Η ΔΟΕ αναστέλλει τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή για τη δράση της υπέρ της Ουκρανίας

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε την Πέμπτη να αναστείλει επ’ αόριστον τη Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή για παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη με την ενσωμάτωση αθλητικών φορέων σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές.

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, που συνεδρίασε στη Βομβάη, δήλωσε ότι η αναστολή θα στερήσει από τη ROC κάθε ολυμπιακή χρηματοδότηση και ότι η ΔΟΕ επιφυλάσσεται να αποφασίσει εν ευθέτω χρόνω για τη συμμετοχή των Ρώσων αθλητών που θα αγωνιστούν ως ουδέτεροι στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο καλοκαίρι και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στο Μιλάνο και την Cortina d’Ampezzo.

Ο Μαρκ Άνταμς, εκπρόσωπος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, μιλάει σε συνέντευξη Τύπου στη Βομβάη της Ινδίας, στις 12 Οκτωβρίου 2023, ανακοινώνοντας ότι η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή είχε ανασταλεί για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανικής Ολυμπιακής Επιτροπής ( WeLoveSports).

Η μονομερής απόφαση που έλαβε η ROC στις 5 Οκτωβρίου να συμπεριλάβει στα μέλη της περιφερειακές αθλητικές οργανώσεις που υπάγονται στην Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας, δηλαδή αυτές του Ντόνετσκ, της Χερσώνας, του Λουχάνσκ και της Ζαπορίζια, συνιστά παραβίαση του Ολυμπιακού Χάρτη, καθώς παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ε.Ο.Κ. της Ουκρανίας, αναφέρει η ΔΟΕ σε δελτίο Τύπου.

“Η αναστολή της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τη συμμετοχή ανεξάρτητων αθλητών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΔΟΕ Μαρκ Άνταμς σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η ROC, αντιδρώντας στην τελευταία αθλητική κύρωση που επιβλήθηκε στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, δήλωσε ότι η ΔΟΕ “έλαβε ακόμη μια αντιπαραγωγική απόφαση με σαφή πολιτικά κίνητρα”, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.