Το Παγκόσμιο Κύπελλο δίνει ώθηση στο ιαπωνικό μπάσκετ ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων

Η επιτυχία της Ιαπωνίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης της FIBA στην Οκινάουα θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια αύξηση της δημοτικότητας του αθλήματος στη χώρα, καθώς πλησιάζει το μπέιζμπολ και το ποδόσφαιρο όσον αφορά την αναγνώριση του αθλήματος ως ένα παιχνίδι που μπορεί να παρακολουθήσει κανείς ζωντανά.

Καθώς οι τελευταίοι προγραμματισμένοι αγώνες στην Okinawa Arena ολοκληρώθηκαν την Κυριακή, η πρόκριση της διοργανώτριας χώρας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, σε συνδυασμό με την εορταστική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι οπαδοί από όλη τη χώρα και το εξωτερικό, άφησε πολλούς με δέος.

Οι παίκτες της Ιαπωνίας χαιρετούν το κοινό μετά την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού μετά τη νίκη επί του Πράσινου Ακρωτηρίου κατά τη διάρκεια ενός αγώνα του Παγκόσμιου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Okinawa Arena στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Αυτό είναι ένα τουρνουά στο οποίο μπορούμε να βασιστούμε για να εκτοξεύσουμε τη δημοτικότητα του μπάσκετ. Είναι μια τεράστια επιτυχία”, δήλωσε ο Teruhisa Nakamura, εκτελεστικός διευθυντής του τουρνουά στην Ιαπωνία.

Η προσοχή των μέσων ενημέρωσης συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πορείας της Akatsuki Japan στο τουρνουά, ακόμη και κατά την απουσία του καλύτερου παίκτη της, του επιθετικού των Los Angeles Lakers, Rui Hachimura.

Το Σάββατο, η Ιαπωνία προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες προκρίθηκε για πρώτη φορά μετά τους Αγώνες του Μόντρεαλ το 1976 στον τελικό αγώνα της με το Πράσινο Ακρωτήριο. Η τηλεθέαση του αγώνα στο Τόκιο και τους γύρω νομούς στην τηλεόραση Asahi έφτασε το 22,9%, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών μάρκετινγκ Video Research.

Οι φίλαθλοι σχηματίζουν ουρά έξω από την Okinawa Arena πριν από τον αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ FIBA μεταξύ της Ιαπωνίας και του Πράσινου Ακρωτηρίου στις 2 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Δεν ήταν εξ αρχής προφανές ότι η διοργάνωση θα είχε επιτυχία. Μπλοκ καθισμάτων στην αρένα των 8.500 θέσεων έμειναν κενά κατά τη διάρκεια του εναρκτήριου αγώνα της Ιαπωνίας με τη Γερμανία, προκαλώντας παράπονα από τους παίκτες της διοργανώτριας χώρας.

Ωστόσο, η FIBA παρενέβη και κανόνισε να μεταπωληθούν στο ευρύ κοινό τα αχρησιμοποίητα εταιρικά εισιτήρια για τους επόμενους αγώνες της Ιαπωνίας. Ως αποτέλεσμα, η Οκινάουα Αρένα έγινε sold-out και επαινέθηκε για την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρά της, με τον ενθουσιασμό να κατακλύζει την εγκατάσταση ακόμη και κατά τη διάρκεια αγώνων που δεν αφορούσαν την Ιαπωνία.

Οι τοπικοί διοργανωτές δήλωσαν ότι οι πωλήσεις εισιτηρίων για την περιοδεία στην Οκινάουα, μια από τις μεγαλύτερες εστίες μπάσκετ της Ιαπωνίας και έδρα των Ryukyu Golden Kings, πρωταθλητών της B-League, ξεπέρασαν τον στόχο του 1 δισεκατομμυρίου γιεν (6,8 εκατομμύρια δολάρια) και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,2 δισεκατομμύρια γιεν.

Ο Koichi Nakamura, αναπληρωτής γενικός γραμματέας μιας οργάνωσης που υποστηρίζει τη διοργανώτρια πόλη, εκτιμά ότι τα οικονομικά οφέλη για το νομό θα είναι βόρεια της προσωρινής εκτίμησης των 6,3 δισεκατομμυρίων γιεν.

Χάρη εν μέρει στην άνοδο του εμβληματικού μάνγκα “Slam Dunk” τη δεκαετία του 1990, η Ιαπωνία είχε περίπου 560.000 εγγεγραμμένους καλαθοσφαιριστές σε όλες τις κατηγορίες το 2022. Η τελευταία επιτυχία του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα μπορούσε να αποδειχθεί ένα δεύτερο σημείο καμπής.

“Πραγματικά νιώθω ότι η διάθεση της Ιαπωνίας στο σύνολό της βελτιώνεται”, δήλωσε ο γκαρντ της Yokohama B-Corsairs, Yuki Kawamura, ο οποίος σημείωσε 25 πόντους ερχόμενος από τον πάγκο στη νίκη της Ιαπωνίας επί της Φινλανδίας με 98-88.

“Αυτό το τουρνουά έκανε πολλούς ανθρώπους να συνειδητοποιήσουν τη διασκέδαση και την ελκυστικότητα του μπάσκετ.

Ιάπωνες παίκτες του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA, μεταξύ των οποίων και ο Γιούτα Γουατανάμπε (μπροστά στην ουρά), υποδέχονται οπαδούς στο αεροδρόμιο Haneda του Τόκιο στις 4 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)