Ολυμπιακοί Αγώνες: Η ΔΟΕ υποστηρίζει τη συμμετοχή της Ρωσίας και της Λευκορωσίας στους Ασιατικούς Αγώνες

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή χαιρέτισε την Πέμπτη την απόφαση του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας να επιτρέψει σε ουδέτερους αθλητές με ρωσικά ή λευκορωσικά διαβατήρια να συμμετάσχουν στους επερχόμενους Ασιατικούς Αγώνες στο Χανγκζού της Κίνας.

Την περασμένη εβδομάδα, το OCA ενέκρινε τη συμμετοχή έως και 500 Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών με ουδέτερο έμβλημα στους Αγώνες, οι οποίοι θα διεξαχθούν από τις 23 Σεπτεμβρίου έως τις 8 Οκτωβρίου.

Ο κύριος χώρος διεξαγωγής του τένις κατά τη διάρκεια των επερχόμενων Ασιατικών Αγώνων στο Hangzhou της Κίνας, απεικονίζεται στις 29 Ιουνίου 2023. ( WeLoveSports)

Η απόφαση ελήφθη για να βοηθήσει τους αθλητές να προκριθούν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, αφού έχουν σε μεγάλο βαθμό εμποδιστεί να συμμετάσχουν σε διεθνείς αθλητικές εκδηλώσεις μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία υποστηρίχθηκε από τη Λευκορωσία.

Στην Χανγκζού, οι αθλητές θα αγωνιστούν μόνο σε ατομικά αγωνίσματα και δεν θα έχουν δικαίωμα για μετάλλια.

Η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν έχουν λάβει ποτέ μέρος σε Ασιατικούς Αγώνες, αλλά τα κράτη της Κεντρικής Ασίας Καζακστάν, Τουρκμενιστάν, Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιζιστάν, πρώην μέλη της Σοβιετικής Ένωσης, είναι τακτικοί συμμετέχοντες.

“Πρόκειται για την κατ’ αρχήν συμφωνία επί της πρότασης που έκανε ο πρόεδρος της OCA στην Ολυμπιακή Σύνοδο Κορυφής τον Δεκέμβριο του 2022 και σύμφωνα με τις συστάσεις του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΔΟΕ σχετικά με τη συμμετοχή αθλητών με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο σε διεθνείς αγώνες”, δήλωσε η ΔΟΕ.

“Οι συζητήσεις συνεχίζονται για να καθοριστεί εάν και πώς αυτό μπορεί να εφαρμοστεί”.

Η ΔΟΕ σχεδιάζει να στείλει προσκλήσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού στις 203 επιλέξιμες Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές στις 26 Ιουλίου, ένα χρόνο πριν από την έναρξη των Αγώνων.

Η ΔΟΕ δήλωσε ότι “αυτό θα αποκλείσει τις ΕΟΕ της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και την ΕΟΕ της Γουατεμάλας, η οποία έχει ανασταλεί επί του παρόντος” επειδή δεν κατάφερε να επιλύσει μια εσωτερική νομική διαφορά.