Η Καμπότζη συλλαμβάνει 1.241 άτομα το πρώτο εξάμηνο του 2023 για υποθέσεις παράνομων τυχερών παιχνιδιών

Συνολικά 1.241 άτομα συνελήφθησαν σε διάφορες επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της περιόδου. Την είδηση επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της εθνικής αστυνομίας, αντιστράτηγος Chhay Kim Khoeun, ο οποίος περιέγραψε το έργο των αρχών κατά τη διάρκεια του εξαμήνου.

Η Καμπότζη διατηρεί την πίεση στον παράνομο τζόγο

Από τους συλληφθέντες, οι 782 έλαβαν οδηγίες και “εκπαιδεύτηκαν” να μην ξαναπαίξουν τυχερά παιχνίδια, αλλά στην περίπτωση 459 ατόμων, τα αδικήματά τους θεωρήθηκαν αρκετά σοβαρά ώστε να αξίζουν δικαστικές διαδικασίες.

Ο Chhay επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της αστυνομίας να πατάξει τις παράνομες επιχειρήσεις τυχερών παιχνιδιών σε όλες τις περιοχές και ακολουθεί την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαλείψει την πρακτική αυτή από τη χώρα. Ο πρωθυπουργός Hun Sen έχει υποσχεθεί να καθαρίσει τη χώρα του από τον παράνομο τζόγο μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022 και έχει διατάξει την αστυνομία να εκτελέσει τις εντολές του.

Η υπόσχεση αυτή έβγαλε τη χώρα από τον κατάλογο της Ομάδας Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF), ο οποίος περιλαμβάνει χώρες με αμφίβολους νόμους κατά του ξεπλύματος χρήματος και διάδοση παράνομων πρακτικών, γεγονός που είναι κακό για τους ξένους επενδυτές. Ο τζόγος στην Καμπότζη έχει επίσης συνδεθεί με την εμπορία ανθρώπων και τις απαγωγές, γεγονός που φέρνει τη χώρα σε ακόμη μεγαλύτερη δυσμενή θέση έναντι των διεθνών εταίρων της.

Αποκτώντας τα αποτελέσματα που μετράνε

Ο πρωθυπουργός έκανε πράξη τη βούλησή του αντικαθιστώντας τους τοπικούς και περιφερειακούς διοικητές για να σηματοδοτήσει σε άλλους ότι εκτιμά την πρόοδο που σημειώνεται στην καταπολέμηση του παράνομου τζόγου. “Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι δεν είναι πλέον δυνατόν να ανεχόμαστε καταστάσεις ανομίας στα καζίνο. Πρέπει να είμαστε αυστηροί”, δήλωσε ο Χουν Σεν, καθώς ξεκίνησε τον πόλεμό του κατά του παράνομου τζόγου.

Η Καμπότζη έχει δεχθεί πιέσεις από την Κίνα, έναν σημαντικό εμπορικό και οικονομικό εταίρο, να περιορίσει τη βιομηχανία τυχερών παιχνιδιών. Ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει να εκδίδει νέες άδειες για επιχειρήσεις διαδικτυακών τυχερών παιχνιδιών το 2019.

Η είδηση της τελευταίας καταστολής είναι η πρώτη σημαντική είδηση από τη χώρα σχετικά με τον παράνομο τζόγο τους τελευταίους μήνες, δείχνοντας ότι η Καμπότζη έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αυτό το ευρύτερο πρόβλημα. Ανεξάρτητα από αυτό, ο αριθμός των συλλήψεων δείχνει ότι υπάρχει μια ζωντανή σκηνή γύρω από τον παράνομο τζόγο.