Ο Verstappen μπορεί να ταιριάξει με τον Senna: «Ποτέ δεν πίστευα ότι θα ήμουν σε αυτή τη λίστα ως παιδί»

WeLoveSports.grs

Γίνεται ήδη βαρετό; Και αν το θεωρεί αυτονόητο; “Οχι όχι.”

Ο Μαξ Βερστάπεν κουνάει το κεφάλι του αποφασιστικά δύο φορές στη μάντρα του Circuit Gilles Villeneuve. «Δεν μπορείς να γίνεις καλύτερο από αυτό».

Η Red Bull Racing ήταν πάνω από το υπόλοιπο γήπεδο σε όλη τη σεζόν της Formula 1. Μέσα στην καλύτερη ομάδα, ο Verstappen είναι ο καλύτερος οδηγός.

Πέντε νίκες μετά από επτά αγώνες, ο ανταγωνισμός βρίσκεται ήδη σε σχεδόν απελπιστική μειονεκτική θέση στις αρχές του καλοκαιριού. Ποιος εξακολουθεί να αμφιβάλλει για τον παγκόσμιο τίτλο νούμερο τρία;

Αυτή η κυριαρχία μπορεί να σε κάνει τεμπέλη. Ή βαρεθείτε. Ο Verstappen δεν είναι έτσι. «Αυτό δίνει ακόμα περισσότερο κίνητρο, γιατί ξέρεις ότι έχεις ένα νικητήριο αυτοκίνητο».

Σχεδόν ισοδύναμος με τον Σένα

Ο Verstappen δεν θα ζήσει ένα αγωνιστικό Σαββατοκύριακο χωρίς προοπτική νίκης για την ώρα. Εκτός από τις καιρικές συνθήκες – κάθε μέρα πιθανότητα βροχής – φαίνεται να υπάρχουν λίγες παγίδες στο Μόντρεαλ στο δρόμο για την 41η νίκη του στη F1.

Θα τον έβαζε στο ίδιο επίπεδο με τον Ayrton Senna, που πολλοί πιστεύουν ότι είναι ο καλύτερος όλων των εποχών σε ένα μονοθέσιο της Formula 1. Μόνο τέσσερις οδηγοί κατάφεραν να κερδίσουν περισσότερα γκραν πρι. «Ως παιδί, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι ήμουν σε αυτή τη λίστα».

“Είναι σίγουρα ένα μεγάλο επίτευγμα, αλλά δεν μπορείς πραγματικά να συγκρίνεις. Οι οδηγοί έχουν πάντα διαφορετικές καριέρες, ο ένας είναι πιο πιθανό να είναι σε ένα νικητήριο αυτοκίνητο από τον άλλο. Σήμερα υπάρχουν περισσότεροι αγώνες, οπότε δεν κοιτάζω πραγματικά τους αριθμούς .”

Ο Senna ήταν στην ενδέκατη σεζόν του στη Formula 1 το 1994 όταν πέθανε στην πίστα Imola σε ηλικία 34 ετών. Είχε κερδίσει το 25,5 τοις εκατό των αγώνων F1 του σε εκείνο το σημείο. Παρόμοιο ποσοστό έχει και ο Verstappen στην ένατη σεζόν του: 23,5.

Με άλλα λόγια, χρειάζονταν περίπου τον ίδιο αριθμό ιπποδρομιών για (σχεδόν) τον ίδιο αριθμό νικών. Αλλά επειδή υπάρχουν περισσότεροι αγώνες σε μια σεζόν στις μέρες μας, ο Verstappen το έκανε σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Το 2017, ο Lewis Hamilton κατάφερε να ισοφαρίσει ένα από τα επιτεύγματα του Senna στον Καναδά. Ο Βρετανός κατέκτησε την 65η pole position του στη Formula 1 πριν από έξι χρόνια στο Μόντρεαλ.

Ο Χάμιλτον πρέπει να σκάψει βαθιά στη μνήμη του για μια στιγμή, αλλά μετά θυμάται ότι έλαβε ένα κράνος από την οικογένεια του Σένα εκείνη την εποχή. Ένα αντίγραφο του κράνους που φορούσε ο παιδικός του ήρωας το 1987.

«Ήταν σουρεαλιστικό»

“Ως πεντάχρονος παρακολουθούσα Formula 1 με τον πατέρα μου. Ήταν όνειρό μου να γίνω τόσο καλός όσο ο Ayrton”, λέει ο Hamilton. “Η ισοφάρισή του ήταν σουρεαλιστική. Δεν είναι εντελώς δίκαιο, γιατί υπάρχουν περισσότεροι αγώνες τώρα”, το θέτει επίσης ο Χάμιλτον, “αλλά ήταν μεγάλη τιμή.”

“Ο Μαξ σίγουρα θα ξεπεράσει τους αριθμούς του Σένα. Έκανε μια σπουδαία καριέρα. Εργαζόμαστε για να φέρουμε το μονοθέσιο όσο το δυνατόν καλύτερο για να τον δυσκολέψουμε.”

Ο Χάμιλτον τερμάτισε δεύτερος στη Βαρκελώνη πριν από δύο εβδομάδες, αλλά ο Βερστάπεν επέκτεινε το αήττητο της Red Bull Racing χωρίς να απειλείται. Αυτός ή ο συμπαίκτης του Sergio Pérez έχει κερδίσει κάθε αγώνα μέχρι στιγμής. Αν και ο Verstappen δεν περιμένει ότι αυτή η σειρά θα συνεχιστεί σε όλη τη σεζόν.

Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό και δεν είναι απαραίτητο.

Μαξ Φερστάπεν

“Πάντα κάτι πάει στραβά που δεν μπορείς να ελέγξεις. Υπήρξε μια χρονιά που η McLaren ήταν κοντά, αλλά τότε υπήρχαν και λιγότεροι αγώνες.”

Είναι μια άλλη σύγκριση με τον Σένα, γιατί το 1988 ο Βραζιλιάνος και ο Γάλλος συμπαίκτης του Αλέν Προστ κατάφεραν να κερδίσουν όχι λιγότερα από δεκαπέντε από τα δεκαέξι γκραν πρι.

Η φετινή σεζόν αποτελείται από 22 αγώνες. Και αν δεν ακυρώνονταν οι αγώνες στην Κίνα (κορώνα) και στην Ίμολα (βαριές καιρικές συνθήκες), το κοντέρ θα είχε φτάσει τους 24.

Ο Verstappen αποκαλεί μη ρεαλιστικό ότι η Red Bull Racing θα τα κερδίσει όλα φέτος. “Δεν νομίζω ότι είναι δυνατό και δεν είναι απαραίτητο. Έχει να κάνει με την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Αυτό είναι το πιο σημαντικό”.