Το υπηρεσιακό όπλο Raonic είχε ήδη σταματήσει, αλλά εκτοξεύει ξανά άσους: «Γουίμπλεντον άλλη μια φορά»

Φλόγα άλλη μια φορά. Δοκίμασε άλλη μια φορά να στριμώξεις τα πάντα. Ο Μίλος Ράονιτς (32) όντως ασχολήθηκε με το τένις, αλλά η αγάπη για το Γουίμπλεντον και το Τορόντο άλλαξε το διάσημο υπηρεσιακό όπλο από τον Καναδά.

Σημαντική ήταν η στενή αγκαλιά της συζύγου του Καμίλ με τον προπονητή του το απόγευμα της Δευτέρας μετά τον πρώτο αγώνα του Ράονιτς στο Ρόσμαλεν. Ο φιναλίστ του Wimbledon του 2016 γιόρτασε την επιστροφή του μετά από απουσία σχεδόν δύο ετών με μια ωραία νίκη.

Ο Ράονιτς σκόρπισε άσους στο καταιγιστικό κεντρικό γήπεδο ως συνήθως (δεκαπέντε συνολικά) και έδειξε γιατί κάποτε πάλεψε άγριες μονομαχίες με τον Ρότζερ Φέντερερ και τον Ράφαελ Ναδάλ, μεταξύ άλλων, τους οποίους μερικές φορές έδερνε με τα τεράστια χτυπήματά του. Στο Ρόσμαλεν έπρεπε να το πιστέψει ο Σέρβος Μιόμιρ Κετσμάνοβιτς.

Μπουμ, μπουμ, μπουμ, μπουμ

Ο Ράονιτς τα κατάφερε μάλιστα στο δεύτερο σετ παρέχοντας ένα παιχνίδι αγάπης με τέσσερις άσους στη σειρά. Όχι μοναδικό, αλλά όμορφο. «Για κάποιον που δεν έχει παίξει δύο χρόνια, είμαι πολύ ευχαριστημένος με το επίπεδό μου», είπε ο Καναδός για τον αγώνα του.

Αλλά πού είχε πάει αυτός ο ψηλός, εσωστρεφής παίκτης με αυτό το τρομερά σκληρό σερβίς όλο αυτό το διάστημα; Πολλοί λάτρεις του τένις αναρωτήθηκαν.

Ο Ροσμάλεν φαίνεται επίσης να έχει χάσει τα μάτια του τον πρώην νούμερο τρία στον κόσμο. Εκεί που η Βένους Γουίλιαμς προπονείται στις κερκίδες για περίπου εξήντα άτομα, ο Ράονιτς εξασκεί τις συντριβές του είκοσι μέτρα μακριά στην πίσω πίστα προπόνησης.

Συνολικά, εννέα άνθρωποι βλέπουν τον Καναδό να εργάζεται πίσω από έναν φράχτη, τέσσερις από τους οποίους ανήκουν σε ένα κινηματογραφικό συνεργείο που αναζητά για λίγο τη σκιά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ράονιτς εγκαταστάθηκε στο Ρόσμαλεν. Η σύζυγός του είναι Βελγίδα, οπότε του άρεσε να παίζει ένα τουρνουά χόρτου στη «γειτονιά της», μια αγαπημένη επιφάνεια λόγω του σκληρού σερβίς της.

Κάκωση αχίλλειου τένοντα

Και του αρέσει η σχετική ηρεμία στο τουρνουά. Ο Ράονιτς θέλει να δουλέψει με την ησυχία του για την επιστροφή του. Στα τέλη του 2021, ο τενίστας νόμιζε ότι η καριέρα του είχε τελειώσει. Είδε πολύ μικρή πρόοδο στην ανάρρωση από τραυματισμό του αχίλλειου τένοντα.

“Κάποια στιγμή ήταν ακόμη και αμφίβολο αν θα μπορούσα να επιστρέψω στην κανονική καθημερινότητα. Υπήρχαν στιγμές που είπα στην ομάδα μου: τελείωσα με αυτό. Δεν είναι πλέον δυνατό”, λέει.

Αλλά κάπου βαθιά μέσα, ο Ράονιτς δεν ήθελε να σταματήσει ακόμα. Ο τελευταίος του επίσημος αγώνας ήταν στα τέλη Ιουλίου 2021 σε ένα μέτριο τουρνουά ATP στην Ατλάντα των Ηνωμένων Πολιτειών. «Θα ήταν ένα σκατά αν αυτό ήταν πραγματικά το τελευταίο μου παιχνίδι, δεν το ήθελα ούτε αυτό».

Ευσεβής πόθος

Ο Ράονιτς παρέμεινε διαθέσιμος για ελέγχους ντόπινγκ, προκειμένου να δικαιούται να παίξει εάν προερχόταν ποτέ από επιστροφή. «Ήταν λίγο ευσεβής πόθος ότι θα έπαιζα ποτέ ξανά, γιατί δεν ήμουν καθόλου σε φόρμα εκείνη την εποχή».

Ο ψηλός τενίστας υπέστη επίσης τραυματισμό στη γάμπα κατά τη διαδικασία αποθεραπείας του, προσβλήθηκε από τον κορωνοϊό και, για να χειροτερέψει, έσπασε το δάχτυλο του ποδιού του κατά τη διάρκεια της προπόνησης φυσικής κατάστασης. «Ήταν πολύ σκληρό ψυχικά και αυτό με εξάντλησε επίσης», λέει ο νικητής των οκτώ τίτλων ATP.

Δεν έχω ιδέα πώς θα νιώθω σε δύο μέρες ή δύο εβδομάδες. Τώρα είναι θέμα να τα βλέπεις όλα από μέρα σε μέρα.

Μίλος Ράονιτς

Ωστόσο, είδε μια σειρά από σημαντικά κίνητρα για να μην τα παρατήσει: την αγάπη για το Wimbledon και το Τορόντο, το μέρος όπου μεγάλωσε ως μικρό παιδί.

“Το Wimbledon έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου. Συχνά μπορούσα να παίξω το καλύτερο μου τένις εκεί”, λέει ο Raonic, ο οποίος έφτασε επίσης στους ημιτελικούς (2014) και στους προημιτελικούς δύο φορές στο ιερό χορτάρι στο Λονδίνο. ( 2017 και 2018).

“Κάνω ό,τι μπορώ για να μπορέσω να παίξω σε αυτά τα τουρνουά. Και ίσως και στο US Open, γιατί εκεί γνώρισα τη γυναίκα μου.”

Κρατιέμαι σε καλή κατάσταση

Για τον Ράονιτς είναι πλέον μια πρόκληση να διατηρηθεί σε φόρμα. Γιατί καλά, μέχρι πότε θα του κρατήσει αυτός ο αχίλλειος τένοντας, καταραμένος από αυτόν; “Δεν έχω ιδέα πώς θα νιώθω σε δύο μέρες ή δύο εβδομάδες. Τώρα είναι θέμα να το παίρνω μέρα με τη μέρα”, λέει.

Σε κάθε περίπτωση, ο τενίστας λέει ότι θα έδινε πολλά για να μπορέσει να τον αποχαιρετήσει με αξιοπρεπή τρόπο. «Θα πονούσα επίσης αρκετά, θέλω να είμαι ξανά στο παρκέ στο Wimbledon και το Τορόντο».

Ένας αποχαιρετισμός στην πατρίδα του Τορόντο θα σήμαινε πολλά γι ‘αυτόν ούτως ή άλλως.

«Έφυγα από μια χώρα με τους γονείς μου κατά τη διάρκεια ενός πολέμου (Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990, εκδ.) Και χτίσαμε μια νέα ζωή στον Καναδά», εξηγεί ο Ράονιτς.

“Οι γονείς μου θυσίασαν πολλά για μένα στο παρελθόν. Θα ήταν υπέροχο να μπορούσα να ξαναπαίξω εκεί, από όπου ξεκίνησε για μένα ως μικρό αγόρι, όσο βρίσκονται στις κερκίδες”.

Ονειρεύομαι έναν τίτλο

Αλλά αυτή την εβδομάδα, ο Raonic θα προσπαθήσει πρώτα να χτυπήσει περισσότερους άσους στο Rosmalen. Με βάση την απόδοσή του στον πρώτο γύρο, μπορεί να ονειρευτεί έναν τίτλο. Και το Rosmalen είναι, τελικά, το τέλειο μέρος για ένα παραμύθι τένις. Απλώς ρωτήστε τον Tim van Rijthoven.