Όχι νησιά, αλλά προπονούμαστε μαζί: το ολλανδικό τένις ανδρών συνεχίζει να αναπτύσσεται

WeLoveSports.gr

Το ολλανδικό τένις ανδρών συνεχίζει να αναπτύσσεται: «Η άφιξη του προπονητικού κέντρου ήταν σημαντική»

Το πρόσφατο ντεμπούτο του Jesper de Jong στο Grand Slam στο Australian Open έδειξε ότι το τένις των Ολλανδών ανδρών γίνεται πιο δυνατό σε όλους τους τομείς. Είναι ένα νέο μήνυμα ότι η σημερινή γενιά παικτών, με τους Tallon Greekpoor και Botic van de Zandschulp ως τυπικούς, βρίσκεται στο σωστό δρόμο.

Η επιτυχία του De Jong είναι επίσης η επιτυχία της άφιξης του εθνικού προπονητικού κέντρου στο Amstelveen το 2019. «Αυτό είχε πολύ θετική επιρροή», λέει ο Botic van de Zandschulp ενόψει της συνάντησης Davis Cup της Ολλανδίας με την Ελβετία. στο Χρόνινγκεν.

“Προπονηθήκαμε για αυτό στο Almere, αλλά εκεί απλά είχες πολύ λιγότερα στη διάθεσή σου. Οι εγκαταστάσεις στο Amstelveen είναι κορυφαίες. Έχει μια συγκεκριμένη ελκυστικότητα που σε κάνει να θέλεις να προπονηθείς περισσότερο μαζί.”

Η ανακάλυψη, ακολουθούν και άλλες

Ο Van de Zandschulp ξεπέρασε το 2021 με μια θέση στον προημιτελικό στο US Open και το Greek Spoor κέρδισε οκτώ challengers (τουρνουά σε δεύτερο επαγγελματικό επίπεδο) την ίδια χρονιά. Και οι δύο έκαναν επίσης το ντεμπούτο τους στις κορυφαίες εκατοντάδες εκείνη τη χρονιά, ένα επίτευγμα που βρίσκεται στη λίστα σχεδόν όλων των αρχαρίων επαγγελματιών τενίστα.

Έδειξαν στους προπονητικούς φίλους τους ότι πρέπει να τολμήσεις να κάνεις μεγάλα όνειρα. Ο Gijs Brouwer (2022), ο Tim van Rijthoven (2022) και ο De Jong (2024) έκαναν το ντεμπούτο τους σε τουρνουά Grand Slam. Με έναν τίτλο ATP στο Rosmalen και τον τέταρτο γύρο στο Wimbledon, ο Van Rijthoven έδειξε ότι ακολουθεί εμφατικά τα βήματα του Greek Spoor και του Van de Zandschulp.

Ωστόσο, ο Brabander αναρρώνει αυτή τη στιγμή από έναν σοβαρό τραυματισμό στον αγκώνα, που τον κράτησε εκτός δράσης για δώδεκα μήνες.

“Έχω προπονηθεί πολύ με τον Tallon, τον Gijs, τον Tim και τον Jesper τα τελευταία χρόνια. Αν προπονείστε πολύ μαζί, κάνετε ο ένας τον άλλο καλύτερο. Θα σκεφτούν επίσης, μπορώ να φτάσω κι εγώ σε αυτό το επίπεδο”, λέει ο Van de Zandschulp.

Είναι μια κατάσταση που ο αρχηγός του Davis Cup, Paul Haarhuis, κοιτάζει με μεγάλη ικανοποίηση. “Είναι ανταγωνιστές ο ένας του άλλου με θετικό τρόπο. Νομίζω ότι αυτό ήταν ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό για το πού βρισκόμαστε τώρα στο τένις των ανδρών.”

«Ένα άλλο μέρος είναι ότι εύχονται επίσης ο ένας στον άλλον επιτυχία», λέει ο Haarhuis. “Φυσικά θα προτιμούσαν να είναι τριακοστοί στον κόσμο αν ήταν νούμερο τρία στην Ολλανδία, παρά εξήντα αν ήταν νούμερο ένα στην Ολλανδία. Ακούγεται λογικό, αλλά δεν λειτουργεί έτσι παντού.”

Αν υπάρχουν παίκτες που προτιμούν να προπονούνται αλλού με τους προπονητές τους, τότε θα είναι μια δύσκολη ιστορία.

Ο Paul Haarhuis θα ήθελε να βλέπει και τις Ολλανδές να προπονούνται μαζί πιο συχνά

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ότι τα ταλέντα του Ολλανδού τένις μπορούν να μάθουν από την τρέχουσα εθνική κορυφή. Η Ολλανδία έχει δύο μεγάλα ταλέντα στον 16χρονο Mees Röttgering, ο οποίος έφτασε στα ημιτελικά του τουρνουά junior στο Australian Open, και τον 15χρονο Thijs Boogaard.

Και τα δύο ταλέντα είχαν ήδη την ευκαιρία να γευτούν πώς είναι να προπονείσαι με τους Greek Spoor και Van de Zandschulp στο Amstelveen. Οι δύο σημαιοφόροι μπορούν έτσι να μεταδώσουν τις εμπειρίες τους στη νέα γενιά, δημιουργώντας ένα είδος οικοσυστήματος που θα προτιμούσε κάθε αθλητική ένωση.

«Εμπνέει νέους παίκτες»

«Στη νεολαία τα πηγαίνουν καλύτερα από μένα, αλλά η πραγματική δουλειά ξεκινά μόνο μετά τη νεολαία», τονίζει η Greekspor. “Το τένις των ανδρών πηγαίνει καλά εδώ και δυόμισι χρόνια, αλλά θέλουμε να κάνουμε περισσότερα και να κάνουμε ακόμα καλύτερα. Είναι στο χέρι μας να το δείξουμε αυτό και ελπίζουμε ότι μπορούμε να εμπνεύσουμε ακόμη περισσότερους νέους παίκτες.”

Haarhuis: «Οι Ολλανδές πρέπει να προπονούνται περισσότερο μαζί»

Ενώ οι Ολλανδοί άνδρες κάνουν ο ένας τον άλλο ισχυρότερο, αυτή η συνοχή μεταξύ των γυναικών είναι πολύ μικρότερη. Για παράδειγμα, η Arantxa Rus, η παγκόσμια νούμερο 43 και η υψηλότερη βαθμολογία Ολλανδός τενίστας, προπονείται στην Ισπανία εδώ και αρκετά χρόνια. Η Eva Vedder ανακοίνωσε επίσης πρόσφατα ότι θα προπονηθεί στην Ισπανία σε μια ακαδημία τένις στη Βαλένθια.

Αναχώρηση

«Στην Ολλανδία, ο καθένας είναι λίγο μόνος του και έχουμε μια ένωση που δεν καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για να ενθουσιάσει τους ανθρώπους», εξήγησε η Vedder την αναχώρησή της από την Ολλανδία τον Ιανουάριο στο Noordhollands Dagblad.

Το Haarhuis θα ήθελε να δει τις Ολλανδές να ακολουθούν το παράδειγμα των ανδρών συναδέλφων τους. “Αλλά αν υπάρχουν παίκτες που προτιμούν να προπονούνται αλλού με τους προπονητές τους, τότε γίνεται μια δύσκολη ιστορία. Πρέπει να προέλθει από τους ίδιους τους παίκτες”, λέει.

“Κοιτάξτε την Aranxta Rus. Προπονείται στην Ισπανία, γιατί έχει και Ισπανό προπονητή, αλλά νομίζω ότι θα ήταν ωραίο και για τις κυρίες να προπονούνται μαζί. Ο καθένας πρέπει να αποφασίσει μόνος του, αλλά βλέπω τουλάχιστον στους άντρες τι θετικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει».

Η ολλανδική ομάδα του Davis Cup προστατεύει από την υποτίμηση απέναντι στην Ελβετία