Μπάσκετ: Το μικρό Πράσινο Ακρωτήρι γράφει ιστορία στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Οκινάουα

Με πληθυσμό λίγο κάτω από 600.000 κατοίκους, το αφρικανικό νησιωτικό κράτος του Πράσινου Ακρωτηρίου έγραψε ιστορία στην Οκινάουα το Σάββατο, καθώς έγινε η μικρότερη χώρα που έλαβε μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Μπάσκετ της FIBA.

Απέναντι στη Γεωργία (32η), η ομάδα του Πράσινου Ακρωτηρίου (64η) δυσκολεύτηκε να βρει ρυθμό στην αρχή του αγώνα, αλλά ήταν πιο σταθερή στο δεύτερο ημίχρονο. Ηττήθηκε με 85-60 από τους συμπατριώτες της, οι οποίοι έκαναν το ντεμπούτο τους στο Παγκόσμιο Κύπελλο στον ΣΤ’ όμιλο στην Οκινάουα Αρένα.

Ο Anderson Correia (8) από το Πράσινο Ακρωτήριο παλεύει με τον Sandro Mamukelashvili από τη Γεωργία στη στεφάνη κατά τη διάρκεια του αγώνα τους για τον F όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ της FIBA στην Okinawa Arena στις 26 Αυγούστου 2023. ( WeLoveSports)

Μια μικρή ομάδα οπαδών του Πράσινου Ακρωτηρίου έκανε αισθητή την παρουσία της μέσα στο κτίριο, εμψυχώνοντας δυναμικά την ομάδα τους παρά το γεγονός ότι ήταν σημαντικά πίσω στο σκορ στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα.

Το αστέρι της ομάδας, ο κεντρικός αμυντικός της Ρεάλ Μαδρίτης Έντι Ταβάρες, δεν ήταν ευχαριστημένος με το τελικό αποτέλεσμα, αλλά δήλωσε ότι η παρουσία του στη διεθνή σκηνή “σήμαινε πολλά” για το Πράσινο Ακρωτήριο.

“Είναι σπουδαίο πράγμα για τη χώρα μας να βρίσκεται στο Παγκόσμιο Κύπελλο και να μείνει στην ιστορία (ως) η μικρότερη χώρα. (Αλλά) αυτή είναι η μόνη θετική πτυχή αυτού του παιχνιδιού”, δήλωσε ο 31χρονος Ταβάρες, ο οποίος πέτυχε έξι πόντους και μάζεψε 12 ριμπάουντ, ενώ αντιμετώπιζε συνεχείς διπλές ομάδες από την άμυνα της Γεωργίας.

Ο φόργουορντ του Πράσινου Ακρωτηρίου Ιβάν Αλμέιδα ευχαρίστησε τους φιλάθλους για την “απίστευτη ενέργειά” τους και υποσχέθηκε να τους δώσει καλύτερη απόδοση απέναντι στην 17η Βενεζουέλα τη Δευτέρα.

“Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο και δεν περίμεναν να είμαστε εδώ, οπότε είναι απλά χαρούμενοι που συμμετέχουμε, αλλά θέλουμε να τους δώσουμε κάτι”, είπε. “Αυτό το κάτι θα είναι μια νίκη σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, οπότε πρέπει να βγούμε εκεί έξω και να δουλέψουμε σκληρά.

Το Πράσινο Ακρωτήριο παίζει το τελευταίο παιχνίδι του ομίλου F την Τετάρτη απέναντι σε μια ομάδα της Σλοβενίας (Νο 7) με επικεφαλής τον φίλο του Ταβάρες και πρώην συμπαίκτη του στη Ρεάλ Μαδρίτης, Λούκα Ντόντσιτς.

Ο σούπερ σταρ των Ντάλας Μάβερικς πέτυχε 37 πόντους στο ντεμπούτο του στο Παγκόσμιο Κύπελλο το Σάββατο στην Οκινάουα Αρένα, οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με 100-85 επί της Βενεζουέλας.

Η επίδοση δεν θα αποτελούσε έκπληξη για τον Ταβάρες, ο οποίος προέβλεψε την άνοδο του Ντόντσιτς πολύ πριν ο 24χρονος γίνει ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του αθλήματος.

“Είναι χαρά μου να τον βλέπω να παίζει έτσι, γιατί όταν έφτασα στη Μαδρίτη έλεγα στον κόσμο ότι θα γίνει ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο, ο καλύτερος παίκτης στο ΝΒΑ, ο καλύτερος παίκτης στην Ευρώπη και δεν με πίστευαν πραγματικά”, είπε ο Ταβάρες. “Τώρα είμαι πολύ χαρούμενος που τον βλέπω να πετυχαίνει έτσι.