Τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Ορισμένες στιγμές παραμένουν χαραγμένες στη μνήμη όλων των φίλων του ποδοσφαίρου. Ιστορίες όπως η Ουαλία το 2016 ή η Ελλάδα το 2004. Αλλά όλες αυτές οι υπέροχες στιγμές είναι χτισμένες γύρω από το πιο σημαντικό στοιχείο του ποδοσφαίρου, το γκολ. Είναι δύσκολο να διαλέξεις 10 γκολ σε 16 διοργανώσεις του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά όχι αδύνατο. Η σημασία ενός γκολ υπερβαίνει την αισθητική ομορφιά ή την κατασκευή του, επηρεάζει επίσης το πλαίσιο στο οποίο σημειώθηκε. Μπορείτε να διαβάσετε για την καλύτερη επιλογή τερμάτων στην ιστορία των Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων εδώ, κι όμως πολλά έχουν ξεχαστεί.

10. Luka Modric: Euro 2016

Το Euro 2016 στη Γαλλία άφησε πολλά γκολ στη μνήμη, και λίγα σαν αυτά του νικητή της Χρυσής Μπάλας της Κροατίας. Οι Βαλκάνιοι έκαναν το ντεμπούτο τους απέναντι στην Τουρκία με μια ομάδα που θέλει να ξεπεράσει το ιστορικό εμπόδιο των προημιτελικών.

Το γκολ έμοιαζε πολυτελές. Ξεκίνησε με μια απομάκρυνση στο κέντρο της τουρκικής περιοχής που πήρε μια παραβολή και έπεσε λίγο πάνω από τη γραμμή του ημιχρόνου. Χωρίς να την πετάξει, ο Μόντριτς την άρπαξε. με ένα υπέροχο βολέ στα αριστερά του τερματοφύλακα. ο οποίος δεν είχε καμία πιθανότητα να την αποκρούσει.

Με αυτό το γκολ, οι φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018 εξασφάλισαν τη νίκη επί των Οθωμανών. Παρά την εξαιρετική της ομάδα, η Κροατία έφτασε μόνο μέχρι τους 16 σε αυτή τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά κανείς δεν θα της αφαιρέσει το γκολ-ανθολογία του Λούκα.

Τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Λούκα Μόντριτς.
Φωτογραφία: Peru.com

Καλύτερα γκολ στο EURO

9. Κριστιάνο Ρονάλντο : Euro 2016

Κριστιάνο Ρονάλντο έχει γκολ όλων των ειδών, ποδήλατα, ελεύθερα σουτ, δοκάρια και ούτω καθεξής, αλλά κανένα όπως αυτό που πέτυχε εναντίον της Ουγγαρίας στη φάση των ομίλων. Δεν είναι ένα σπουδαίο γκολ μόνο για το στυλ του, αλλά και για τη σημασία του.

Η Πορτογαλία έπαιζε για την πρόκριση στους 16 απέναντι στην Ουγγαρία και έχανε με 2-1 μέχρι να έρθει ο CR7. Ο τότε αστέρας της Ρεάλ Μαδρίτης πέτυχε το γκολ της ισοφάρισης με τακουνάκι.

Από τη σέντρα του Ζοάο Μάριο στην άκρη της περιοχής, το Νο7 τελείωσε με το τακούνι της αριστερής του μπότας. Με αυτό το γκολ, ο αγώνας ήταν 2-2 και έληξε 3-3 με τον “El Bicho” να σκοράρει δύο φορές.

Χάρη σε αυτή την εμφάνιση του Πορτογάλου σταρ, η ομάδα του βγήκε από τη φάση των ομίλων ως η τρίτη καλύτερη ομάδα και τα υπόλοιπα είναι ιστορία. Κατά τη διάρκεια αυτού του Euro, η Πορτογαλία κατέκτησε τον πρώτο της ηπειρωτικό τίτλο με έναν μνημειώδη Ρονάλντο.

Ένα γκολ από τον “Μπίτσο” ήταν απαραίτητο σε αυτή την 10άδα με τα καλύτερα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα 10 καλύτερα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Κριστιάνο Ρονάλντο.
Φωτογραφία: Eurosport.

8. Davor Suker: Euro 1996

Επιστροφή στην Κροατία, αυτή τη φορά για την πρώτη της εμφάνιση σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ο πρωταγωνιστής του γκολ δεν είναι άλλος από τον Davor Suker. Θρύλος της Σεβίλλης και της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Suker και οι συμπαίκτες του αντιμετώπισαν τη Δανία του Michael Laudrup και του Peter Schmeichel. Το ντεμπούτο των Κροατών δεν θα μπορούσε να τελειώσει καλύτερα, με νίκη 3-0 και θέση στους 16 ως νικητές του ομίλου.

Το πιο αξιομνημόνευτο όμως ήταν το γκολ του Davor απέναντι στον Schmeichel. Ήταν το δεύτερο γκολ του Κροάτη 9άρη στο διπλό, ένα αριστούργημα του ποδοσφαίρου, μια λόμπα πάνω από τον Δανό τερματοφύλακα μετά από πάσα 30 μέτρων από τον Ασάνοβιτς.

Το μεγαλειώδες σε αυτή την κίνηση είναι η τελειότητα κάθε κίνησης, από το κοντρόλ μέχρι το τέλειο στραβοπάτημα. Το γκολ έδωσε τη δυνατότητα στην κροατική ομάδα να φτάσει στα προημιτελικά, την καλύτερη παρουσία της σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Φωτογραφία: ESPN.

7) Karel Poborsky: Euro 1996.

Ένας ποδοσφαιρικός θρύλος της δεκαετίας του 1990, ο Τσέχος μάγος Karel Poborsky και το γκολ του “Cave Leaf”. Ίσως το πιο σημαντικό γκολ στην ιστορία της Τσεχίας στο μεγαλύτερο στάδιο της Ευρώπης.

Ήταν τα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1966 και οι Τσέχοι έπαιζαν με την Πορτογαλία. Ο αγώνας ανάμεσα στις δύο αποκαλύψεις του τουρνουά κρίθηκε από τη μαγεία του εξτρέμ της Σπάρτα Πράγας.

Ο Πομπόρσκι μπήκε ανάμεσα σε τρεις αμυντικούς από τη μεσαία γραμμή και κατάφερε να τους παρακάμψει. Μέχρι να φτάσει στην περιοχή του τερματοφύλακα, βρισκόταν στην άκρη της περιοχής, το νούμερο 8 αποφάσισε να σουτάρει πάνω από τον προελαύνοντα Μπαΐα.

Τελικά, σαν φύλλο που πέφτει το φθινόπωρο, η μπάλα σηκώθηκε πάνω από όλους και έπεσε αργά στο τέρμα. Με αυτό το γκολ, η Τσεχία κέρδισε 1-0 και προκρίθηκε στα ημιτελικά, και ο Karel πέτυχε το πρώτο του γκολ με την εθνική ομάδα.

Το γκολ αυτό σημάδεψε την καριέρα του εξτρέμ και της χώρας του, η οποία κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο.

Φωτογραφία: Ιστορία του ποδοσφαίρου

6. Paul Gascoigne: Euro 1966

Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Αγγλίας έχει αφήσει γκολ για τις επόμενες γενιές και πώς να μη θυμηθούμε το γκολ του “Γκάζα” απέναντι στη Σκωτία.

Αν και το “Η επιστροφή του στο σπίτι”, η επιλογή των Tree Lions δεν απογοήτευσε. Το λιγότερο αγγλικό από όλα σημείωσε το καλύτερο γκολ του με τα εθνικά χρώματα εναντίον των Σκωτσέζων αντιπάλων τους.

Αυτός ο αγώνας της φάσης των ομίλων ήταν ζωτικής σημασίας για τους γηπεδούχους που είχαν ξεκινήσει με ισοπαλία απέναντι στην Ελβετία. Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τον τερματοφύλακα της Αγγλίας Ντέιβιντ Σίμαν να αποκρούει πέναλτι του Σκωτσέζου αρχηγού, το οποίο θα μπορούσε να είχε κρίνει το παιχνίδι υπέρ της Σκωτίας (1-1).

Μετά από μια μακρινή μπαλιά, η μπάλα έφτασε στον Ντάρεν Άντερσον, ο οποίος έδωσε στον Πολ στον χώρο. Ο μέσος της Τότεναμ έλεγξε την μπάλα με χατ-τρικ πάνω στον αμυντικό Κόλιν Χάρεν, χωρίς η μπάλα να αγγίξει το έδαφος, il την έστειλε στο πίσω μέρος των διχτύων με βολέ με το δεξί πόδι.

Με αυτό το γκολ, η Αγγλία κέρδισε τον αγώνα και πανηγύρισε με τη θρυλική πλέον “καρέκλα του οδοντιάτρου”. Ήταν ένα γκολ που έμεινε στην ιστορία και που έστειλε την Αγγλία στα ημιτελικά.

Ο σπουδαίος Gascoigne δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό το top 10 με τα πιο όμορφα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα 10 καλύτερα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Paul Gasgoigne
Φωτογραφία: The Northern Echo.

5. Ronnie Whelan: Euro 1988

Αναμφίβολα ένα από τα ωραιότερα γκολ που έχουν σημειωθεί ποτέ σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα. Ήταν το Euro 1988 στη Γερμανία και η Ιρλανδία και η Σοβιετική Ένωση ήταν στη φάση των ομίλων.

Το ίδιο το γκολ ξεκίνησε με κάτι ασυνήθιστο, μια πάσα από τον Mick McCarthy σε μια ρίψη. Η μπάλα έφτασε στην άκρη της περιοχής, όπου ο Ronnie Whelan σηκώθηκε στον αέρα χωρίς δισταγμό για να πυροβολήσει με ψαλιδάκι στην πάνω αριστερή γωνία. του τέρματος.

Το γκολ έδωσε το προβάδισμα στους Πράσινους, αλλά οι Σοβιετικοί τελικά μείωσαν. Το γκολ του παίκτη της Λίβερπουλ ήταν το αποκορύφωμα αυτού που είχε σχεδόν γίνει το όνειρο της Ιρλανδίας να φτάσει στα προημιτελικά. Αυτό το Euro ήταν η πρώτη εμφάνιση για τα πράσινα καλικαντζαράκια.

Φωτογραφία: Dublin Live

4. Xherdan Shaqiri: Euro 2016.

The καλύτερο γκολ του Euro 2016 ήταν στα πόδια του Xherdan Shaqiri στη φάση των 16 εναντίον της Πολωνίας. Μπορεί η Ελβετία να έχασε στα πέναλτι, αλλά ο μικρός γίγαντας μας άφησε με ένα μνημειώδες γκολ.

Μια σέντρα από τα αριστερά του αμυντικού Λιχτστάινερ οδήγησε σε ένα ριμπάουντ, το οποίο εκμεταλλεύτηκε ο μικρός παίκτης της Στόουκ Σίτι. Ένα μισό-τσίλερ στην άκρη της γραμμής του ημιχρόνου… το οποίο βρήκε το δρόμο προς την αριστερή πλευρά της εστίας.

Αυτό το γκολ επέτρεψε στον Σακίρι να ισοφαρίσει το ματς, το οποίο έληξε με πέναλτι υπέρ των Πολωνών. Παρόλα αυτά, το γκολ του ήταν υποψήφιο για το Puska εκείνης της χρονιάς και κέρδισε το βραβείο για το καλύτερο γκολ του Κυπέλλου.

Φωτογραφία: Comercio Peru

3. Patrick Schick: Euro 2020.

Το Euro 2020 σημείωσε ένα πριν και ένα μετά στην καριέρα του Patrick Schick. Από το πρώτο κιόλας παιχνίδι, ο επιθετικός βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος ολόκληρης της Ευρώπης και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Ένα μπρα ντε φερ εναντίον της Σκωτίας και ένα υπέροχο γκολ από τη μεσαία γραμμή.

Δεν υπάρχουν πολλά να πούμε, ο Σικ σούταρε από λίγο πάνω από τα μισά του γηπέδου και η μπάλα πέρασε πάνω από τον τερματοφύλακα. Ένα γκολ από πάνω από 50 μέτρα, το οποίο κατέληξε ιδανικά στα δίχτυα.

Ο Σικ έχει πετύχει πέντε γκολ σε αυτό το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ. Πέτυχε επίσης το πιο μακρινό γκολ, όσον αφορά την απόσταση, στην ιστορία της διοργάνωσης.

Τα 10 καλύτερα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Φωτογραφία: DratfKings Network

2) Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς: Euro 2004

Ο βασιλιάς των απίθανων γκολ δεν μπορεί να χάσει μια θέση στην κορυφή. Zlatan έγινε γνωστός στον κόσμο του ποδοσφαίρου κατά τη διάρκεια του Euro 2004 με τη Σουηδία και ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του αγώνα με την Ιταλία. Ο καρατέ-κίκερ σημείωσε ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα γκολ της καριέρας του.

Μετά από ένα καταιγισμό αναπηδήσεων στην περιοχή, κανένας από τους Ιταλούς αμυντικούς δεν κατάφερε να απομακρύνει την μπάλα. Μέσα στο χάος, ο Σουηδός επιθετικός μπήκε μπροστά από το μικρό ορθογώνιο του τερματοφύλακα και εξαπέλυσε ένα σουτ από το πουθενά.

Η μπάλα ξεγέλασε τους πάντες και, σαν σε αργή κίνηση, ξέφυγε από έναν αμυντικό στη γραμμή. Το back-heel του Ζλάταν τοποθέτησε την μπάλα στο μοναδικό δυνατό σημείο της εστίας, εκεί όπου οι αράχνες χτίζουν τις φωλιές τους.

Ο αγώνας έληξε 1-1, αλλά ο θρύλος του “Abracaibra” ξεκίνησε με αυτό το 2ο από τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς
Φωτογραφία: Sports Illustrated

1. Marco Van Basten: Euro 1988

Ίσως το πιο θρυλικό γκολ στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, από άποψη χαρακτήρα, συγχρονισμού και αισθητικής. Τελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1988 στη Γερμανία, Ολλανδία εναντίον Σοβιετικής Ένωσης. Marco Van Basten.

Χωρίς γωνία μετά από σέντρα, ο Μιλανέζος βομβαρδιστής με βολέ πέρασε τον τερματοφύλακα και σκόραρε. Ήταν ίσως το πιο σημαντικό γκολ που σημείωσε η Εθνική ομάδα της τουλίπας, καθώς ήταν αυτό που της χάρισε τον πρώτο τίτλο στην ιστορία της.

Μετά την απογοήτευση του ’74, σχεδόν 10 χρόνια αργότερα, το Κουρδιστό Πορτοκάλι απέκτησε την ποδοσφαιρική του δικαιοσύνη. Το βολέ του Φαν Μπάστεν είναι το πιο αξιομνημόνευτο γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, γιατί συνδυάζει όλα τα στοιχεία που κάνουν ένα γκολ μαγικό.

Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία ότι αυτό το υπέροχο χτύπημα είναι το πρώτο από τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Τα 10 κορυφαία γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος: Marco Van Basten
Photo : Sport

Στοιχεία και αριθμοί για τα 10 καλύτερα γκολ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος

Σκόρερ Αγώνας Αποτέλεσμα Έτος
1 Marco Van Basten Ολλανδία – Σοβιετική Ένωση 2-0 1988
2 Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς Σουηδία vs. Ιταλία 1-1 2004
3 Patrick Schick Τσεχική Δημοκρατία vs. Σκωτία 2-0 2020
4 Xherdan Shaquiri Ελβετία vs. Πολωνία 1-1 2016
5 Ronnie Whelan Ιρλανδία vs. Σοβιετική Ένωση 1-1 1988
6 Paul Gascoigne Αγγλία εναντίον Σκωτίας 2-0 1966
7 Karel Poborsky Τσεχική Δημοκρατία vs. Πορτογαλία 1-0 1966
8 Davor Suker Κροατία – Δανία 3-0 1996
9 Κριστιάνο Ρονάλντο Ουγγαρία vs. Πορτογαλία 3-3 2016
10 Λούκα Μόντριτς Τουρκία vs. Κροατία 0-1 2016