

“Είμαι αισιόδοξος ότι με την αναπήδηση της μπάλας και λίγη τύχη, οι Ιάπωνες μπορούν να κάνουν την έκπληξη”, έγραψε.

Παρόλο που η Ιαπωνία έχασε τον αγώνα του δεύτερου γύρου με την Αγγλία στο Stade de Nice, ο Thompson είδε αρκετά για να πιστεύει ότι μια θέση στα προημιτελικά δεν ήταν απρόσιτη για την ομάδα του Jamie Joseph.

“Ένιωσα ότι η ομάδα δεν είχε αυτοπεποίθηση, αλλά νομίζω ότι τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο απέναντι στην Αγγλία”, δήλωσε.

Ο Ιάπωνας Luke Thompson μεταφέρει την μπάλα καθ’ οδόν για να σκοράρει μια προσπάθεια εναντίον των Φίτζι κατά τη διάρκεια του αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι Pool B στο Στάδιο της Τουλούζης στην Τουλούζη της Γαλλίας στις 12 Σεπτεμβρίου 2007. ( WeLoveSports)

“Μου έδωσε ελπίδα ότι θα μπορούσαν να νικήσουν τη Σαμόα και να βρεθούν σε θέση να περάσουν στα προημιτελικά. Αλλά πρέπει να συνεχίσουν να βελτιώνονται, να παίζουν με συνέπεια και να εξαλείψουν τα μικρά βασικά λάθη. Τίποτα καινούργιο ή ιδιαίτερο, αλλά πρέπει να το κάνεις για να κερδίσεις.

Οι Brave Blossoms βέβαια κέρδισαν τη Σαμόα και ο Τόμσον πιστεύει ότι η Αργεντινή είναι παρόμοιος αντίπαλος με τα νησιά του Ειρηνικού.

“Η Ιαπωνία θα πρέπει να παλέψει ενάντια στη φυσική τους κατάσταση και τις δυνάμεις τους και να παίξει σε υψηλό ρυθμό, με καλή τεχνική, έξυπνη τακτική και πολλές ικανότητες”, είπε.

Ο Τόμσον, ο οποίος βγήκε από τη διεθνή αποχώρηση για να βοηθήσει την Ιαπωνία να φτάσει στα προημιτελικά εντός έδρας το 2019, αμφισβήτησε την ιδέα ότι η ομάδα του Τζόζεφ έχει υποχωρήσει από τότε. Παραδέχεται όμως ότι δεν έχει προοδεύσει όσο άλλες ομάδες.

“Πρέπει να προοδεύεις μέσω της φυσικής επιλογής, κατά βάση. Οι παίκτες γίνονται πάντα μεγαλύτεροι, δυνατότεροι και πιο γυμνασμένοι, και αυτό προέρχεται από τον ανταγωνισμό”, εξηγεί.

“Αλλά και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν αυτή την εξέλιξη: το ταλέντο, η εμπειρία, η προπόνηση. Νομίζω ότι οι προσδοκίες από την ιαπωνική ομάδα έχουν αλλάξει και ότι η πρόοδος δεν μετριέται πλέον με τον ίδιο τρόπο. Οι μικρές αλλαγές ή τα αποτελέσματα δεν διαβάζονται με τον ίδιο τρόπο όπως πριν από δέκα χρόνια.

Η επανένταξη του Τόμσον στην εθνική ομάδα ενόψει του τουρνουά του 2019 τον είδε να παίζει για τους Sunwolves, μια ομάδα Super Rugby με έδρα την Ιαπωνία, η οποία έκτοτε έχει διαλυθεί.

“Ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για την ανάπτυξη νέων παικτών. Τους έδινε την ευκαιρία να παίζουν σκληρό ράγκμπι, διαφορετικά στυλ ράγκμπι, κάθε εβδομάδα, και έπρεπε να το κάνουν συχνά μακριά από την πατρίδα τους”, δήλωσε.

Αλλά ο Τόμσον δήλωσε ότι η κακή πορεία των αποτελεσμάτων της Ιαπωνίας μεταξύ του προηγούμενου τουρνουά και του τρέχοντος δεν μπορεί να αποδοθεί εξ ολοκλήρου στο ότι οι Sunwolves αποβλήθηκαν στις αρχές του 2020.

“Οι δυσκολίες της Ιαπωνίας είναι σχετικές. Τώρα παίζουν πολύ περισσότερες κορυφαίες ομάδες και πιο δύσκολους αγώνες, οπότε δεν θα έχουν το ίδιο ποσοστό νικών. Αλλά το γεγονός ότι έχασαν από τους Sunwolves μπορεί να έχει κάμψει λίγο την αυτοπεποίθησή τους.

Αφού εξέτασε το παρελθόν και το παρόν, ο Τόμσον έδωσε τις σκέψεις του για τον διάδοχο του Τζόζεφ στο τιμόνι της εθνικής ομάδας, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

“Νομίζω ότι υπάρχουν μερικοί πολύ καλοί υποψήφιοι”, είπε. “Ο Ρόμπι Ντινς ή ο Φρανς Λούντεκε είναι δύο καλές επιλογές. Είναι καλό που αυτή η θέση θεωρείται πλέον ενδιαφέρουσα.

Σύμφωνα με διάφορες ειδησεογραφικές πηγές, ο Ρόμπι Ντινς δεν έχει αποδεχτεί τη θέση.