Η ASA βρίσκει ανεύθυνη τη διαφήμιση της XLMedia για την FreeBetsDotCom

Στο 11 και 12 Ιουλίου 2023, XLMedia δημοσίευσε ένα διαφήμιση στο Instagram με μια εικόνα του Mason Mount, a επαγγελματίας μέσος αντιπροσωπευτικός Chelsea έπαιζε ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή.

Ο ποδοσφαιριστής, ο οποίος έκτοτε μεταφέρθηκε στο Μάντσεστερ Γιουνάιτεντήταν 24 ετών όταν δημοσιοποιήθηκε η ανακοίνωση.

Κατά της εν λόγω διαφήμισης υποβλήθηκαν δύο καταγγελίες, κυρίως για να διαπιστωθεί αν είχε παραβίασε τους κανόνες του Κώδικα Διαφημιστικής Πρακτικής των Επιτροπών (CAP) ο οποίος ορίζει ότι τα πρόσωπα που είναι κάτω των 25 ετών δεν πρέπει να εμφανίζονται σημαντικά στις επικοινωνίες μάρκετινγκ που αφορούν υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Υπάρχει ένα εξαίρεση σε αυτόν τον κανόνα και καλύπτει τις περιπτώσεις όπου τα στοιχήματα μπορούν να τοποθετηθούν απευθείας μέσω εγκαταστάσεων συναλλαγών.

Επεξήγηση της απόφασης της ASA

Δεδομένου ότι η φύση της διαφήμισης ήταν να προωθήσει την εμπλοκή σε υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και ότι η εικόνα του Mount που παίζει ποδόσφαιρο έπαιζε βασικό ρόλο στη μετάδοση του μηνύματος, η ASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η XLMedia είχε παραβιάσει τον νόμο περί τυχερών παιχνιδιών. Κώδικας CAP (Έκδοση 12) κανόνας 1.3 (Κοινωνική ευθύνη).

Ενώ η FreeBetsDotCom είναι μια πλατφόρμα που συγκεντρώνει προσφορές αθλητικών στοιχημάτων από διαφορετικούς παρόχους και διευκολύνει την αλληλεπίδραση των παικτών με τις προτιμώμενες υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, δεν προσφέρει υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών ως τέτοιες.

Η ρυθμιστική αρχή έκρινε ωστόσο ότι η XLMedia ενήργησε ανεύθυνα αποφασίζοντας να παίξει έναν ποδοσφαιριστή κάτω των 25 ετών και να του δώσει εξέχοντα ρόλο στη διαφήμιση.

Ως αποτέλεσμα, η ASA αποφάσισε ότι η προοπτική διαφήμιση με τον Mount στο επίκεντρο δεν θα πρέπει πλέον να μεταδίδεται δημοσίως στην αρχική της μορφή.

Η XLMedia συμβουλεύτηκε επίσης να αποφύγει τη χρήση εικόνων ατόμων κάτω των 25 ετών σε τόσο εμφανείς θέσεις στις επικοινωνίες μάρκετινγκ για υπηρεσίες που χρησιμοποιούνται για την εμπλοκή των καταναλωτών σε αλληλεπιδράσεις με υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Ζητήθηκε επίσης από την ομάδα συμμόρφωσης της CAP να αναλάβει περαιτέρω δράση.

Παραβιάστηκε επίσης ο κανόνας της αδικαιολόγητης καθυστέρησης

Παρά την έναρξη επίσημης έρευνας για την πιθανή παραβίαση αυτών των διαφημιστικών κατευθυντήριων γραμμών, XLMediaτο οποίο είναι το μητρική εταιρεία της FreeBetsDotComδεν απάντησε.

Η κατάσταση αυτή προκάλεσε αυτόματα πρόσθετες ανησυχίες σχετικά με την ύπαρξη ενός παραβίαση του κανόνα 1.7 του κώδικα ASA (έκδοση 12) ο οποίος αναφέρεται σε Αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

Η ρυθμιστική αρχή του Ηνωμένου Βασιλείου για τη διαφήμιση, η οποία εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Κώδικες διαφήμισης που συνέταξε η ΚΓΠ τονίζουν την ανάγκη των εταιρειών να παρέχουν έγκαιρες απαντήσεις, ενώ παράλληλα ενισχύουν την ιδέα ότι θα πρέπει να τηρούν πιστά αυτή την απαίτηση στις μελλοντικές αλληλεπιδράσεις.

Την περασμένη εβδομάδα, η ίδια ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι Λοταρία ταχυδρομικού κώδικαΗ ανακοίνωση της λοταρίας ταχυδρομικών κωδικών στο Daily Mail παραβίασε τους διαφημιστικούς κανονισμούς. Τον Αύγουστο, η ASA υποστήριξε την William Hill σε μια υπόθεση διαφήμισης που αφορούσε έναν συνταξιούχο επαγγελματία ποδοσφαιριστή. Robbie Savage.