Το Μεξικό δέχεται ότι ο “Checo” Pérez δεν θα κερδίσει τίποτα

WeLoveSports.gr

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

  • Louis Dekker

    verslaggever Formule 1

Hij staat 4-0 achter in eigen huis en de kans dat Max Verstappen 5-0 scoort is groter dan dat het 4-1 wordt. Ο Σέρχιο Πέρες είναι στο Μεξικό ένας εθνικός αθλητής, αλλά οι οπαδοί του τον απογοητεύουν με ένα τρόπαιο. Από την τελευταία αγωνιστική η νίκη είναι μια αδύνατη αποστολή.

“Προκειμένου ο Φερστάπεν να αλλάξει την πορεία του, έχουμε ένα μυαλό που πρέπει να κουνηθεί. En nu staan both Ferrari’s er ook nog for, but we gaan hem naar voren scanderen”, belooft een groepje kleurrijk uitgedoste fans pal na de kwalificatie, waarin Pérez ver verwijderd bleef van de volgens hem haalbare pole position. Το πάθος των Μεξικανών οπαδών δεν είναι καθόλου άσχημο.

Openluchtstadion Foro Sol is dé plek waar de Pérezliefde van de tribune spat. Η περιοχή waves als de auto’s met een relatieve slakkengang richting start-finish zigzaggen. Όταν ο Pérez περνάει, ο χρόνος περνάει.

Met de ogen dicht klinkt het alsof Pérez steeds het ronderecord verpulvert, maar dat is een illusie. Η ομάδα του έφυγε από το Autodromo Hermanos Rodriguez. Ο Verstappen κέρδισε το GP το 2017, το 2018, το 2021 και το 2022. ‘Checo’ kwam in de laatste edities as derde over de streep, but was nooit dichtbij his droom.

“Ο άλλος κουρέας θα κερδίσει το θρίλερ. Αυτό θα είναι το επίκεντρο της καριέρας μου”, είπε ο 33χρονος αθλητής από τη Γουαδαλαχάρα σε μια συνέντευξη πριν από το αγωνιστικό σαββατοκύριακο. “Αν όλα πάνε τέλεια, μπορεί να το κάνει, αλλά πρέπει να το κάνει ο Max. De sterktste van allmaal.”

Vernederende statistieken

De statistieken ogen vernederend. Vijftien GP-zeges boekte Verstappen dit seizoen; Pérez slechts twee. Η τελευταία νίκη έχει περάσει ήδη μισό χρόνο από τότε. Αυτό δείχνει ότι οι μεξικάνικοι bookmakers δεν έχουν καμία πιθανότητα να το πιστέψουν. Ο διοργανωτής και προαγωγός του Grand Prix Federico González συμπεριλαμβάνεται. “Αυτό θα είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε όταν ο Checo θα βρίσκεται στο βάθρο. Είναι πολύ πιο ψηλά από την προηγούμενη χρονιά. Αυτό είναι ένα μεγάλο δώρο για το Μεξικό”.

De Mexicaanse F1-grootheid Jo Ramirez is mild over de magere resultaten die Pérez dit seizoen neerzet. “Ο Σέρχιο δεν ξέρει τι του έχει συμβεί. He is de tweede rijder van het team en staat tweede in het WK, dus ik snap de felle kritiek niet zo goed.”

Ο Ramirez προσέλκυσε τον Pérez στην αρχή της καριέρας του στην F1 σε ένα cockpit στην κορυφαία ομάδα McLaren. Αυτό δεν είναι καθόλου ευχάριστο. “Ο Σέρχιο είπε ότι ήταν ο καλύτερος και τον πήρε σαν μια βεντέτα. Όταν το έκανε αυτό, το άφησε και τον πήρε ο ύπνος”, λέει ο πιλότος της F1. “Του έχει μείνει πολύ πολύς κόσμος που τον εμπιστεύεται η Red Bull”.

Ook Ramirez ziet dat Pérez een maat te klein is for Verstappen. “Ξεκίνησε την επίθεση πολύ δυνατά, με μερικές κινήσεις. Ο Μεξικανός ήθελε να γίνει ο Sergio campioen. Ο ίδιος άρχισε να το κάνει.”

Σε αυτό το μεξικάνικο ταξίδι ο Verstappens θα πρέπει να προηγηθεί του teamgenoot Perez

De hoop was van korte duur. “Ο Μαξ έχει ένα τεντωμένο χέρι και ο Σέρτζιο δεν μπορεί να το κάνει περισσότερο. Αυτός είναι ο παράγοντας Max. Αυτός είναι το τέλειο. Όλα είναι έτοιμα να γίνουν. Ο Πέρεζ πρέπει να είναι σκληρός για να δουλέψει. Πιστεύω ότι έχει το δολοφονικό ένστικτο του Μαξ”.

Ο Ramirez δεν έχει καμία σχέση με τις θεωρίες περί δολοφονιών που κυκλοφορούν στα μεξικανικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται ότι ο Sergio έχει πιο άσχημο υλικό, αλλά αυτό δεν είναι τίποτα. Τα αυτοκίνητα είναι δύο τύποι νερού. Ο οδηγός πρέπει να περάσει από το αυτοκίνητο. Τώρα ο Φερστάπεν είναι πολύ αργά. Ένας φυσικός άνθρωπος.”

Ο διοργανωτής του GP, González, εκτιμά ότι η αντιπαλότητα θα είναι περισσότερο δυνατή και πιο εύρωστη. Όχι μόνο μεταξύ των συναγωνιστών, αλλά και στις εξέδρες. “Daarom hebben we de campagne #Racepect gelanceerd. We doen een beroep op het gezond verstand van de fans. De boodschap: gedraag je! Strijd hoort op de baan and niet daarbuiten.”

Gonzalez heeft de sfeer zien veranderen. “Υπάρχει πολύ νέα δημοσίευση από τη σειρά του Netflix… Drive to Survive. En: Pérez zit bij een winnende stal. Voorheen he was hij een van de twintig: nu is hij teamgenoot van Max. Εδώ οι οπαδοί είναι φανατικοί του. Αλλά αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι όπου ο καθένας παίζει με τον έναν και ο άλλος με τον άλλον. Η F1 είναι ένα άλλο παιχνίδι. Είναι ομαδικό άθλημα. Δουλεύουμε μαζί”.

‘Beetje verlegen’

Ο Πέρες είναι στο Μεξικό εξαιρετικά δημοφιλής, αλλά το στάτους του δεν έχει να κάνει με τον Φερστάπεν, δήλωσε ο Ραμίρεζ. “Έχει κερδίσει 22 εκατομμύρια ανθρώπους στο Μεξικό. Λογικά θα έρθουν 350.000 Checofans στον αγώνα, αλλά αυτός είναι πολύ πιο δημοφιλής από τον Verstappen. Εγώ ήμουν αυτή τη χρονιά στο Zandvoort. Δεν είναι φυσιολογικό αυτό που έκανε ο Max εκεί. Ένα λαϊκό παιχνίδι. Ο Σέρτζιο είναι εσωστρεφής, πιο κλεισμένος στον εαυτό του. Ένα μικρό σκαθάρι… Δεν κάνει τίποτα άλλο για τους θαυμαστές του”.

Hoewel Verstappen voortdurend bodyguards aan zijn zijde heeft, is Gonzalez niet bang dat de fans zich tegen de wereldkampioen keren. Ούτε και όταν είχε έρθει για τελευταία φορά στην αρένα του Μεξικού. “Είμαστε ένας συμπαθής, βίαιος λαός. Όμως, εμείς μας νοιάζει και είμαστε φιλόδοξοι. Η πόλη του Μεξικού δεν είναι πόλη. Εδώ όλα γίνονται, αλλά είναι μια σκοτεινή βραδιά”.

Ο διοργανωτής Γκονζάλες δεν είναι και πολύ συγκρατημένος από τον ίδιο τον αγώνα. “Εργάζομαι στο Foro Sol. Είναι μια πολύ ωραία τοποθεσία, αλλά έχω το smartphone μου. Τις υπόλοιπες μέρες τηλεφωνώ για να χάσω τα προβλήματα που συμβαίνουν. Την επόμενη μέρα θα πάω να δω την κούρσα από την αρχή μέχρι το τέλος. Με μια ώρα ή οκτώ λεπτά. Δεν πιστεύω ότι ο Checo κέρδισε, όπως κέρδισε ο Max στο Zandvoort. Και τώρα είναι η χώρα στο κεφάλι σου. “Ένα μικρό σπίτι.”

Ervaringsdeskundige Gasly snapt positie Pérez: “Moeilijk te accepteren, maar zo werkt het