Η Ουκρανία θα συμμετάσχει στους Αγώνες του Παρισιού ακόμη και με ουδέτερους Ρώσους αθλητές

Η Ουκρανία είναι έτοιμη να λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το επόμενο καλοκαίρι, ακόμη και αν λάβουν μέρος ουδέτεροι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, δήλωσε ο Βαντίμ Χουτσάιτ, επικεφαλής της Ολυμπιακής Επιτροπής της εμπόλεμης χώρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο WeLoveSports News.

Νωρίτερα φέτος, η Ουκρανία άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να αποσυρθεί από τους Αγώνες του 2024 εάν επιτραπεί σε Ρώσους ή Λευκορώσους αθλητές να αγωνιστούν, ακόμη και με ουδέτερη σημαία.

“Οι αθλητές μας πρέπει να είναι παρόντες στους Ολυμπιακούς Αγώνες”, δήλωσε ο Χουτσάιτ. “Η σημαία μας θα είναι παρούσα στην τελετή έναρξης, στους αγώνες, οι αθλητές μας θα εκπροσωπούν το κράτος μας, ώστε όλος ο κόσμος να δει ότι η Ουκρανία είναι, ήταν και θα είναι.

Ο Vadym Huttsait, επικεφαλής της Εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής της Ουκρανίας, μιλάει κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο WeLoveSports News στο Κίεβο στις 10 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή δήλωσε τον Ιανουάριο ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιτρέψει στους Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές να επιστρέψουν σε διεθνείς αγώνες υπό ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής ως ουδέτερων αθλητών.

Η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή της Ουκρανίας αντιτάχθηκε τότε στην ιδέα αυτή, θεωρώντας ότι οι αθλητές και από τις δύο χώρες θα έπρεπε να αποκλειστούν εντελώς και προτείνοντας μποϊκοτάζ αν τους επιτρεπόταν να συμμετάσχουν.

Αλλά ένα χρόνο πριν από τους Αγώνες, η ΔΟΕ έστειλε προσκλήσεις σε όλες τις χώρες εκτός από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία στις 26 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον κ. Huttsait, η απόφαση αυτή ώθησε την Ουκρανία να οριστικοποιήσει τη συμμετοχή της στα προκριματικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

“Δεν δίνουμε σημασία σε αυτούς τους αθλητές, διότι για εμάς δεν είναι καθόλου σαφής η ταυτότητά τους, επειδή βρίσκονται κάτω από ουδέτερη σημαία”, δήλωσε πριν προσθέσει ότι η Ουκρανία θα μπορούσε ακόμη να αποσυρθεί.

“Εάν η ρωσική ομοσπονδία και η ομοσπονδία της Λευκορωσίας λάβουν μέρος υπό τη δική τους σημαία, εμείς δεν θα λάβουμε μέρος σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο 51χρονος, ο οποίος κέρδισε το χρυσό στο ομαδικό αγώνισμα της σπάθης στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992 ως μέλος της ενιαίας ομάδας που εκπροσωπούσε την πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε ότι περισσότεροι από τρεις χιλιάδες αθλητές υπερασπίζονται τη χώρα του.

Ο Χουτσάιτ πρόσθεσε ότι 340 Ουκρανοί αθλητές και προπονητές έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους και 343 αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολοσχερώς από την έναρξη του πολέμου τον περασμένο Φεβρουάριο.

“Οι αθλητές μας δεν μπορούν να προετοιμαστούν εν ειρήνη”, είπε. “Δεν υπάρχει αθλητής που να μην έχει σκοτωθεί ένας αθλητής, ένας φίλος, ένας συγγενής ή ένα μέλος της ομάδας του.