Στίβος: Η Koyama κερδίζει το MGC και προκρίνεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού

Ο Ναόκι Κογιάμα έκλεισε τη θέση του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, κερδίζοντας το Μεγάλο Πρωτάθλημα Μαραθωνίου στο Τόκιο την Κυριακή.

Μαζί του στους Θερινούς Αγώνες θα βρεθεί και ο Ακίρα Ακασάκι, ο οποίος νίκησε τον δύο φορές Ολυμπιονίκη Σουγκούρου Οσάκο για να κατακτήσει τη δεύτερη θέση και την άλλη αυτόματη προκριματική θέση της Ιαπωνίας για τον μαραθώνιο ανδρών στο Παρίσι.

Ο Ναόκι Κογιάμα κερδίζει το μεγάλο πρωτάθλημα μαραθωνίου στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο στις 15 Οκτωβρίου 2023, παίρνοντας την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι. ( WeLoveSports)

Στις γυναίκες, η Yuka Suzuki εξασφάλισε την Ολυμπιακή της θέση, όπως και η Mao Ichiyama, που ήρθε δεύτερη.

Η Koyama, νικήτρια του φετινού Μαραθωνίου Gold Coast στην Αυστραλία, αντιμετώπισε τις βροχερές συνθήκες σε μια απαιτητική διαδρομή δρόμου γύρω από το κέντρο του Τόκιο και κατέκτησε την πρώτη της Ολυμπιακή θέση σε 2 ώρες, 8 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα.

Η Akasaki πέρασε τη γραμμή σε 2:09:06, πέντε δευτερόλεπτα μπροστά από την Osako, η οποία δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά σε μια τελική κούρσα προς τη γραμμή του τερματισμού στο Εθνικό Στάδιο της πρωτεύουσας.

Ο Yuki Kawauchi, ο νικητής του Μαραθωνίου της Βοστώνης το 2018, ήταν ο πρώτος που προηγήθηκε πριν τον πιάσει η ομάδα καταδίωξης γύρω στο 35ο χιλιόμετρο. Τερμάτισε τέταρτος σε χρόνο 2:09:18.

Η Γιούκα Σουζούκι κερδίζει τον αγώνα των γυναικών στο μεγάλο πρωτάθλημα Μαραθωνίου στο Εθνικό Στάδιο του Τόκιο στις 15 Οκτωβρίου 2023 για να προκριθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του επόμενου καλοκαιριού στο Παρίσι. ( WeLoveSports)

Ο κάτοχος του εθνικού ρεκόρ Kengo Suzuki αποσύρθηκε νωρίς στην κούρσα λόγω προφανώς τραυματισμού.

Ένας χαρούμενος Koyama δήλωσε ότι είχε μείνει πιστός στο αγωνιστικό του πλάνο και θα στοχεύσει σε μια θέση στην πρώτη οκτάδα το επόμενο καλοκαίρι στη γαλλική πρωτεύουσα.

“Ήθελα να επικεντρωθώ στον δικό μου αγώνα και να μην αντιδράσω άσκοπα στους άλλους”, δήλωσε ο 27χρονος, ο οποίος αύξησε τον ρυθμό του προς το σημείο των 38 χιλιομέτρων. “Η ομάδα μου μου είπε να πάω όσο πιο γρήγορα γίνεται (σε αυτό το στάδιο).

Ο 25χρονος Akasaki δήλωσε ότι πέτυχε τον μεγαλύτερο στόχο της καριέρας του με την επιλογή του για την ιαπωνική Ολυμπιακή ομάδα.

“Είμαι πανευτυχής. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έμπαινα στην Ολυμπιακή ομάδα τόσο γρήγορα”, δήλωσε.

Ο Οσάκο, 32 ετών, ο οποίος τερμάτισε έκτος στον μαραθώνιο στους Αγώνες του Τόκιο, που θα διεξαχθούν στο Σαπόρο το 2021, θα μπορούσε ακόμη να κάνει το τρίτο του ταξίδι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ανάλογα με την έκβαση των υπόλοιπων προκριματικών αγώνων μέχρι την επόμενη άνοιξη.

“Αν και το διάστημα (μεταξύ των Ολυμπιακών Αγώνων) είναι μικρότερο από την προηγούμενη φορά, είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στη γραμμή εκκίνησης και θέλω να στοχεύσω στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού και να κερδίσω το δικαίωμα να αγωνιστώ ξανά”, δήλωσε ο Οσάκο, ο οποίος έτρεξε στα 5.000 και 10.000 μέτρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

Η Σουζούκι πέρασε τη γραμμή σε 2:24:09 και τερμάτισε 34 δευτερόλεπτα μπροστά από την Ιτσιγιάμα, η οποία θα αγωνιστεί στους δεύτερους Ολυμπιακούς Αγώνες της, αφού εκπροσώπησε την Ιαπωνία στους Αγώνες του Τόκιο. Μια άλλη Γιαπωνέζα δρομέας θα προκριθεί επίσης στον Ολυμπιακό μαραθώνιο γυναικών.