Ισχυρισμοί για παιδικά τυχερά παιχνίδια οδηγούν σε ομαδική αγωγή κατά του Roblox

Το Roblox, η ταχέως αναπτυσσόμενη πλατφόρμα εικονικών παιχνιδιών, αποτελεί αντικείμενο ομαδικής αγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες. Περιφερειακό Δικαστήριο της Βόρειας Καλιφόρνιας μετά από ισχυρισμούς ότι η εφαρμογή διευκόλυνε τον τζόγο από παιδιά. Η αγωγή υποστηρίζει ότι η εταιρεία δεν εφάρμοσε επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την πρόσβαση των παιδιών σε εξωτερικούς ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών μέσω της εφαρμογής της.

Το Roblox, γνωστό για τη δημιουργία ενός εικονικού κόσμου, έχει γίνει μια από τις κορυφαίες πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών στον κόσμο. Η αγωγή υποστηρίζει ότι ορισμένοι νέοι είχαν μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε κεφάλαια σε πλατφόρμες τυχερών παιχνιδιών χρησιμοποιώντας την εφαρμογή Roblox.

Παρόλο που τα πρότυπα της κοινότητας της πλατφόρμας απαγορεύουν ρητά τις δραστηριότητες τυχερών παιχνιδιών, η αγωγή ισχυρίζεται ότι το Roblox επιτρέπει ιστότοπους τυχερών παιχνιδιών τρίτων να λειτουργούν μέσω της διεπαφής του, επιτρέποντας στους χρήστες να τοποθετούν στοιχήματα χρησιμοποιώντας Robuxόπως αναφέρθηκε από KTVU.

Natalia Garcia από το Common Sense Media, ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που παρέχει πληροφορίες και εκπαίδευση σχετικά με τα διάφορα μέσα ενημέρωσης, εξέφρασε τις ανησυχίες της, αναφέροντας ότι το πρόβλημα δεν είναι δυστυχώς καινούργιο. Επισήμανε ότι με την πάροδο των ετών έχουν υπάρξει πολλές ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική εμπορευματοποίηση πλατφορμών όπως Roblox.

Η υποτιθέμενη διαδικασία περιλαμβάνει την αγορά από τους χρήστες Robux, το νόμισμα του παιχνιδιούπριν επιχειρήσετε να μπείτε σε εξωτερικά εικονικά καζίνο. Συνδέοντας το πορτοφόλι τους Robux με τον ιστότοπο τυχερών παιχνιδιών, οι χρήστες μπορούν να μετατρέψουν τις μονάδες Robux τους στο νόμισμα του ιστότοπου. Οι δικηγόροι ισχυρίζονται ότι όταν οι χρήστες υφίστανται ζημίες, το Roblox χρεώνει τον ιστότοπο τυχερών παιχνιδιών με μια αμοιβή 30% για τη μετατροπή των μονάδων σε μετρητά.

Ψυχίατρος και ομάδα υπεράσπισης καλούν το Roblox να αναλάβει την ευθύνη για την ασφάλεια των χρηστών

Οι νομικοί εκπρόσωποι υποστηρίζουν ότι το Roblox, δεδομένης της σχολαστικής παρακολούθησης κάθε ανταλλαγής Robux στην πλατφόρμα του, θα έπρεπε να γνωρίζει τους χρήστες που συμμετέχουν σε δραστηριότητες τζόγου.

Ιατρικοί εμπειρογνώμονες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των metaverses όπως το Roblox, τονίζοντας τον εθιστικό τους χαρακτήρα και τον πιθανό κίνδυνο.

Anna Lembke, καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντυπογραμμίζει το εθιστική φύση των ψηφιακών συσκευών και την πιθανή βλάβη των τυχερών παιχνιδιών, ιδίως στους αναπτυσσόμενους εγκεφάλους. Ο Lembke τονίζει την ευθύνη των εταιρειών για τη θέσπιση ορίων και διασφαλίσεων, υποστηρίζοντας ότι η αυστηρή γονική επίβλεψη δεν αρκεί.

Common Sense Media συνιστά τον περιορισμό της πρόσβασης στο Roblox σε παιδιά άνω των 13 ετών και προτρέπει τους γονείς να ασκούν στενή εποπτεία.

Lembke εξέφρασε την υποστήριξή της για τη θέση αυτή, λέγοντας ότι δεν θεωρεί δίκαιο να φορτώνεται όλη η ευθύνη στους γονείς. Πιστεύει ότι οι εταιρείες που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία εικονικών χώρων για τα παιδιά θα πρέπει να θεσπίσουν όρια και διασφαλίσεις.