Σούμο: Ο Kirishima κερδίζει τον Takakeisho και κατακτά τον δεύτερο τίτλο του με διαφορά 2 νικών

Ο Kirishima έβαλε τις τελευταίες πινελιές στο δεύτερο πρωτάθλημά του στην πρώτη κατηγορία και άφησε τον εαυτό του σε τροχιά προαγωγής σε yokozuna την Κυριακή, κερδίζοντας τον συνάδελφό του ozeki Takakeisho στον τελικό αγώνα του Kyushu Grand Sumo Tournament.

Η κούρσα για το Κύπελλο του Αυτοκράτορα σφραγίστηκε νωρίτερα την τελευταία ημέρα στο Kokusai Centre στη Φουκουόκα χάρη στη νίκη του sekiwake Kotonowaka επί του μοναδικού εναπομείναντα διεκδικητή του τίτλου του Kirishima, του maegashira Νο 8 Atamifuji.

Ο Kirishima (L) και ο συνάδελφός του ozeki Takakeisho αγωνίζονται την τελευταία ημέρα του Kyushu Grand Sumo Tournament στη Fukuoka, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στις 26 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Kirishima (13-2) ξεκίνησε την ημέρα μόνος του στην κορυφή μετά τη νίκη του επί του Atamifuji (11-4) την προηγούμενη ημέρα. Ο πρωτοπόρος της προηγούμενης ημέρας δεν έδειξε σημάδια χαλάρωσης στην τελευταία του έξοδο για φέτος, ξεπέρασε τον τέσσερις φορές νικητή μεγάλων αγώνων Takakeisho (9-6) και τον εκτόξευσε στο χώμα.

“Ήταν ο τελευταίος αγώνας της χρονιάς και ήθελα να κλείσω τη χρονιά με νίκη”, δήλωσε ο Μογγόλος ozeki.

Ο Atamifuji ξεκίνησε με χαμηλή επίθεση, που αποκρούστηκε εύκολα από τον Kotonowaka (11-4), ο οποίος έλαβε το βραβείο Fighting Spirit για την απόδοσή του στο τουρνουά.

Η 15ήμερη αναμέτρηση διεξήχθη χωρίς τον μοναδικό γιοκοζούνα του σούμο, ο οποίος έπεσε θύμα τραυματισμού. Ο Terunofuji έχει αγωνιστεί μόνο σε ένα από τα έξι μεγάλα τουρνουά φέτος, αλλά ο Kirishima θα μπορούσε να τον ακολουθήσει στην κορυφή της ιεραρχίας της πάλης αν κάνει μια καλή προσπάθεια τον Ιανουάριο.

Ο Atamifuji (L) απεικονίζεται μετά την ήττα του από τον Kotonowaka την τελευταία ημέρα του Kyushu Grand Sumo Tournament στη Fukuoka, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στις 26 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο επικεφαλής του τμήματος κριτών της Japan Sumo Association, ο βετεράνος του σούμο Sadogatake, δήλωσε ότι ο ozeki θα είναι υποψήφιος για προαγωγή στο Μεγάλο Τουρνουά τον Ιανουάριο, όπου ένα ακόμη ρεκόρ πρωταθλητισμού ή τίτλου είναι πιθανό να δει τον Kirishima να ανεβαίνει στην υψηλότερη βαθμίδα του σούμο.

Ο Kirishima, 27 ετών, κέρδισε το πρώτο του Κύπελλο Αυτοκράτορα στο τουρνουά του Μαρτίου στην Οσάκα ως sekiwake με το παλιό του όνομα στο ρινγκ, Kiribayama. Υιοθέτησε το παλιό όνομα του σταβλίτη του όταν προήχθη σε ozeki στο τέλος του τουρνουά του Μαΐου.

Κατέγραψε μια ήττα στο ντεμπούτο του ως ozeki τον Ιούλιο, όταν τον εμπόδιζαν μελανιές στα πλευρά, και στη συνέχεια αγωνίστηκε στο τουρνουά του Σεπτεμβρίου, όταν είχε την ιδιότητα του “kadoban”, απειλούμενος με υποβιβασμό.

“Ήταν δύσκολο εκείνη τη στιγμή, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν μια υπέροχη χρονιά”, δήλωσε ο Kirishima, ο οποίος ήταν ο πρώτος σε όλους τους παλαιστές της πρώτης κατηγορίας με 62 νίκες το 2023.

Ο Ozeki Kirishima παραλαμβάνει το τρόπαιο του πρωταθλήματος από τον επικεφαλής της Ιαπωνικής Ένωσης Σούμο, Hakkaku, μετά τη νίκη του στο Kyushu Grand Sumo Tournament στη Φουκουόκα, στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, στις 26 Νοεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Atamifuji, 21 ετών, πρόκειται να συνεχίσει την άνοδό του στην κατάταξη, αφού τερμάτισε δεύτερος για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Έκανε μια εκπληκτική πορεία τίτλου από το κάτω μισό του πίνακα τον Σεπτέμβριο, ισοφαρίζοντας με το καλύτερο ρεκόρ (11-4) πριν χάσει στα πλέι οφ του πρωταθλήματος από τον Takakeisho.

“Θα επιστρέψω πιο δυνατός του χρόνου”, δήλωσε ο Αταμιφούτζι, ο οποίος έλαβε επίσης το βραβείο Fighting Spirit.

Ο Hoshoryu (10-5) πήρε την πρώτη του διψήφια νίκη ως ozeki, βγάζοντας νοκ άουτ τον sekiwake Daieisho (9-6).

Το νούμερο 1 Ura θα μπορούσε να προαχθεί για πρώτη φορά στις τρεις βαθμίδες “sanyaku” κάτω από τον yokozuna, αφού τερμάτισε στο 8-7, με μια head-to-head ώθηση εναντίον του νούμερο 7 Hokuseiho (7-8).

Ο Νο 14 Ichiyamamoto, ο οποίος πέρασε κάποιο διάστημα στην κορυφή της κατάταξης πριν ξεμείνει από δυνάμεις, κέρδισε το πρώτο του βραβείο Fighting Spirit τερματίζοντας με 11-4 με χαστούκι απέναντι στον Νο 7 Kinbozan (8-7).

“Άλλο αυτό το τουρνουά και άλλο το επόμενο. Ελπίζω να συνεχίσω να κερδίζω και να ανεβαίνω τη σκάλα”, δήλωσε.