FOCUS: Η παραπαίουσα υποψηφιότητα του Σαπόρο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030 πέφτει θύμα των σκανδάλων των Αγώνων του Τόκιο

Η υποψηφιότητα της Ιαπωνίας για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2030 στο Σαπόρο έχει όλο και λιγότερες πιθανότητες να προχωρήσει, με την υποστήριξη της κοινής γνώμης να υποχωρεί καθώς εκτυλίσσονται οι δικαστικές ακροάσεις και οι ετυμηγορίες ενοχής για τα σκάνδαλα διαφθοράς και χειραγώγησης των θερινών Αγώνων του Τόκιο.

Η πρωτεύουσα του νομού Χοκάιντο στη βόρεια Ιαπωνία εξετάζει επί του παρόντος αν θα υποβάλει υποψηφιότητα για το 2034 ή αργότερα, αφού τα σκάνδαλα του περασμένου καλοκαιριού ανάγκασαν την πόλη και την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας να σταματήσουν να προωθούν την υποψηφιότητα για το 2030 τον Δεκέμβριο.

Ο δήμαρχος του Σαπόρο Κατσουχίρο Ακιμότο (L) μιλάει σε δημοσιογράφους στο Σαπόρο τον Ιούλιο του 2022 στο λόφο Οκουραγιάμα, μια προτεινόμενη τοποθεσία για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2030. ( WeLoveSports)

Τα σκάνδαλα διαφθοράς έχουν αναδείξει ελιγμούς κεκλεισμένων των θυρών, κατά τους οποίους στελέχη μεγάλων εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας λιανικής πώλησης επιχειρηματικών ενδυμάτων Aoki Holdings Inc. και της διαφημιστικής εταιρείας ADK Holdings, παρείχαν χρήματα σε ισχυρό πρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής προκειμένου να εξασφαλίσουν εύνοια για συμβάσεις χορηγίας και μάρκετινγκ.

Το φιάσκο οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών σε 15 άτομα, εννέα εκ των οποίων έχουν ήδη καταδικαστεί από το περιφερειακό δικαστήριο του Τόκιο, για την καταβολή χρημάτων στον Χαρουγιούκι Τακαχάσι, πρώην στέλεχος της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, προκειμένου να εξασφαλίσει προνομιακή μεταχείριση.

Ένα άτομο καταδικάστηκε επίσης για συνεννόηση με τον Τακαχάσι με σκοπό τη λήψη δωροδοκιών.

Παρόλο που το Σαπόρο δεν έχει αποφασίσει επίσημα να εγκαταλείψει την υποψηφιότητά του, φαίνεται απίθανο η πόλη να συνεχίσει να φιλοξενεί το παγκόσμιο αθλητικό γεγονός το 2030, καθώς η δημόσια υποστήριξη, που ήταν ήδη αδύναμη, έχει προφανώς επιδεινωθεί περαιτέρω.

Στις εκλογές για τη δημαρχία της πόλης τον Απρίλιο, ο Κατσουχίρο Ακιμότο, υποψήφιος υπέρ της διοργάνωσης των Αγώνων του 2030, κέρδισε την τρίτη συνεχόμενη θητεία του, αλλά οι δύο αντίπαλοί του, και οι δύο αντίθετοι στην υποψηφιότητα, πήραν πάνω από το 40% των ψήφων μεταξύ τους.

“Ένιωσα ότι υπήρχαν αμφιβολίες και δυσπιστία”, δήλωσε ο Akimoto στις 12 Απριλίου μετά τις εκλογές, στις οποίες το ποσοστό του μειώθηκε κατά περισσότερες από 14 μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη ψηφοφορία του 2019. “Θα ήθελα να συζητήσω με τις ενδιαφερόμενες οργανώσεις, λαμβάνοντας υπόψη το χρονοδιάγραμμα” για τη διοργάνωση της εκδήλωσης.

Τα exit polls του WeLoveSports News από τις τελευταίες δημοτικές εκλογές του Σαπόρο έδειξαν επίσης ότι περίπου το 60% των ψηφοφόρων ήταν αντίθετοι με την υποψηφιότητα της πόλης για τη διοργάνωση των Αγώνων του 2030.

Στα τέλη Ιουνίου, ο Ακιμότο δήλωσε ότι οι δραστηριότητες υποβολής υποψηφιότητας αντιμετωπίζουν “δυσκολίες”, επικαλούμενος την κατάρρευση της εγχώριας υποστήριξης που επηρεάστηκε από τη διαφθορά και τα σκάνδαλα με τις σκευωρίες των υποψηφιοτήτων, μία ημέρα μετά τις παρόμοιες δηλώσεις του προέδρου της ΚΟΕ Γιασουχίρο Γιαμασίτα.

Αφίσες για την προώθηση της υποψηφιότητας του Σαπόρο για τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2030 διακρίνονται σε υπόγειο εμπορικό κέντρο στην πόλη της βόρειας Ιαπωνίας στις 15 Φεβρουαρίου 2022. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Με τη δέσμευση της Σαπόρο για υποψηφιότητα να μην έχει εκπληρωθεί, δύο γαλλικές περιφέρειες – η Auvergne-Rhône-Alpes και η Provence-Alpes-Côte d’Azur – φέρονται να εξετάζουν το ενδεχόμενο κοινής υποψηφιότητας για το 2030, πιθανώς μαζί με μια άλλη κοινή υποψηφιότητα από τη Στοκχόλμη-Αρέ στη Σουηδία, η οποία έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε επίσης ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με την Ελβετία, η οποία δεν προσδιόρισε το έτος που προτιμά για τη διοργάνωση των Αγώνων.

Αν και το Σαπόρο δεν έχει αποκλείσει μια υποψηφιότητα για το 2034 ή αργότερα, το Σολτ Λέικ Σίτι θεωρείται ήδη το ξεκάθαρο φαβορί για να φιλοξενήσει μια δεύτερη έκδοση των Αγώνων, 32 χρόνια μετά την πρώτη.

Τον Ιούνιο, η ΔΟΕ δήλωσε ότι έξι πόλεις ήταν υποψήφιες για να φιλοξενήσουν μελλοντικούς Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και ότι θα μπορούσε να αποφασίσει σχετικά με τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν το 2030 και το 2034 στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της τον Οκτώβριο.

Μετά τα σκάνδαλα γύρω από την αναβολή των Αγώνων του 2021 στο Τόκιο, το Σαπόρο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει το σχέδιο υποψηφιότητάς του για να λάβει υπόψη του μέτρα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης, όπως η ανάθεση σημαντικών εξουσιών σε ένα εξωτερικό εποπτικό όργανο, το οποίο θα πρέπει το ίδιο να διασφαλίζει τη διαφάνεια στις δραστηριότητες παρακολούθησης.

Η απόφαση της οργανωτικής επιτροπής των Αγώνων του Τόκιο να προσελκύσει χορηγούς χωρίς να περάσει από πλήρη διαδικασία υποβολής προσφορών κατέστησε επίσης αδιαφανείς τις δραστηριότητες μάρκετινγκ, δήλωσαν ειδικοί σε θέματα αθλητικών επιχειρήσεων.

Τα σκάνδαλα δωροδοκίας και χειραγώγησης των προσφορών έδειξαν ότι οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο βασίστηκαν σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη διαφημιστική εταιρεία της Ιαπωνίας, την Dentsu Inc, με την ισχυρή εταιρεία να θεωρείται ότι έφερε εμπειρία τόσο στο μάρκετινγκ όσο και στα αθλητικά γεγονότα, την οποία τα μέλη της επιτροπής αισθάνθηκαν υποχρεωμένα να χρησιμοποιήσουν, όπως αποκάλυψαν οι έρευνες και οι δικαστικές ακροάσεις.

Στην υπόθεση των προσφορών-διαπραγμάτευσης, ένα άλλο στέλεχος της Οργανωτικής Επιτροπής κατηγορήθηκε για συμπαιγνία, μεταξύ άλλων με ένα πρώην στέλεχος της Dentsu, κατά την επιλογή των εταιρειών στις οποίες θα ανατεθούν συμβάσεις για τον σχεδιασμό και τη διοργάνωση Ολυμπιακών εκδηλώσεων και αγώνων.

Ο Τακαχάσι, ο οποίος κατηγορείται ότι έλαβε 198 εκατομμύρια γιεν (1,4 εκατομμύρια δολάρια) σε δωροδοκίες, ήταν πρώην στέλεχος της Dentsu και είχε επιρροή στις συμβάσεις χορηγίας και μάρκετινγκ της επιτροπής.

Οι εισαγγελείς κατηγορούν τον Τακαχάσι για αποδοχή δωροδοκιών ως μέλος της πρώην Ολυμπιακής Οργανωτικής Επιτροπής. Οι υπάλληλοι αυτής της επιτροπής ορίζονταν ως “οιονεί δημόσιοι υπάλληλοι”, στους οποίους απαγορεύεται από το νόμο να λαμβάνουν χρήματα ή αγαθά που σχετίζονται με τα καθήκοντά τους. Ο ίδιος εντάχθηκε στις τάξεις των στελεχών της επιτροπής το 2014.

Ο Τακαχάσι, η δίκη του οποίου δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αναμένεται να αρνηθεί την κατηγορία, λέγοντας ότι έλαβε τα χρήματα ως ιδιώτης και ως πρώην υπάλληλος της Dentsu, όχι στο πλαίσιο των καθηκόντων του στην επιτροπή, δήλωσαν πηγές προσκείμενες στην υπόθεση.

Αλλά μια σχετική απόφαση, η οποία έκρινε τον πρώην πρόεδρο της Aoki ένοχο για δωροδοκία του Takahashi, διαπίστωσε ότι είχε “ισχυρή εξουσία σε σχέση με τα επίσημα καθήκοντά του”, με τον πρώην πρωθυπουργό και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Yoshiro Mori να του αναθέτει τις δραστηριότητες μάρκετινγκ.

“Ήταν γνωστό ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες χρηματοδοτούνταν από το κράτος. Ο κατηγορούμενος γνώριζε πολύ καλά ότι κατείχε δημόσια θέση”, ανέφερε το δικαστήριο του Τόκιο στην απόφασή του της 21ης Απριλίου, ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της αναμενόμενης υπεράσπισης του Τακαχάσι.

Μια άλλη απόφαση στις 15 Ιουνίου, που καταδίκασε έναν πρώην υπάλληλο του εκδοτικού οίκου Kadokawa Corp. για δωροδοκία, ανέφερε επίσης ότι ο Τακαχάσι είχε ζητήσει και είχε δώσει το παράδειγμα, ζητώντας και εισπράττοντας χρήματα από εταιρείες.

Φωτογραφία τραβηγμένη στις 15 Φεβρουαρίου 2022, δείχνει μια αφίσα για τον εορτασμό της 50ής επετείου των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1972 στο Σαπόρο, η οποία εκτίθεται σε έναν υπόγειο δρόμο σε αυτή τη βόρεια ιαπωνική πόλη. Το Σαπόρο διεκδικεί τη διοργάνωση των Χειμερινών Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων του 2030. ( WeLoveSports) == WeLoveSports