Σούμο: Ο Τακακέισο ανοίγει το δρόμο για τον Γιοκοζούνα νικώντας τον Χοκουτοφούτζι στο Κιούσου

Ο Ozeki Takakeisho ξεκίνησε την εκστρατεία του για back-to-back πρωταθλήματα και προαγωγή σε yokozuna με μια πειστική νίκη επί του komusubi Hokutofuji στο Kyushu Grand Sumo Tournament την Κυριακή.

Ο τέσσερις φορές νικητής του μεγάλου τουρνουά έκανε μια ισχυρή εναρκτήρια κίνηση και έδιωξε αμέσως τον Hokutofuji, επιστρέφοντας στις τρεις διακεκριμένες βαθμίδες “sanyaku” κάτω από τον yokozuna για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020.

Ο Ozeki Takakeisho (R) και ο komusubi Hokutofuji απεικονίζονται κατά τη διάρκεια του αγώνα τους κατά την εναρκτήρια ημέρα του Kyushu Grand Sumo Tournament στο Fukuoka Kokusai Center στη Φουκουόκα στις 12 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Το 15ήμερο τουρνουά στο Fukuoka Kokusai Center είναι το δεύτερο στη σειρά που ανοίγει χωρίς μεγάλο πρωταθλητή, καθώς ο μοναδικός γιοκοζούνα του σούμο, ο Terunofuji, απουσιάζει λόγω τραυματισμού στην πλάτη.

Ο πρώην ozeki Asanoyama είναι ένας άλλος αξιοσημείωτος απών, ο οποίος αποσύρθηκε με τραυματισμό στη γάμπα μετά την προαγωγή του σε πρώτο maegashira χάρη στο ρεκόρ του 9-6 στο μίτινγκ του Σεπτεμβρίου.

Ο Hoshoryu ξεκίνησε με αυτοπεποίθηση το δεύτερο τουρνουά ozeki, αφού ξεκίνησε με μια μέτρια εμφάνιση 8-7 τον Σεπτέμβριο. Ο ανιψιός του μεγάλου Μογγόλου Asashoryu κυριάρχησε επί του #2 Shodai, βάζοντας τον πρώην ozeki πίσω και σπρώχνοντάς τον προς την έξοδο.

Ο Ozeki Kirishima δεν δυσκολεύτηκε να πάρει την πρώτη του νίκη, τυλίγοντας το #1 Ura και πετώντας τον έξω από το υπερυψωμένο ρινγκ.

Θέλοντας να διεκδικήσει την προαγωγή του ως ozeki, ο sekiwake Daieisho νίκησε τον #2 Meisei. Ο sekiwake Kotonowaka απέκρουσε τον επικίνδυνο #3 Tobizaru, ενώ ο υπόλοιπος sekiwake, Wakamotoharu, υπέκυψε σε μια ρίψη με το χέρι εναντίον του πρώην ozeki και νυν #3 Takayasu.

Ο παλαιστής Maegashira Takayasu νικά τον sekiwake Wakamotoharu (μπροστά) με ρίψη πάνω από το χέρι στην εναρκτήρια ημέρα του Kyushu Grand Sumo Tournament στο Fukuoka Kokusai Center στη Fukuoka στις 12 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Komusubi Abi, ο πρωταθλητής του 2022 στο Kyushu, ξεκίνησε καλά την προσπάθειά του να κερδίσει ένα δεύτερο Κύπελλο Αυτοκράτορα αποκρούοντας τον Gonoyama (#4).

Ο Atamifuji (Νο 8), ο οποίος έκανε άλμα επτά θέσεων στην κατάταξη αφού έγινε πρωτοσέλιδο με την αιφνιδιαστική διεκδίκηση του τίτλου τον Σεπτέμβριο, κέρδισε με μπρατσάρισμα τον Myogiryu (Νο 9).

Ο Tomokaze (14ος) επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, αλλά έχασε από τον Tsurugisho (13ος). Το πρώην Νο3, που υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο γόνατο στη διοργάνωση του Kyushu το 2019, είναι μόλις ο τρίτος παλαιστής που επιστρέφει στην ελίτ κατηγορία makuuchi μετά την πτώση του στο πέμπτο jonidan.

Τέσσερις παλαιστές έκαναν το ντεμπούτο τους στην κορυφαία κατηγορία, οι περισσότεροι από τον Μάιο του 2013, με τους Tohakuryu και Churanoumi (15ος), Roga (16ος) και Kitanowaka (17ος) να αγωνίζονται για πρώτη φορά στο makuuchi.

Ο Roga έγινε ο έκτος ρωσικής καταγωγής παλαιστής makuuchi όταν αγωνίστηκε με τον Churanoumi, τον πρώτο παλαιστή υψηλού επιπέδου από το νομό Οκινάουα εδώ και 17 χρόνια. Ο Churanoumi, ηλικίας 30 ετών, κέρδισε μια νίκη από πίσω επί του 24χρονου παλαιστή από τη ρωσική δημοκρατία Tuva.

Ο Tohakuryu, από το Τόκιο, έχασε από τον Ichiyamamoto (14ος), ενώ ο Kitanowaka, από το νομό Yamagata, νίκησε τον Nishikifuji (16ος).