L’Étape Greece: Η Αρχαία Ολυμπία στο «βάθρο» της παγκόσμιας ποδηλασίας

Περισσότεροι από 650 ποδηλάτες από όλον τον κόσμο έλαβαν μέρος στη μεγάλη αθλητική γιορτή του ο L’Étape Greece by Tour de France presented by SKODA, που τοποθέτησε την Αρχαία Ολυμπία στο βάθρο της παγκόσμιας ποδηλασίας.

Ο κορυφαίος ποδηλατικός αγώνας με τη σφραγίδα του θρυλικού Tour de France, σε συνδιοργάνωση ΕΥ ΖΗΝ Greece και Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αποτελεί πλέον σπουδαία προσθήκη στο αθλητικό καλεντάρι της χώρα μας, ενώ σηματοδοτεί μια ξεχωριστή στιγμή για την ποδηλασία στην Ελλάδα.

Στο 1ο L’Étape Greece, πάνω από 650 γυναίκες και άνδρες ποδηλάτες από όλον τον κόσμο δοκίμασαν τις αντοχές τους στο τερέν, ακολουθώντας μια απαιτητική κυκλική διαδρομή (The Race 150χλμ ή The Ride 75χλμ) γύρω από τη γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων με φόντο τη μαγευτική φύση της δυτικής Πελοποννήσου.

Οι pioneers ποδηλάτες ξεπέρασαν τα όριά τους, συνδυάζοντας σωματική και ψυχική αντοχή, ταχύτητα, στρατηγική και, φυσικά, πάθος για το ποδήλατο. Σε αυτήν τους την προσπάθεια, καθοριστική ήταν η συμβολή των 1ο0 εθελοντών που τους ενθάρρυναν κατά τη διάρκεια της διαδρομής και συνέβαλαν στην ομαλή και ασφαλή διεξαγωγή της μεγάλης ποδηλατικής διοργάνωσης σύμφωνα με τις υψηλές παγκόσμιες προδιαγραφές του Tour de France.

Το «παρών» στο L’Étape Greece έδωσε και ο Didi “The Devil”, η μασκώτ του Tour de France παγκοσμίως, καθώς ακολουθεί τον ποδηλατικό θεσμό πιστά εδώ και 30 χρόνια! Φορώντας τη χαρακτηριστική κόκκινη στολή τού διαβόλου, o Γερμανός Didi Senft έδωσε την εκκίνηση του αγώνα μαζί με τον αλυτάρχη, ενώ υποδεχόταν στην αψίδα του τερματισμού τους αθλητές και τις αθλήτριες, χαρίζοντας στο κοινό μοναδικά φωτογραφικά στιγμιότυπα.

Την Κυριακή 2 Απριλίου, τον θρύλο του L’Étape Greece έζησαν και τα παιδιά, καθώς φόρεσαν τα κράνη τους και ποδηλάτησαν σε μια ήπια διαδρομή είτε μαζί τις οικογένειές τους στο Family Ride είτε μόνα τους στο Kids Race. Το Σαββατοκύριακο των μικρών ποδηλατών και των συνοδών τους που ήρθαν από την Αθήνα ή τη γύρω περιοχή συνδύασε την εκδρομή με τη συναρπαστική δραστηριότητα της ποδηλασίας στο τοπίο της Αρχαίας Ολυμπίας.

Σχεδόν 2.000 μικροί και μεγάλοι επισκέπτες βρέθηκαν στην ευρύτερη περιοχή κι έζησαν από κοντά τη L’Étape εμπειρία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης, όλη η περιοχή ήταν σε εορταστικό κλίμα, με τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Ηλείας να αγκαλιάζουν τον δημοφιλή αγώνα που εδώ και τρεις δεκαετίες καθηλώνει εκατομμύρια θεατές σε 21 χώρες του κόσμου – με την Ελλάδα να αποτελεί την 22η χώρα στο ρόστερ της διοργάνωσης.

Οι μεγάλοι νικητές

Στην αγωνιστική διαδρομή The Race 150χλμ, στην κατηγορία των γυναικών, πρώτη τερμάτισε η Νάντια Συντζανάκη, κερδίζοντας την πολυπόθητη κίτρινη φανέλα (jersey) που αποτελεί την υψηλότερη βράβευση στον κόσμο της ποδηλασίας. Δεύτερη αναδείχθηκε η Αναστασία Τσουρουκτζή, ενώ ακολούθησε η Ευστρατία Παπαδοπούλου. Και οι τρεις αθλήτριες της τελικής τριάδας κέρδισαν και τη συμμετοχή τους στο L’Étape du Tour 2024.

Στους άνδρες, το κίτρινο jersey κατέκτησε ο Γιώργος Μπούγλας, μέλος της Skoda Cycling Team, που τερμάτισε πρώτος. Ακολούθησαν με σειρά κατάταξης οι Μιλτιάδης Γιαννούτσος, Νικόλαος Παπαγιαννάκης και Ζήσης Σούλιος, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή τους στο L’Étape du Tour 2024.

Στη μικρότερη αγωνιστική διαδρομή The Ride 75χλμ, πρώτη στις γυναίκες τερμάτισε η Κατερίνα Μαλάμου, ανεβαίνοντας στο βάθρο με το κίτρινο jersey. Ακολούθησαν οι Γεωργία Κληρονόμου στη δεύτερη θέση και η Δανάη Μωραΐτη στην τρίτη.

Στην κατηγορία των ανδρών, ο ποδηλάτης που φόρεσε το κίτρινο jersey είναι ο Πολυχρόνης Τζωρτζάκης από τη Skoda Cycling Team, ενώ ακολούθησαν ο Μηνάς Μαλάτος και ο Αντώνης Τσουκαλοχωρίτης, στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα.