Ράγκμπι: Ο Τζόουνς δηλώνει ότι ενδιαφέρεται να προπονήσει την Ιαπωνία, αλλά δεν έχει λάβει πρόταση εργασίας

Ο πρώην προπονητής της Ιαπωνίας, Έντι Τζόουνς, δήλωσε την Τρίτη ότι ενδιαφέρεται να προπονήσει ξανά τους Brave Blossoms, αλλά δεν έχει λάβει ακόμα πρόταση.

Μιλώντας στο WeLoveSports News στη Γιοκοχάμα, ο 63χρονος Αυστραλός είπε ότι δεν είχε προγραμματίσει συνέντευξη ή είχε κάποια επίσημη συζήτηση για τη θέση του προπονητή της Ιαπωνίας, η οποία παραμένει κενή μετά την αποχώρηση του Τζέιμι Τζόζεφ μετά το πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας.

“Δεν έχω λάβει καμία προσφορά, ας το ξεκαθαρίσουμε”, δήλωσε ο Τζόουνς. “Αν ερχόντουσαν (σ.σ. η Ιαπωνία) και με ρωτούσαν αν θα ενδιαφερόσουν να τους προπονήσεις, σίγουρα θα ενδιαφερόμουν.

Ο πρώην προπονητής της Ιαπωνίας Έντι Τζόουνς μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη Γιοκοχάμα, κοντά στο Τόκιο, στις 7 Νοεμβρίου 2023 ( WeLoveSports).

Ο Φρανς Λούντεκε, ο ιδιαίτερα καταρτισμένος Νοτιοαφρικανός προπονητής της πρωταθλήτριας της πρώτης κατηγορίας της Ράγκμπι Λιγκ Ιαπωνίας Spears Funabashi Tokyo Bay, είναι ένας από τους υποψηφίους της Ιαπωνικής Ένωσης Ράγκμπι και αναμένεται να περάσει από συνέντευξη αυτόν τον μήνα.

Τον περασμένο μήνα ο Τζόουνς παραιτήθηκε από προπονητής της Αυστραλίας στον πρώτο χρόνο του πενταετούς συμβολαίου του, αφού οι “Γουόλαμπις” απέτυχαν να προκριθούν στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γαλλίας για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Αφού διέψευσε σθεναρά ένα δημοσίευμα που τον ήθελε να εξετάζει το ενδεχόμενο να επιστρέψει στην Ιαπωνία συνεχίζοντας να προπονεί τις Γουόλαμπις, ο Τζόουνς δήλωσε ότι η έλλειψη οικονομικής υποστήριξης για το αυστραλιανό ράγκμπι ήταν αυτή που τον ώθησε να παραιτηθεί.

“Όταν ξεκίνησα με την Αυστραλία, ένας από τους όρους ήταν ότι θα άλλαζαν το σύστημα επειδή η Αυστραλία δεν ήταν επιτυχημένη εδώ και 20 χρόνια, οπότε έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο οι ομάδες του Super Rugby αλληλεπιδρούν με την εθνική ομάδα”, δήλωσε ο Τζόουνς.

“Χρειαζόμασταν μια πιο συγκεντρωτική προσέγγιση, η οποία απαιτεί χρήματα. Στο τέλος, δεν μπορούσαν να βρουν τα χρήματα. Έτσι, αν και είμαι απογοητευμένος που φεύγω, τους άφησα μια καλή νεανική ομάδα που πιστεύω ότι μπορεί να τα πάει καλά στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Φωτογραφία αρχείου τραβηγμένη στις 19 Σεπτεμβρίου 2015, δείχνει την Ιαπωνία να παίζει με τη Νότια Αφρική καθ’ οδόν προς την ιστορική νίκη της επί των πρώην πρωταθλητών κατά τη διάρκεια αγώνα για τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι στο Μπράιτον της Αγγλίας.

Ο Τζόουνς παραμένει μια αξιοσέβαστη προσωπικότητα στο ιαπωνικό ράγκμπι για την οργάνωση της ιστορικής νίκης των Brave Blossoms επί της Νότιας Αφρικής στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2015.

Συνέχισε να προπονεί την Αγγλία στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2019 στην Ιαπωνία, αλλά απολύθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, πριν επιλέξει να προπονήσει την εθνική ομάδα της χώρας του για δεύτερη φορά, αφού οδήγησε τους Wallabies στον τελικό του 2003 στην πατρίδα του.

Ο Τζόουνς, ο οποίος έχει ιαπωνική κληρονομιά μέσω της μητέρας του και μιας ιαπωνικής συζύγου, δήλωσε ότι το ράγκμπι στην Ιαπωνία “ήταν πάντα το πάθος μου”, έχοντας προπονήσει ή συμβουλεύσει στη χώρα από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένου ενός πρώτου θητείας ως βοηθός προπονητή της εθνικής ομάδας το 1996.

Αν και πιστεύει ότι ο Τζόζεφ έχει κάνει φανταστική δουλειά στα δύο τελευταία Παγκόσμια Κύπελλα, ο Τζόουνς δήλωσε ότι η Ιαπωνία χρειάζεται μια μεγάλη αναμόρφωση για να πετύχει τον στόχο της να γίνει ένα ελίτ έθνος του ράγκμπι.

“Η Ιαπωνία δεν μπορεί να μείνει εκεί που είναι, γιατί αν μείνει εκεί που είναι θα αρχίσει να διολισθαίνει. Οπότε πρέπει να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός τώρα”, είπε.

“Θα πρέπει να είστε γενναίοι και να κάνετε τα πράγματα διαφορετικά. Δεν μπορείτε απλά να κάνετε αυτό που κάνετε τώρα. Γι’ αυτό θα με ενδιέφερε.