Σούμο: Ο Χοκουτοφούτζι παίρνει το μοναδικό προβάδισμα, ο Νισικίγκι χάνει από τον Χακουόχο

Η Hokutofuji πήρε την πρωτοπορία στο Μεγάλο Τουρνουά Σούμο στη Ναγκόγια, αφού ο πρωτοπόρος Nishikigi υπέστη δεύτερη συνεχόμενη ήττα από τον 19χρονο πρωτάρη Hakuoho.

Ο Sekiwake Hoshoryu, εν τω μεταξύ, παρέμεινε στο κυνήγι του τίτλου και διατήρησε την υποψηφιότητά του για προαγωγή σε ozeki, κερδίζοντας τον συμπατριώτη του Μογγόλο Kirishima, τον μοναδικό σημερινό κάτοχο της δεύτερης υψηλότερης βαθμίδας του σούμο που συμμετείχε στη 15ήμερη διοργάνωση.

Ο Hokutofuji (L) νικά τον Endo κατά τη διάρκεια της 13ης ημέρας του Nagoya Grand Sumo Tournament στην Dolphins Arena στη Ναγκόγια στις 21 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Maegashira #9 Hokutofuji εξασφάλισε ότι το όνομά του παρέμεινε στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα την 13η ημέρα στο Dolphins Arena, νικώντας τον #16 Endo και βελτιώνοντας το σκορ σε 11-2.

Κυνηγώντας το πρώτο του στέμμα στην Premier League, ο 31χρονος πρώην komusubi άρπαξε τον Endo (8-5) καθώς μπήκε δυνατά και αμέσως τον έδιωξε από το καλαμάκι.

Ο Hoshoryu (10-3) εξασφάλισε μια σταθερή ζώνη στο θόλο και τη χρησιμοποίησε για να αποβάλει τον νεοπροαχθέντα ozeki Kirishima (6-5-2), ο οποίος πρέπει να κερδίσει τους δύο τελευταίους αγώνες του για να αποφύγει τον υποβιβασμό του σε καθεστώς “kadoban” την επόμενη φορά.

“Ήμουν σε θέση να τον κερδίσω πρώτος, οπότε χαίρομαι που πραγματικά απέδωσε”, δήλωσε ο Hoshoryu. “Δεν το σκέφτομαι αυτό (τον αγώνα για τον τίτλο). Ανησυχώ μόνο για το πώς θα κερδίζω έναν αγώνα τη φορά”.

Μια μέρα μετά την ήττα-σοκ από τον Shonannoumi (9-4), ο Nishikigi (10-3) αντιμετώπισε έναν άλλο εντυπωσιακό πρωτοεμφανιζόμενο, τον Hakuoho (17), ο οποίος νίκησε μια σειρά από έμπειρους βετεράνους στο δρόμο του προς ένα ρεκόρ 10-3 που τον βάζει σε διεκδίκηση τίτλου στο ντεμπούτο του στην κορυφαία κατηγορία.

Χρησιμοποιώντας το ισχυρό κάτω μέρος του σώματός του, ο Nishikigi έφερε τον Hakuoho στην άκρη, αλλά δεν κατάφερε να περάσει τον δυναμικά χτισμένο έφηβο πάνω από το καλαμάκι. Το δίδυμο εγκλωβίστηκε σε ένα αδιέξοδο το οποίο έσπασε όταν ο προστατευόμενος του πρώην γιοκοζούνα Χακούχο εκτέλεσε μια εσωτερική ανατροπή με το πόδι που άφησε τον Νισικίγκι σε θέση πανκέικ.

Σε έναν από τους κορυφαίους αγώνες της ημέρας, ο Wakamotoharu (9-4) χαστούκισε τον συνάδελφό του sekiwake Daieisho (8-5) λίγα λεπτά πριν βγει. Παρόλο που και οι δύο άνδρες ξεκίνησαν το τουρνουά με στόχο την προαγωγή σε ozeki, δεν θα φτάσουν το βασικό όριο των 33 νικών από τρεις συνεχόμενους αγώνες ως sekiwake ή komusubi.