Ποιοι είναι οι 10 κορυφαίοι παίκτες της Μάντσεστερ Σίτι;

10. Joe Hart

Ο 36χρονος Άγγλος τερματοφύλακας υπέγραψε στη Μάντσεστερ Σίτι το καλοκαίρι του 2006. Έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες του συλλόγου. Ο Τζο Χαρτ έχει κρατήσει 137 καθαρά φύλλα σε 348 αγώνες ως τερματοφύλακας.

Ήταν απαραίτητος για την τροπαιοθήκη της ομάδας με έξι τρόπαια: Δύο τίτλους Premier League, δύο Κύπελλα Πρωταθλήματος, ένα Κύπελλο FA και ένα Community Shield.

Αποχώρησε από την ομάδα των “SkyBlue” το 2018 και πλέον αγωνίζεται στην Celtic F. C. στην Πρέμιερ Λιγκ της Σκωτίας.

Μάντσεστερ Σίτι
Πίστωση φωτογραφίας: Shaun Botterill/Getty Images

Θρύλος της πόλης

9. Shaun Wright Phillips

Ο Φίλιπς είναι ένας λατρευτός ήρωας για τον αγγλικό σύλλογο. Έφτασε στο Blue House το 1999, αφού απορρίφθηκε από τη Nottingham Forest “λόγω του μικρού του αναστήματος”.

Έκανε το ντεμπούτο του στο πρωτάθλημα εναντίον της Πορτ Βέιλ σε ηλικία 18 ετών. Από εκεί και πέρα, έκανε 275 συμμετοχές και σημείωσε 47 γκολ. Βοήθησε την ομάδα να ανέβει στην Premier League το 2001-2002 και κατέκτησε το Κύπελλο F.A.

Αποσύρθηκε από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο το 2019 με την Phoenix Rising του USL.

Πίστωση φωτογραφίας: Manchester City FC

8. Fernandinho

Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής καθιερώθηκε ως ένας από τους θρύλους της χρυσής εποχής της Μάντσεστερ Σίτι.

Εντάχθηκε στον σύλλογο το 2013 και είναι ο τρίτος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές με τη φανέλα των “γαλάζιων”, συνολικά 383. Ως αμυντικός μέσος, σημείωσε 26 γκολ και έδωσε 17 ασίστ.

Κατέκτησε 12 τίτλους: τέσσερα πρωταθλήματα, πέντε κύπελλα πρωταθλήματος, ένα κύπελλο F.A. και δύο κοινοτικές ασπίδες.

7. David Silva

Γνωστός και ως El Mago (Ο Μάγος), είναι άλλος ένας από τους θρύλους αυτής της ομάδας. Έγινε μέλος της Μάντσεστερ Σίτι το 2010, λίγες εβδομάδες μετά την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου με την εθνική ομάδα της Ισπανίας.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που πέρασε στον αγγλικό σύλλογο, έπαιξε σε 436 αγώνες, σημείωσε 77 γκολ και κατέκτησε τέσσερις τίτλους: Premier League, δύο Κύπελλα Αγγλίας, πέντε Κύπελλα Πρωταθλήματος και τρία Community Shields.

Η θητεία του στον σύλλογο έληξε το 2020 και αποσύρθηκε μετά από ένα διάστημα στη Liga Santander.

6. Kevin De Bruyne

Ο Κέβιν Ντε Μπρούινε, που οι οπαδοί του τον αποκαλούν “Πρίγκιπα”, ήρθε στη Σίτι το καλοκαίρι του 2015 από τη Βόλφσμπουργκ. Ωστόσο, είχε ήδη αγωνιστεί στην Premier League με την Τσέλσι, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία.

Ο Βέλγος έχει γίνει ζωτικό κομμάτι της επίθεσης των “πολιτών” χάρη στην ικανότητά του να οργανώνει, να κατευθύνει και να τελειώνει το παιχνίδι με ταχύτητα. Είναι ένας από τους πολυτιμότερους παίκτες του συλλόγου και η συμβολή του ήταν ουσιαστική στην πρώτη κατάκτηση του Champions League.

Εξακολουθεί να φοράει τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι και έκανε 356 εμφανίσεις. Έδωσε 182 ασίστ και πέτυχε 96 γκολ. Κατέκτησε επίσης 5 τίτλους Premier League, 5 Κύπελλα Πρωταθλήματος, δύο Κύπελλα Αγγλίας, ένα Community Shield και ένα Champions League.

Πίστωση φωτογραφίας: The Times

5. Yaya Touré

Ο Yaya Touré είναι ένας γεννημένος στην Ακτή Ελεφαντοστού πρώην ποδοσφαιριστής. Κέρδισε το παρατσούκλι “Ήρωας του Γουέμπλεϊ” όταν πέτυχε το νικητήριο γκολ εναντίον της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Το έκανε ξανά στον τελικό του Κυπέλλου F.A. εναντίον της Στόουκ Σίτι.

Έφτασε στο Μάντσεστερ το 2010 από την τότε νικήτρια του Champions League Μπαρτσελόνα. Για οκτώ σεζόν ήταν ένας “Skyblue” και έπαιξε σε 316 παιχνίδια, σημειώνοντας 79 γκολ και δίνοντας 49 ασίστ. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα Πρέμιερ Λιγκ, τρία Κύπελλα Καραμπάο, ένα Κύπελλο Αγγλίας και ένα Community Shield.

Αποσύρθηκε το 2019 και τώρα προπονεί στην Ακαδημία της Τότεναμ.

Πίστωση φωτογραφίας: Eurosport

Αν και φοράει τα χρώματα της Μάντσεστερ Σίτι μόλις ένα χρόνο, ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ήδη ένα από τα είδωλα της ομάδας. Στην πρώτη του σεζόν, κατέκτησε ένα χατ-τρικ με τίτλους Premier League, FA Cup και Champions League.

Έφτασε στο Μάντσεστερ το καλοκαίρι του 2022 από την Μπορούσια Ντόρτμουντ. Στα 53 παιχνίδια που έπαιξε για τον σύλλογο, πέτυχε 52 γκολ, κερδίζοντας τον τίτλο του παίκτη με τις περισσότερες μετατροπές σε μια αγωνιστική περίοδο.

Ο 22χρονος πέτυχε το γκολ απέναντι στην Μπάγερν Μονάχου που έφερε τη Σίτι στα ημιτελικά του Champions League. Βλέπε επίσης έχει πετύχει έξι χατ-τρικ γεγονός που του χάρισε μια σταθερή θέση στο αρχικό σχήμα του Γκουαρδιόλα.

Θα μπορέσει ο Σάιμποργκ να ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ την επόμενη σεζόν;

3. Raheem Sterling

Άλλο ένα διαμάντι του αγγλικού ποδοσφαίρου. Ο Στέρλινγκ εντάχθηκε στο σύλλογο το καλοκαίρι του 2015 μετά από ένα πέρασμα από τη Λίβερπουλ.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες από το ντεμπούτο του, πέτυχε το πρώτο του γκολ στη νίκη με 2-0 επί της Γουότφορντ και από εκεί και πέρα τα γκολ έγιναν ρουτίνα. Σε 276 αγώνες, σημείωσε 131 γκολ και έξι χατ-τρικ. Κατέκτησε τέσσερις τίτλους Premiership, πέντε Κύπελλα Πρωταθλήματος, ένα Κύπελλο F.A. και δύο Community Shields.

Έφυγε από τον σύλλογο το 2022 μετά από επτά χρόνια και τώρα αγωνίζεται στην Τσέλσι. Κατά τη στιγμή της αποχώρησής του, ήταν ο δεύτερος σκόρερ στην Πρέμιερ Λιγκ και στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για τους “Πολίτες”.

Photo credit: Manchester City FC

2. Vincent Kompany

Ο Κομπανί είναι ο ιστορικός αρχηγός της Σίτι. Ο Βέλγος αμυντικός έφτασε στο συννεφιασμένο Μάντσεστερ στις 22 Αυγούστου 2008 και έκανε το ντεμπούτο του δύο ημέρες αργότερα εναντίον της Γουέστ Χαμ Γιουνάιτεντ.

Σε έντεκα χρόνια παρουσίας στον σύλλογο, κέρδισε δώδεκα τίτλους: τέσσερα πρωταθλήματα Πρέμιερ Λιγκ, τέσσερα Κύπελλα Πρωταθλήματος, δύο Κύπελλα Φ.Α. και δύο Κοινοτικές Ασπίδες. Έπαιξε σε 360 αγώνες και σημείωσε 22 γκολ.

Ανακοίνωσε την απόσυρσή του από την ενεργό δράση το 2020. Τώρα είναι προπονητής της Burnley F.C., μιας ομάδας που υπό την ηγεσία του έχει επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία.

Θα δώσει το πρώτο του παιχνίδι στην Premier League ως προπονητής εναντίον της αγαπημένης του ομάδας. Για την ακρίβεια, θα είναι το εναρκτήριο παιχνίδι της νέας σεζόν στις 11 Αυγούστου.

Πίστωση φωτογραφίας: Mancester City FC

1. Sergio Agüero

Μεταξύ των μεγάλων, ο “Kun Agüero έχει καθιερωθεί ως ο καλύτερος παίκτης της Μάντσεστερ Σίτι.

Ο Αργεντινός επιθετικός ήρθε το 2011 από την Ατλέτικο Μαδρίτης και έγραψε ιστορία στο ντεμπούτο του. Μπήκε ως αλλαγή στο 59ο λεπτό σε έναν αγώνα με τη Σουόνσι και πέτυχε το πρώτο του γκολ εννέα λεπτά αργότερα.

Τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που έβαλε τέλος σε μια ξηρασία 44 ετών για τον σύλλογο. Ήταν στο 94′ λεπτό των πέντε λεπτών που προστέθηκαν σε ένα παιχνίδι με την Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς και με το δεξί του πόδι έριξε ένα σουτ στα δίχτυα. Το αποτέλεσμα ήταν το τρίτο πρωτάθλημα της Μάντσεστερ Σίτι και το πρώτο με τη μορφή της Premier League.

Photo credit: The Daily NY

Σε δέκα χρόνια “υπηκοότητας”, ο Αγκουέρο έχει παίξει 390 αγώνες και μετατρέπεται σε 290 περιπτώσεις, καθιστώντας τον τον παίκτη με τα περισσότερα γκολ για την ομάδα.

Κατέκτησε 15 τίτλους, μεταξύ των οποίων πέντε τίτλους στην Premier League, έξι Κύπελλα Πρωταθλήματος, τρία Community Shields και ένα Κύπελλο F.A.

Top 10 στατιστικά στοιχεία παικτών της Μάντσεστερ Σίτι

Παίκτης Γκολ Αγώνες
Joe Hart 137 (αήττητος με εμπόδια) 348
Shaun Wright Phillips 47 275
Fernandinho 26 383
David Silva 77 436
Kevin De Bruyne 96 356
Yaya Touré 79 316
Erling Haaland 52 53
Raheem Sterling 131 276
Vincent Kompany 22 360
Sergio Agüero 290 390