Australian Open γνωστό και ως «Happy Slam»: «Πρέπει να το ζήσεις για να το νιώσεις»

WeLoveSports.gr

  • Mark Brasser

    στη Μελβούρνη για το Australian Open

  • Mark Brasser

    στη Μελβούρνη για το Australian Open

Μετά τις εκδόσεις κορώνα του 2021 και του 2022, το Australian Open ήταν το τουρνουά Grand Slam που ήταν πάντα από πέρυσι: το «Happy Slam». Είναι παραδοσιακά η μεγάλη έναρξη μιας νέας χρονιάς τένις κάτω από τον λαμπερό ήλιο. Για τους παίκτες, αλλά και για τους δεκάδες χιλιάδες λάτρεις του τένις που βρίσκουν καθημερινά το δρόμο για το Melbourne Park.

Στους οπαδούς δεν λείπει ουσιαστικά τίποτα και οι τενίστες είναι επίσης περιποιημένοι, για πολλούς από αυτούς η οργάνωση και η ατμόσφαιρα είναι κορυφαία στιγμή της χρονιάς. «Πρέπει να το ζήσεις για να νιώσεις αυτό που είναι», λέει επιτόπου ο Tallon Greekpoor.

Καλοκαιρινό φεστιβάλ

Όποιος περπατά γύρω από το Melbourne Park αισθάνεται σαν να βρίσκεται σε καλοκαιρινό φεστιβάλ. Η μουσική ακούγεται παντού. Ένας DJ παίζει τις τελευταίες χορευτικές επιτυχίες από τα ηχεία του, ένας τραγουδιστής-τραγουδοποιός ερμηνεύει το νέο του τραγούδι και ένας εθελοντής ντυμένος νεράιδα προσπαθεί να κάνει τους νεότερους θαυμαστές του τένις να χορέψουν.

Παρακολουθούν οι γονείς τους, που από φασόλια ή ξαπλώστρες, με μια μπύρα ή ένα κρασί στο χέρι, παρακολουθούν τα παιδιά τους να διασκεδάζουν για λίγο από κάποιον άλλο.

«Η ατμόσφαιρα είναι υπέροχη εδώ», λέει ο ειδικός στα διπλά Matwé Middelkoop, ο οποίος παίζει ήδη στο δέκατο τρίτο του Australian Open. “Υπάρχει πολλή ενέργεια στους ανθρώπους και στην πόλη της Μελβούρνης. Μπορείτε να το νιώσετε αυτό. Γι’ αυτό είναι ωραίο να βρίσκομαι εδώ, επίσης γιατί όλα είναι πολύ καλά οργανωμένα για εμάς.”

Θέρετρο πέντε αστέρων

Το τελευταίο είναι κάτι που λένε όλοι οι παίκτες. Ο διευθυντής του τουρνουά Craig Tiley και οι δικοί του άνθρωποι κάνουν ό,τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι οι παίκτες θα πρέπει να συγκεντρωθούν μόνο σε ένα πράγμα: το τένις.

Πέρυσι, ο Τάιλι παρουσίασε με περηφάνια μια λίστα με τις εγκαταστάσεις που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι τενίστες κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Μια λίστα που μοιάζει με το φυλλάδιο διακοπών ενός θέρετρου πέντε αστέρων.

Υπάρχει ένα στο Melbourne Park μπαρ ομορφιάς (συμπεριλαμβανομένου του κομμωτηρίου νυχιών), ένα κομμωτήριο, μια αισθητικός και ένα κουρείο για τους άνδρες. Υπάρχει ιατρείο εξειδικευμένο στη δερματολογία, στα προβλήματα ώμων και στα μυϊκά παράπονα.

Και αν έχετε προβλήματα με τα πόδια σας ή θέλετε να τα φροντίσετε, μπορείτε να αναφέρετε στο τμήμα Σφάλμα ποδιού. Πόσο κατάλληλο.

Για τον Robin Haase, ένα κουρείο ή μια παιδική φροντίδα -ναι, έχουν και αυτό στη Μελβούρνη- δεν είναι τόσο ενδιαφέρον. Ο Haase, ο σημερινός αριθμός 39 στον κόσμο στα διπλά, δίνει πολύ μεγαλύτερη σημασία σε πράγματα που βελτιώνουν πραγματικά την απόδοση.

«Το Australian Open είναι προοδευτικό όταν πρόκειται, για παράδειγμα, σε ήσυχες περιοχές ή… αίθουσες ανάνηψης. Μέρη όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε πριν ή μετά τον αγώνα σας. Αυτό πραγματικά προσθέτει κάτι».

“Και”, συνεχίζει ο Haase, “το Australian Open ήταν το πρώτο από τα τέσσερα τουρνουά Grand Slam που αύξησε σημαντικά το χρηματικό έπαθλο. Παρόλο που τα έσοδα της “Μελβούρνης” είναι τα χαμηλότερα από όλα. Ωστόσο, θεώρησαν ότι υπήρχαν πάρα πολλά χρήματα στη διοργάνωση. κόλλησε και αυτό πολύ λίγο πήγε στους παίκτες. Οι άλλοι «Σλαμ» ακολούθησαν το παράδειγμα της Μελβούρνης. Σκέφτηκαν επίσης τα συμφέροντα των τενιστών».

Λεπτομερώς

Η λίστα του διευθυντή του τουρνουά Tiley περιλαμβάνει επίσης δύο νέα καφέ και πέντε θεματικά εστιατόρια: ιταλικό, ιαπωνικό, ασιατικό, ένα εστιατόριο με σαλάτες και ψησταριές και ένα σάντουιτς μπαρ. «Υπάρχει μια τεράστια επιλογή φαγητού και τα εστιατόρια είναι επίσης μεγάλα», λέει η Arantxa Rus. “Τα γυμναστήρια είναι επίσης μεγάλα. Σκέφτονται πραγματικά τους παίκτες με λεπτομέρεια. Για μένα, το Australian Open είναι το καλύτερα οργανωμένο τουρνουά.”

Υπάρχει επίσης ένας πρακτικός λόγος για τον οποίο ο Tiley και η ομάδα του μπορούν να συνεχίσουν να ανακαινίζουν και να επεκτείνουν τις εγκαταστάσεις. Είναι δυνατό. Σε αντίθεση με το Roland Garros, για παράδειγμα, το Melbourne Park έχει άφθονο χώρο όταν πρόκειται για διαθέσιμο χώρο.

Ενώ στο Παρίσι υπάρχουν ουρές πενήντα, εξήντα ή εβδομήντα ατόμων μπροστά από τις τουαλέτες τις μέρες αιχμής, αυτό δεν το βλέπεις στο Melbourne Park. Υπάρχει πολύ περισσότερος χώρος και επομένως είναι πολύ πιο εύκολο να ανακαινιστεί ή να κατασκευαστεί.

«Είμαι θαυμαστής του κόσμου εδώ», λέει ο Greekpoor. «Είναι πραγματικά πολύ φιλικοί και επίσης τεράστιοι αθλητικό πνεύμα. Αυτός είναι εν μέρει γιατί το Australian Open είναι το αγαπημένο μου τουρνουά Grand Slam».

‘Μην ανησυχείς’

Χώρος, καλές εγκαταστάσεις, διασκέδαση και η πρωτόγνωρη φιλικότητα των εκατοντάδων Αυστραλών εθελοντών. Συμβάλλει στην εμπειρία που φέρνει μια μέρα παρακολούθησης τένις. Και φυσικά τον καλοκαιρινό ήλιο της Αυστραλίας, που μπορεί να λάμπει ανεξέλεγκτα δυνατά και λαμπερά.

Αλλά εκεί που πληρώνεις επτά ευρώ για ένα μικρό μπουκάλι νερό πηγής στο Παρίσι, το νερό στο Melbourne Park είναι δωρεάν. Ακριβώς όπως τα χιλιάδες σωληνάρια αντηλιακού που μοιράζονται καθημερινά.

Το Australian Open είναι, ήταν και θα συνεχίσει να είναι το καλύτερα οργανωμένο τουρνουά τένις στο μέλλον. Το Happy Slam. Για τους τενίστες και τους φιλάθλους. Και δεν χρειάζεται να πούμε ευχαριστώ, το κάνουν με χαρά: “Μην ανησυχείς, φίλε!”