Το Μεξικό απογοητεύεται στο “Maxico” και οι οπαδοί του Πέρεζ προσπαθούν να ξεφύγουν από τη μεταβίβαση

WeLoveSports.gr

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

“Een nieuwe dag, een nieuwe zege, een nieuw record.” De felicitaties aan het adres van Verstappen – via de boordradio, meteen na het vallen van de vlag – klinken zakelijk en haast emotieloos. Alsof het business as usual είναι. De gewoonste zaak van de werld. De 26-jarige Nederlander presteert dit seizoen weer ontzagwekkend. Και εδώ δεν υπάρχει τίποτα το σοβαρό.

Οι στατιστικές είναι πολύπλοκες. Ένα σύντομο ταξίδι στο σπίτι του teamgenoot Sergio Pérez, ο οποίος δεν κέρδισε ποτέ στην πίστα Autódromo Hermanos Rodríguez…. Στο Μεξικό ξεκίνησε ο Verstappen την τελευταία του σεζόν, μια διαστρέβλωση του δικού του ρεκόρ από το 2022.

Ο Verstappen είναι ακόμη πιο κοντά στον Alain Prost, ο οποίος το 1993 είχε 51 grandprix-zeges μετά την ονομασία του. Του έχουν απομείνει ακόμα τρεις αγώνες (Σάο Πάολο, Λας Βέγκας και Άμπου Ντάμπι) για να τον ξεπεράσει και να τον ξεπεράσει ο τετράχρονος παγκόσμιος πρωταθλητής Sebastian Vettel (53 αγώνες).

Vlijmscherp

Το Μεξικό έγινε “Maxico”. En Pérez; Ο οποίος στο τελευταίο μέρος του βιβλίου είναι το Βατερλό και έδειξε πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Verstappen στο τελευταίο μέρος της μπάντας ήταν τέλειος. Ο Pérez μπήκε απότομα την επόμενη μέρα στα προβλήματα που αντιμετώπισε με μια μαζεμένη θέση εκκίνησης. Ο Verstappen υπερισχύει πλήρως και συνολικά. Ο ίδιος θεωρεί ότι τα προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν. Ένα δώρο.

Ο Χόρνερ έχει να κάνει με τον Πέρεζ και είναι κοντά στον Φερστάπεν: ‘Έκανε τα πάντα καλά’

Al twee seizoenen op rij is Verstappen schier onverslaanbaar. 31 GP-zeges σε δύο επιθέσεις; Nooit vertoond. Ο ίδιος έχει λίγες λέξεις για μένα. “Ένα πολύ δύσκολο έτος. I ben trots. Όταν μου έτυχε να πάθω μια φορά την ίδια κρίση, δεν νομίζω ότι θα με ξαναδείς.”

Alle vragen die de drievoudig wereldkampioen krijgt, heeft hij dit jaar al talloze keren beantwoord. Ο ίδιος δεν είναι πια σε θέση να είναι… επανάληψη. Με μεγάλη ευκολία διαμόρφωσε στα ελληνικά τα κείμενά του. “De auto is ijzersterk. Η ομαδική εργασία είναι πολύτιμη. Κάνουμε μικρές διαδρομές. Αυτό είναι πολύ καλό. Details kunnen je race om zeep helpen, but we zijn vlijmscherp.”

Domper

Το τελευταίο κτύπημα στον αγώνα του Hermanos Rodríguez ήταν ένα κακόγουστο κτύπημα. Ο Verstappen έφυγε από την τελευταία θέση στο startblokken και άφησε και τις δύο Ferrari να περάσουν κάτω από την πίστα. Από την αλλαγή μεταξύ του teamgenoot Pérez και του Charles Leclerc (Ferrari), τον άφησε λίγο πίσω.

“I zag in mijn spiegel een auto door de lucht vliegen, maar op dat moment ben je met je vooral met je eigen race bezig. Αυτό το περιστατικό με έβγαλε έξω. Αυτό είναι το καλύτερο, έτσι ώστε να μπορέσω να ανεβάσω τον ρυθμό μου και να εξοικονομήσω τα χέρια μου και τα υπόλοιπα. Αυτό έκανε τον αγώνα μου πιο πολύτιμο”.

Na de wedstrijd gaf Verstappen desgevraagd zijn visie op het tumult in de eerste knik. “Έχω καταλάβει ότι ο ‘Checo’ το έψαξε στο κεφάλι του οδηγού. Λογικό. Αυτό είναι απαίσιο, αλλά σε μια τέτοια κατάσταση είσαι πολύ χαρούμενος. Είχε ο Leclerc κάτι λιγότερο από ότι μπορούσε να κάνει, αλλά όταν ένας τέτοιος ελιγμός θα έβγαινε, θα ήσουν έτοιμος”.

Zowel Pérez als de wedstrijdleiding beoordeelt de botsing als een race-incident zonder hoofdschuldige. Ο δολοφόνος δεν είναι πιο προσεκτικός: Οι Μεξικανοί οπαδοί δεν είναι ικανοποιημένοι. Οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές θα περάσουν από την πίστα.

Een enkeling geeft schoorvoetend toe dat de lokale held iets te enthousiast de eerste bocht indook, na een raketstart vanaf de vijfde startplek. “Ήταν πολύ ευτυχισμένος. Ο ‘Checo’ ήθελε να φύγει. Επειδή το έκανε πιο άγρια, το βάθρο είναι μια χαρά. “Οπότε, θα το κάνω εγώ.”

Opstootje

De hondstrouwe fans in stadion Foro Sol hebben de zondebok meteen in het vizier. Een bondige bloemlezing: “Hij is er afgekegeld door Charles. Schande! Leclerc was gewoon gefrustreerd dat Verstappen er meteen voorbijging en reageerde dat af op Pérez.”

De emoties lopen hoog up. Er vallen zelfs rake klappen bij een opstootje tussen Ferrari- en Red Bull-aanhangers.

Ο φανατικός οπαδός του Pérez, ο Héctor από τη Guadalajara, δεν μπορεί να μετακινηθεί στον αγώνα: “Είχα την εντύπωση ότι ο Sergio θα έπαιρνε ένα συμβόλαιο από τη Ferrari. Η υπόλοιπη ζωή μου με έκανε να ανησυχώ για μια Ferrari, αλλά ποιος Μεξικανός δεν θα μπορούσε να τον εμπιστευτεί σε μια τέτοια διαδρομή;”.

Tijdens de podiumceremonie is luid en duidelijk te horen wie in Mexico-Stad de boeman is. Ο Σαρλ Λεκλέρκ βγήκε από το αυτοκίνητο και δήλωσε: “Τι ωραίος πρωταθλητής. I deed dit helemaal niet expres”, δήλωσε ο Monegask σε ένα διάγγελμα για να το διαψεύσει.

“I know really geen kant op. Πολύ αστείο αυτό που έκανε ο Sergio, αλλά εγώ το έκανα στο σάντουιτς. I denk dat Sergio niet zag dat ik zo dicht naast Max zat.”

Μία ώρα αργότερα, όταν η καταιγίδα είναι έτοιμη να ξεσπάσει, ο Leclerc λέει ότι δεν τον έπιασε ο πρώτος τερματισμός στο βάθρο στο Μεξικό. “Δεν είναι ωραίο να το κάνουμε αυτό. Το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να βλέπω ότι οι άνθρωποι είναι άπιστοι και κακοί. Ακριβώς όπως και την προηγούμενη χρονιά, για να μπορέσεις να κάνεις το autosportheld σου να ξεφύγει. Και τώρα… Αλλά υπάρχουν πράγματα που σχετίζονται με αυτό το άθλημα”.

Με μια ανεβασμένη Ferrari ο Leclerc, από την pole gestart, πέρασε ως ο τελευταίος πάνω από την πίστα. Με τα καλύτερα λόγια. “Έφυγε ένα κομμάτι από την κούρσα. Το ξέρω, αλλά είναι ένα θαύμα που κατάφερα να τερματίσω. Μπορώ να το κάνω; Όχι, αν ξεκινήσεις, θα κερδίσεις. Αλλά με αυτό το αυτοκίνητο είναι πολύ αργά. Ο Μαξ δεν είναι σε θέση να το κάνει αυτό.”