Το Σαπόρο εγκαταλείπει την υποψηφιότητά του για τους Χειμερινούς Αγώνες του 2030 και στοχεύει σε έναν μελλοντικό αγώνα

Κατόπιν αιτήματος της ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, το Σαπόρο θα εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 και αντ’ αυτού θα στοχεύσει στη διοργάνωση των Αγώνων το 2034 ή αργότερα, μας δήλωσαν την Παρασκευή πηγές προσκείμενες στο θέμα.

Η Ιαπωνική Ολυμπιακή Επιτροπή δεν επιθυμεί η ίδια η πόλη, που είναι η πρωτεύουσα του Χοκάιντο, να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά της, καθώς αυτό θα έθετε σε κίνδυνο τις πιθανότητες να διεκδικήσει εκ νέου τους επόμενους Αγώνες, ανέφεραν οι πηγές.

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 6 Οκτωβρίου 2023, δείχνει ένα ολυμπιακό μνημείο που έχει εγκατασταθεί στο στάδιο του σκι Sapporo Okurayama στο Σαπόρο του Χοκάιντο ( WeLoveSports).

Το Σαπόρο δεν μπόρεσε να αναπτύξει δυναμική, καθώς η κοινή γνώμη έχει επιδεινωθεί μετά τις αποκαλύψεις για εκτεταμένη διαφθορά και χειραγώγηση των προσφορών για τους Αγώνες του Τόκιο το καλοκαίρι του 2021.

Στην Ιαπωνία πληθαίνουν οι εκκλήσεις για την αναβολή της υποψηφιότητας του Σαπόρο για το 2034 ή αργότερα.

Η ΚΟΕ προφανώς αναγνωρίζει ότι θα ήταν δύσκολο για το Σαπόρο να εξασφαλίσει τα δικαιώματα φιλοξενίας για το 2030, με βάση τις πληροφορίες που συνέλεξε από πηγές της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής κατά τη διάρκεια των Ασιατικών Αγώνων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στο Χανγκζού της Κίνας.

“Δεν έχω τίποτα να πω αυτή τη στιγμή”, δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟΕ Γιασουχίρο Γιαμασίτα στους δημοσιογράφους την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Χανγκζού για τους Ασιατικούς Αγώνες.

Ο δήμαρχος του Τόκιο Κατσουχίρο Ακιμότο δήλωσε ότι θα συναντηθεί με τον Γιαμασίτα στο Τόκιο την Τετάρτη για να συζητήσουν “πώς πρέπει να προχωρήσουμε”, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει την εγκατάλειψη της υποψηφιότητας.

Το Σαπόρο θεωρούνταν το φαβορί για να φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες για δεύτερη φορά, αλλά η ΔΟΕ φαίνεται να έχει στραφεί σε άλλους υποψηφίους μετά τα σκάνδαλα γύρω από τους Αγώνες του Τόκιο.

Πόλεις στη Σουηδία, την Ελβετία και τη Γαλλία εξετάζουν το ενδεχόμενο να υποβάλουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2030, ενώ το Σολτ Λέικ Σίτι θεωρείται φαβορί για να κερδίσει την κούρσα του 2034. Επομένως, δεν είναι βέβαιο ότι η Ιαπωνία θα φιλοξενήσει τους τρίτους Χειμερινούς Αγώνες της, μετά το Σαπόρο το 1972 και το Ναγκάνο το 1998.

Ορισμένοι κάτοικοι του Σαπόρο ελπίζουν ότι το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός θα έχει θετικό οικονομικό αντίκτυπο, ενώ άλλοι είναι λιγότερο ενθουσιώδεις.

“Ανυπομονούσα για αυτό το γεγονός επειδή θα αύξανε την ελκυστικότητα του Χοκάιντο”, δήλωσε ένας 51χρονος κάτοικος του Σαπόρο, ο οποίος πρόσθεσε ότι ελπίζει η πόλη να διεκδικήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2034 ή αργότερα.

Ένας άνδρας 70 ετών δήλωσε: “Λόγω των σκανδάλων, είναι δύσκολο να διεξαχθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σαπόρο. Θα έπρεπε να περιμένουμε ότι η υποψηφιότητα θα αποσυρθεί, οπότε δεν εκπλήσσομαι ιδιαίτερα”.

Ο Kazushige Niki, εκτελεστικός διευθυντής του Συνδέσμου Σκι του Χοκάιντο, δήλωσε: “Αν και είμαστε απογοητευμένοι, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εκπαίδευση των νέων παιδιών για τους Αγώνες του 2034. Θα επικεντρωθούμε επίσης σε πρωτοβουλίες που θα ενισχύσουν τη θετική νοοτροπία των αθλητών μας”.