Οι 10 πιο εμβληματικοί αγώνες του Champions League

Το Champions League είναι το θέατρο που συγκεντρώνει τη μαγεία, το ταλέντο και το μεγαλείο στην ίδια σκηνή. Μια θρυλική διοργάνωση, όπου κάθε σύλλογος που καταφέρνει να προκριθεί φιλοδοξεί να σηκώσει το δισκοπότηρο και να αγγίξει τη δόξα. Ιδού, λοιπόν, οι 10 πιο εμβληματικές αναμετρήσεις του Champions League.

Οι 10 πιο εμβληματικοί αγώνες του Champions League

10- Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα το 2019

Barcelona είχε μόλις νικήσει Λίβερπουλ 3-0 στο Καμπ Νου στο πρώτο παιχνίδι των ημιτελικών του Τσάμπιονς Λιγκ. Η χαρά των “μπλαουγκράνα” ήταν έκδηλη μέχρι το 7ο λεπτό του επαναληπτικού. Ο Divock Origi σημείωσε το πρώτο γκολ της επιστροφής των Reds.

Οι Άγγλοι διατήρησαν τον καλό τους ρυθμό απέναντι στα συνεχή λάθη και τα λάθη των Κούλες. Μάλιστα, από μία από αυτές τις ανακάμψεις προήλθε και το 2-0, με τον Georginio Wijnaldum να τελειώνει μια γρήγορη σέντρα στο 54ο λεπτό. Δύο λεπτά αργότερα, το έκανε ξανά με κεφαλιά που διαμόρφωσε το 3-0 για τους “κόκκινους”.

Με τις δύο ομάδες ισόπαλες και την Μπαρτσελόνα να βρίσκεται πίσω στο σκορ, ο Οριγκί έδωσε τη νίκη στη Λίβερπουλ στο Άνφιλντ με μια προγραμματισμένη κίνηση. Ο Αλεξάντερ-Άρνολντ ξεγέλασε τους “μπλαουγκράνα” προσποιούμενος ότι δεν εκτέλεσε το κόρνερ, Το έκανε και ο Ντιβόκ σούταρε μπροστά από την εστία για να κάνει το 4-0..

9- Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους το 2017

Σε αυτό το ματς, όλα ήταν υπέρ της Γιουβέντους. Πήγε στον τελικό του Κάρντιφ έχοντας δεχτεί λιγότερα από τρία γκολ σε όλο το τουρνουά. Αν και η La Vecchia Signora είχε αρκετές ευκαιρίες στα πρώτα λεπτά, η Ρεάλ Μαδρίτης δεν τις άφησε να πάνε χαμένες και, με τον Κριστιάνο Ρονάλντο πέτυχε το πρώτο γκολ του αγώνα στο 20ο λεπτό.

Η Γιούβε δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια και απάντησε στο 27ο λεπτό με ψαλιδάκι του Μάριο Μάντζουκιτς για το 1-1. Αυτό έμελλε να αποδειχθεί το κορυφαίο σημείο του δεύτερου ημιχρόνου της Γιουβέντους, ήταν η σειρά των μερένγκες να κυριαρχήσουν. Στο 61′, ο Κασεμίρο έστειλε μια βόμβα στα δίχτυα που δεν μπόρεσε να σταματήσει ο Μπουφόν, κάνοντας το 1-2.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά, οι Τουρινέζοι δεν ήταν πλέον στο παιχνίδι. Οι Μαδριλένοι το εκμεταλλεύτηκαν και έκαναν το 1-3, όταν ο Μόντριτς έβγαλε τη σέντρα για τον Κριστιάνο. Με τα πάντα εναντίον της και μάλιστα με έναν παίκτη λιγότερο στον αγωνιστικό χώρο, η Γιούβε έβλεπε το στέμμα ως μακρινό στόχο, σενάριο που έγινε πραγματικότητα όταν ο Μάρκο Ασένσιο πέτυχε το 4-1 στο 90ο λεπτό.

8- Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν το 2017

Η Μπαρτσελόνα ήρθε για τον επαναληπτικό κόντρα στην PSG μετά τη συντριβή 4-0 στη Γαλλία. Ήταν η σειρά τους να κάνουν κάτι στο Καμπ Νου και ξεκίνησαν κάνοντας το. Ο Λουίς Σουάρες μείωσε το σκορ με το 1-0 στο 3ο λεπτό. Από εκεί και πέρα, συνέχισαν να προσπαθούν να πετύχουν κι άλλα γκολ, μέχρι που που οδήγησε στο αυτογκόλ του Layvin Kuzawa στο 40ο λεπτό.

Με την έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου, οι “μπλαουγκράνα” κέρδισαν πέναλτι, το οποίο ο Λιονέλ Μέσι αξιοποίησε στο 50ο λεπτό. Η PSG, που είχε ήδη προηγηθεί με 3-0, έκανε το 3-1 χάρη στον Καβάνι στο 62ο λεπτό, αναγκάζοντάς την να δεχτεί πέναλτι στο δεύτερο ημίχρονο. Οι γηπεδούχοι αναγκάστηκαν να ψάξουν κι άλλα γκολ για να ισοφαρίσουν.

Η απίστευτη εμφάνιση του Νεϊμάρ έριξε το ηθικό των Παριζιάνων. Ο Βραζιλιάνος έκανε το 4-1 από ελεύθερο σουτ και το 5-1 από το σημείο του πέναλτι στο 88ο και 90ο+1ο λεπτό αντίστοιχα. Ο αγώνας ήταν πλέον ισόπαλος, ενώ απέμεναν μόνο λίγα λεπτά για το τέλος, Ο Σέρτζι Ρομπέρτο πέτυχε το νικητήριο γκολ στο 90+5′. αναλαμβάνοντας τη σέντρα του Νεϊμάρ από το σημείο του πέναλτι.

Χάρη σε αυτή την ωραία επιστροφή, προκρίθηκε στα προημιτελικά συντρίβοντας τους Παριζιάνους στο Καμπ Νου.

7- Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι το 2022

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν το φαβορί για να νικήσει την Ρεάλ Μαδρίτηςπαρόλο που ο αγώνας διεξαγόταν στο Σαντιάγο Μπερναμπέου. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι, οι φιλοξενούμενοι ήταν καλύτεροι και είχαν τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Η Μαδρίτη είχε μία ή δύο ευκαιρίες, αλλά η Γιουνάιτεντ κυριάρχησε. Ήταν σχεδόν δεδομένη η πρόκριση της Αγγλίας στον τελικό, ειδικά όταν ο Riyad Mahrez έκανε το 1-0 υπέρ της στο 73ο λεπτό.

Η Σίτι έχασε πολλές ευκαιρίες και τις πλήρωσε ακριβά. Ήταν στο 90ο λεπτό που όλα ήταν σχεδόν έτοιμα. 1-1 στα πόδια του Ροντρίγκο. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, όλα άλλαξαν για την Αγγλία. Οι Μαδριλένοι μεγάλωσαν σε μέγεθος και άρχισαν να κυριαρχούν, τόσο πολύ που στο 90+1 λεπτό είχαν ήδη ισοφαρίσει (2-1) χάρη σε ένα ακόμη γκολ του Βραζιλιάνου.

Στο 95ο λεπτό, ο Καρίμ Μπενζεμά πέτυχε το νικητήριο γκολ μετά από πέναλτι που καταλογίστηκε στην Casa Blanca. Με αυτόν τον τρόπο και με αυτό το μυστήριο προκρίθηκε η Ρεάλ Μαδρίτης. για τον 17ο τελικό του Champions League.

6- Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης το 2014

Ένας σπουδαίος αγώνας που διεξήχθη στη Λισαβόνα μεταξύ δύο ισπανικών ομάδων. Η Ρεάλ Μαδρίτης και η Ατλέτικο Μαδρίτης ήταν συνεχώς στην επίθεση καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Κουρτουά και ο Κασίγιας έκαναν αμφότεροι αρκετές σημαντικές αποκρούσεις για να κρατήσουν το καθαρό φύλλο αγώνα. Μέχρι το 36ο λεπτό, όταν ο τερματοφύλακας των Μερένγκες δεν κατάφερε να απομακρύνει εγκαίρως την κεφαλιά του Ντιέγκο Γκοντίν για το 0-1..

Οι Μαδριλένοι συνέχισαν να ψάχνουν για την ισοφάριση στο ελάχιστο που απέμεινε από το πρώτο ημίχρονο και το υπόλοιπο του αγώνα. Προσπάθησαν αρκετές φορές μέχρι που στις καθυστερήσεις, με τους Colchoneros να πανηγυρίζουν ήδη τον τίτλο, με κεφαλιά του Σέρχιο Ράμος ισοφάρισαν. Η παράταση έληξε 1-1.

Μετά την ισοφάριση, η Ατλέτικο δεν ήταν ποτέ ξανά η ίδια. Το πάρτι μερένγκες ξεκίνησε στο 110ο λεπτό, όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ με κεφαλιά έκανε το 2-1. Στο 118ο λεπτό, ο Μαρσέλο ενθαρρύνθηκε να σουτάρει μέσα από την περιοχή για να κάνει το 3-1.

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με πέναλτι του Κριστιάνο Ρονάλντο στο 120ο λεπτό. Κάντε κλικ εδώ, Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το δέκατο Ευρωπαϊκό Κύπελλο.

5- Τσέλσι – Μπαρτσελόνα το 2005

Η Τσέλσι υποδέχτηκε την Μπαρτσελόνα στο Στάμφορντ Μπριτζ για τον επαναληπτικό αγώνα της φάσης των “16”. Οι Μπλε μπήκαν στο παιχνίδι με προβάδισμα ενός γκολ. Ωστόσο, έψαξαν την πρόκριση στην έδρα τους από το πρώτο κιόλας λεπτό της αναμέτρησης, πετυχαίνοντας το νικητήριο γκολ στο 20ο λεπτό. πήραν προβάδισμα τριών τερμάτων.

Το πρώτο γκολ σημείωσε ο Eiður Guðjohnsen στο 8ο λεπτό με σουτ μπροστά από την εστία. Στη συνέχεια, ο Frank Lampard πέτυχε το δεύτερο γκολ στο 17ο λεπτό μετά από κακή απομάκρυνση του τερματοφύλακα που άφησε την μπάλα ζωντανή. Στο 19ο λεπτό, το σκορ έγινε 3-0 όταν η κούρσα του Damien Duff ολοκληρώθηκε με εξαιρετικό τελείωμα.

Οι “μπλαουγκράνα” ανέκτησαν τις ελπίδες τους χάρη στον Ροναλντίνιο, ο οποίος ενθαρρύνθηκε να εκτελέσει το πέναλτι υπέρ των “κουλες” στο 27ο λεπτό. Ο ίδιος διαμόρφωσε και το 3-2 με ένα τρικ μέσα στην περιοχή που άφησε ακίνητο τον τερματοφύλακα των μπλε.

Οι ευκαιρίες συνέχισαν να έρχονται και για τις δύο ομάδες, αλλά κανείς δεν μπόρεσε να τις αξιοποιήσει. Εκεί που όλα έδειχναν ότι το παιχνίδι θα κριθεί, ο Τζον Τέρι σφράγισε το παιχνίδι για την ομάδα του με μια δυνατή κεφαλιά στο 76ο λεπτό. Ο αγώνας έληξε με 4-2 υπέρ της Τσέλσι.

Οι 10 πιο εμβληματικοί αγώνες του Champions League: Τσέλσι - Μπαρτσελόνα
Πίστωση φωτογραφίας: Chelsea FC

4 – Μίλαν – Λίβερπουλ το 2005

Για κάποιους, αυτός ήταν ο καλύτερος τελικός του Champions League που έγινε ποτέ. Δύο ευρωπαϊκά μεγαθήρια συναντήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη σε μια αναμέτρηση που έμεινε στην ιστορία για το αποτέλεσμα και τους θρυλικούς παίκτες στον αγωνιστικό χώρο.

Η Μίλαν ξεκίνησε το παιχνίδι όταν ο Πάολο Μαλντίνι με βολέ από το σημείο του πέναλτι έκανε το 1-0 στο πρώτο λεπτό. Οι κοκκινόμαυροι διεύρυναν το προβάδισμά τους στο 39ο λεπτό με μια περίτεχνη κίνηση που κατέληξε με τον μια κοντή σέντρα στον Ερνάν Κρέσπο για να κάνει το 2-0.

Οι Κόκκινοι συνέχισαν να προσπαθούν να μειώσουν το σκορ, αλλά τα γκολ δεν έρχονταν. Αντιθέτως, όποτε η Μίλαν είχε την μπάλα, επιτίθετο με ευκολία και προκαλούσε χάος, τόσο που στο 44′ έγινε το 3-0, όταν η μακρινή πάσα του Κρέσπο τον άφησε τετ α τετ με τον τερματοφύλακα.

Το δεύτερο ημίχρονο πήρε απρόσμενη τροπή και τα γκολ άρχισαν να ρέουν για τους “κόκκινους”. Η Λίβερπουλ επιτέθηκε ακατάπαυστα μέχρι που ανταμείφθηκε με μια σέντρα του Στίβεν Τζέραρντ με κεφαλιά στο 54ο λεπτό για το 3-1. Δύο λεπτά αργότερα, ο Vladimír Šmicer έκανε το 3-2 με σουτ έξω από την περιοχή.

Μετά την καταλογισμό πέναλτι στον Τζέραρντ, ο Χάβι Αλόνσο ισοφάρισε για τους “κόκκινους”. Το σκορ παρέμεινε 3-3 μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας και της παράτασης. Ο νικητής κρίθηκε με πέναλτι και Η Λίβερπουλ κέρδισε τον αγώνα.

3- Ντεπορτίβο Λα Κορούνια – Μίλαν το 2004

Σε αυτόν τον αγώνα, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια προκρίθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ απέναντι στην πανίσχυρη Μίλαν. Μετά την ήττα με 4-1 στο San Siro στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών, η Deportivo La Coruña προκρίθηκε στα ημιτελικά του Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της, Η ισπανική ομάδα έφτασε στο “Ριαζόρ” με σκοπό να ανατρέψει τα δεδομένα.

Εκείνη τη σεζόν, η Ντεπορτίβο Λα Κορούνια ήταν η αίσθηση του πρωταθλήματος για όλα όσα έκανε. Παρά τη βαριά ήττα επί ιταλικού εδάφους, είχε ως στόχο να πετύχει ένα μεγάλο κατόρθωμα στο γήπεδό της, το οποίο ξεκίνησε ήδη από το πέμπτο λεπτό με γκολ του Βάλτερ Παντιάνι που δεν άφησε καμία ελπίδα στον Μαλντίνι.

Παρ. 35′, Ο Juan Carlos Valerón κάνει τη σέντρα με κεφαλιά στην πορεία του το δεύτερο γκολ της ισπανικής ομάδας. Στο 44ο λεπτό, ο Αλμπέρτο Λούκε δέχτηκε μια μακρινή μπαλιά από τον τερματοφύλακά του, η οποία του επέτρεψε να ξεφύγει από την άμυνα της Μίλαν και να κάνει το 3-0.

Στο δεύτερο ημίχρονο δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές. Η Λα Κορούνια συνέχισε να είναι ανώτερη στην επίθεση και στο σκοράρισμα και κράτησε την περιοχή της καλά φυλασσόμενη από τους Ιταλούς. Με το συνολικό σκορ στο 4-4, οι Ισπανοί έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα στο 76ο λεπτό με δυνατό σουτ του Fran González, κλείνοντας το ημίχρονο με 4-0 και το συνολικό σκορ στο 5-4.

2- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ρεάλ Μαδρίτης το 2003

Σε αυτόν τον αγώνα, οι Κόκκινοι Διάβολοι φιλοξένησαν την Casa Blanca μετά την ήττα τους στο πρώτο παιχνίδι των προημιτελικών με 3-1 στο Μπερναμπέου. Από την αρχή, η Γιουνάιτεντ έψαχνε τρόπο να επιστρέψει στο παιχνίδι. Όμως τα πράγματα περιπλέχτηκαν όταν ο Ρονάλντο Ναζάριο με δυνατό σουτ έστειλε το 0-1 στα δίχτυα στο 12′.

Τα πράγματα όμως δεν σταμάτησαν εκεί. Αν και δεν δημιούργησε πολλές ευκαιρίες από νωρίς, κατάφερε να σκοράρει στο 43ο λεπτό. Ο Ruud van Nistelrooy έκανε το 1-1 μετά από σέντρα μπροστά από το τέρμα.

Το δεύτερο ημίχρονο ήταν το πιο συναρπαστικό. Ξεκίνησε με ένα γκολ του O Fenómeno στο 50ο λεπτό, το οποίο γρήγορα ακυρώθηκε από ένα αυτογκόλ του Iván Helguera για να ισοφαρίσει το σκορ.

Ο Ρονάλντο ήταν και πάλι ο ήρωας, πετυχαίνοντας το τρίτο του γκολ στο παιχνίδι στο 59′. Πέτυχε το τρίτο του γκολ στο παιχνίδι με ένα ασταμάτητο σουτ προς την εστία. Στο 63ο λεπτό, μπήκε ο σταρ της αναμέτρησης των Κόκκινων Διαβόλων: ο Ντέιβιντ Μπέκαμ. Το 7άρι της Γιουνάιτεντ σφράγισε μια απίστευτη εμφάνιση. αφού σκόραρε δύο φορές για να κάνει το 4-3 υπέρ της ομάδας του.

Παρόλο που η Ρεάλ Μαδρίτης έχασε αυτό το παιχνίδι, προκρίθηκε στα ημιτελικά σκοράροντας ένα γκολ περισσότερο από τη Γιουνάιτεντ στους δύο αγώνες.

1- Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου το 1999

Στις 26 Μαΐου 1999, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπάγερν Μονάχου έπαιξαν έναν από τους πιο εμβληματικούς και δραματικούς τελικούς του Champions League στο Καμπ Νου. Έχοντας παίξει η μία με την άλλη δύο φορές στη φάση των ομίλων της ίδιας σεζόν, Οι Βαυαροί και οι Κόκκινοι Διάβολοι έφτασαν με ίσες πιθανότητες νίκης.

Παρόλο που δεν υπήρχαν φαβορί για την κατάκτηση του κυπέλλου, ο αγώνας πήγε υπέρ της γερμανικής ομάδας μετά το γκολ που δέχτηκε νωρίς. Ένα φάουλ κοντά στην περιοχή του πέναλτι έδωσε στην Μπάγερν Μονάχου το πρώτο ελεύθερο σουτ του αγώνα, το οποίο εκτέλεσε ιδανικά ο Μάριο Μπάσλερ, κάνοντας το 0-1 υπέρ της Μπάγερν.

Αυτό όμως δεν αποθάρρυνε τους Κόκκινους Διαβόλους. Έψαχναν για την ισοφάριση καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα, μέχρι που τους προσφέρθηκε. Ο πάγκος των Βαυαρών πανηγύριζε ήδη όταν, 30 δευτερόλεπτα πριν από τη λήξη του 90λεπτου, δόθηκε κόρνερ στη Γιουνάιτεντ, το οποίο κατέληξε στα δίχτυα. 1-1 με γκολ του Τέντι Σέριγχαμ..

Η τραγωδία για την Μπάγερν δεν τελείωσε εκεί. Στις καθυστερήσεις, η Γιουνάιτεντ κέρδισε ένα κόρνερ. Τη σέντρα του Ντέιβιντ Μπέκαμ έπιασε ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ και έκανε το 2-1 για τη Γιουνάιτεντ.

Αυτός ο αγώνας έμελλε να γίνει η πρώτη μεγάλη επιστροφή στον τελικό του Champions League.

Αποτελέσματα των 10 πιο εμβληματικών αγώνων του Champions League

Αγώνας Αποτέλεσμα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Μπάγερν Μονάχου 2-1
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Ρεάλ Μαδρίτης 4-3.
Ντεπορτίβο Λα Κορούνια – Μίλαν 4-0.
Μίλαν – Λίβερπουλ (2) 3-3 (3).
Τσέλσι vs. Μπαρτσελόνα 4-2.
Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 4-1.
Ρεάλ Μαδρίτης – Μάντσεστερ Σίτι 3-1.
Μπαρτσελόνα – Παρί Σεν Ζερμέν 6-1
Ρεάλ Μαδρίτης – Γιουβέντους 4-1.
Λίβερπουλ – Μπαρτσελόνα 4-0.
Ενδιαφέρεστε για περισσότερα #tops? Διαβάστε τα 10 κορυφαία παιχνίδια του Europa League εδώ.