Ράγκμπι: Ο Τζέιμι Τζόζεφ ζητάει από τα έθνη της κατηγορίας 2 να έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι τα καλύτερα

Ο απερχόμενος προπονητής της Ιαπωνίας Τζέιμι Τζόζεφ είχε πολλές συμβουλές για τους υπεύθυνους του παιχνιδιού, τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο, μετά τον αποκλεισμό της ομάδας του από το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι την Κυριακή με μια γενναία ήττα 39-27 από την Αργεντινή.

Σε διεθνές επίπεδο, ομάδες όπως η Ιαπωνία πρέπει να δίνουν περισσότερους αγώνες με πιο σκληρούς αντιπάλους, ειδικά καθώς οι εγχώριες διοργανώσεις στις οποίες συμμετέχουν οι περισσότεροι παίκτες είναι πολύ λιγότερο σωματικές από τους αγώνες Test.

“Νομίζω ότι μιλάω για όλες τις ομάδες της κατηγορίας 2, (έχουμε) ποιοτικούς παίκτες, αλλά δεν έχουμε το χρόνο να αναπτύξουμε αυτούς τους παίκτες για να παίξουν ένα παιχνίδι όπως το σημερινό. Αυτό ήταν το δέκατο παιχνίδι μας (για φέτος), οπότε είμαστε αρκετά καλά προετοιμασμένοι για να παίξουμε ένα μεγάλο παιχνίδι ποδοσφαίρου”, δήλωσε.

“Όταν ξεκινήσαμε την εκστρατεία μας, παίξαμε με μια XV της Νέας Ζηλανδίας και δεν ήμασταν ούτε κατά διάνοια έτοιμοι για έναν τέτοιο αντίπαλο”, πρόσθεσε.

“Είναι μια συνεχής πρόκληση για το ιαπωνικό ράγκμπι, εκτός αν υπάρξει κάποια αλλαγή. Όπως κάθε ομάδα ή παίκτης, πρέπει να παίζεις σκληρό ποδόσφαιρο. Φέτος έχουμε παίξει δέκα δύσκολα παιχνίδια και μόλις τώρα αρχίζουμε να αξιοποιούμε τις δυνατότητές μας.

Ο Τζόζεφ αποχωρεί από τους Brave Blossoms μετά από επτά χρόνια στην ηγεσία τους, με αποκορύφωμα την επίτευξη των προημιτελικών ως οικοδεσπότης του Παγκοσμίου Κυπέλλου πριν από τέσσερα χρόνια.

“Τα τρία πρώτα χρόνια αφορούσαν την απόδοση και την υπεροχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο στην έδρα μου και ανταμείφθηκα γι’ αυτό. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα, αλλά είμαι πολύ περήφανος για την ομάδα”, είπε, επισημαίνοντας ότι η Ιαπωνία έχασε έναν ολόκληρο χρόνο προετοιμασίας λόγω της πανδημίας γρίπης των πτηνών.

Ο αποκλεισμός των Sunwolves από το Super Rugby το 2020 είχε επίσης σημαντικό αντίκτυπο.

“Υπάρχει μόνο ένας συγκεκριμένος αριθμός Ιαπώνων παικτών που έρχονται”, εξηγεί. “Χρειάζονται την εμπειρία του να παίζουν σε συγκεκριμένα επίπεδα.

Ο Τζόζεφ επεσήμανε ότι οι παίκτες δεν παίρνουν όσο χρόνο συμμετοχής χρειάζονται, επειδή οι καλύτεροι παίκτες τείνουν όλοι να υπογράφουν στους ίδιους συλλόγους με τους μεγαλύτερους προϋπολογισμούς.

Ο προπονητής της Ιαπωνίας Jamie Joseph (κάτω αριστερά) παρακολουθεί τον αγώνα του Rugby World Cup Pool D εναντίον της Αργεντινής στο Stade de la Beaujoire στη Νάντη της Γαλλίας, στις 8 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι δεύτεροι και τρίτοι καλύτεροι παίκτες μας στην Ιαπωνία δεν παίζουν ράγκμπι. Κάτι πρέπει να γίνει γι’ αυτό”, δήλωσε.

“Συν τοις άλλοις, χρειαζόμαστε ράγκμπι επαγγελματικής έντασης (όσον αφορά) την προπόνηση, τις περιοδείες, τη γνωριμία με διαφορετικές χώρες που παίζουν διαφορετικά στυλ ράγκμπι. Αυτές οι δύο εμπειρίες που είχαμε με τους Sunwolves είναι μια πιθανή λύση.

Ο Τζόζεφ επιστρέφει στη Νέα Ζηλανδία για να γίνει διευθυντής ράγκμπι της ομάδας Super Rugby των Highlanders και ρωτήθηκε ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να τον διαδεχθεί.

“Δεν έχω άποψη”, απάντησε, προτού επισημάνει ότι η εργασία στην Ιαπωνία και με τους Brave Blossoms – οι οποίοι τηρούν την ιδέα “One Team” ανεξάρτητα από την καταγωγή ενός παίκτη – απαιτεί ειδικές ικανότητες για να ανταποκριθεί στη μοναδική πρόκληση που θέτουν οι συνθήκες.

“Η προπονητική στην Ιαπωνία δεν είναι ίδια με την προπονητική στη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία”, είπε. “Υπάρχει μια πολιτιστική πτυχή που πρέπει να γνωρίζεις.

“Οι παίκτες θέτουν προτεραιότητες και σκέφτονται διαφορετικά. Το παιχνίδι του ράγκμπι είναι σταθερό, αλλά οι παίκτες που φτάνουν (στην ομάδα μας) έχουν οκτώ ή εννέα διαφορετικές κουλτούρες.