Ράγκμπι: Νεοφερμένοι και επιστρέφοντες αναγκάζουν τον Τζόζεφ να πάρει δύσκολες αποφάσεις

Ο προπονητής της Ιαπωνίας, Τζέιμι Τζόζεφ, δήλωσε πριν από τη νίκη του Σαββάτου επί της Τόνγκα ότι είναι κατά 80% σίγουρος για την ενδεκάδα του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, όταν την ορίσει στις 15 Αυγούστου.

Αλλά παραδέχτηκε μετά τη νίκη με 21-16 επί της ‘Ικάλε Τάχι στο στάδιο ράγκμπι Χαναζούνο ότι, με μόνο ένα παιχνίδι να απομένει πριν από την τελική επιλογή, θα υπάρξουν κάποιες άγρυπνες νύχτες.

Ο προπονητής της Ιαπωνίας Τζέιμι Τζόζεφ (Γ) σφίγγει το χέρι με τον αναπληρωματικό μπακ Ρικίγια Ματσούντα μετά τη νίκη επί της Τόνγκα σε έναν αγώνα ράγκμπι τεστ στο στάδιο ράγκμπι Hanazono στη Χιγκασιοσάκα, στη δυτική Ιαπωνία, 29 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

“Θα είναι δύσκολο να αποφασιστεί ποιος θα επιλεγεί και ποιος θα μείνει εκτός του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και να πάρουμε μαζί μας τους καλύτερους αθλητές μας”, δήλωσε.

Ένα πράγμα είναι βέβαιο: η ομάδα είναι απίθανο να είναι ακριβώς η ίδια με αυτή που οραματίστηκε όταν οι παίκτες μπήκαν στην προπόνηση τον Ιούνιο.

Η εξαιρετική φόρμα των δύο νεοφερμένων, του κλειδαρά Amato Fakatava και του κεντρικού Tomoki Osada, θα πρέπει να έχει εδραιώσει τη θέση τους στη Γαλλία, ενώ οι επιστροφές από τραυματισμούς των Ben Gunter και Tevita Tatafu σημαίνουν ότι θα πρέπει να ληφθούν δύσκολες αποφάσεις όσον αφορά τους επιθετικούς της αμυντικής γραμμής που θα ταξιδέψουν.

“Ο Οσάντα είναι ένας παίκτης του μέλλοντος”, δήλωσε ο Τζόζεφ. “Μας έχει πραγματικά εντυπωσιάσει. Κάθε φορά που έμπαινε στο παιχνίδι είχε αντίκτυπο και ήταν τιμή για την οικογένειά του και την ομάδα. Είναι πολύ γυμνασμένος, πολύ γρήγορος και πολύ έξυπνος.

Όσο για τους Ταταφού και Γκάντερ, των οποίων η σωματική διάπλαση ήταν εμφανής στους 21.138 θεατές, είπε: “Έδειξαν σημάδια ότι τα πήγαιναν καλά.

Ο Fakatava – ο οποίος έπαιζε με τρία από τα ξαδέλφια του στην ομάδα της Τόνγκα – συμμετείχε στη δράση της τελευταίας στιγμής που κέρδισε τον αγώνα του Σαββάτου για την Ιαπωνία.

Ο κλειδαράς επέστρεψε για να βοηθήσει την άμυνα μετά από ένα συγκλονιστικό μαρκάρισμα του Kotaro Matsushima μετά από μια αναχαίτιση που θα μπορούσε να δώσει στον σέντερ της Τόνγκα Afusipa Taumoepeau την ευκαιρία να κερδίσει το παιχνίδι στο τελευταίο λεπτό.

“Μπορούσατε να δείτε στο τέλος ότι ο τραυματίας παίκτης Matsushima σηκώθηκε για να κάνει το τελευταίο τάκλιν και ο κλειδαράς μας Fakatava επέστρεψε μετά από 79 λεπτά σκληρής δουλειάς προσπαθώντας απεγνωσμένα να βοηθήσει την ομάδα”, δήλωσε ο Joseph.

“Είναι ένα πολύ καλό σημάδι για το τι πρόκειται να κάνουμε. Είμαι περήφανος για το πόσο σκληρά δούλεψαν και πραγματικά χρειάστηκε να δουλέψουν για 80 λεπτά για να πάρουν τη νίκη.

Για τον Ματσουσίμα, το τάκλιν ήταν μια μορφή εξιλέωσης μετά από μια κακή εμφάνιση την προηγούμενη εβδομάδα.

“Συγκρούστηκα με τον αντίπαλό μου και δεν μπορούσα να αναπνεύσω”, θυμήθηκε για την κατάσταση, η οποία έδειχνε ότι η Ιαπωνία ήταν έτοιμη να πετύχει μια προσπάθεια στα 80 μέτρα για να σφραγίσει την τύχη του αγώνα.

“Ήμουν ο μόνος εκεί, οπότε δεν είχα άλλη επιλογή από το να φύγω. Η νίκη και η ήττα είναι εντελώς διαφορετικές νοοτροπίες. Η ομάδα κινείται πραγματικά προς τη σωστή κατεύθυνση”.

Αυτό το μαρκάρισμα σίγουρα εντυπωσίασε τον Ιάπωνα αρχηγό Kazuki Himeno.

“Νομίζω ότι η άμυνα του Μάτσου στο τέλος δείχνει τους δεσμούς που υπάρχουν σε αυτή την ομάδα.

Αυτός ο δεσμός εξηγείται από την επιστροφή του Τζόζεφ σε δοκιμασμένες μεθόδους.

“Αυτή την εβδομάδα πήραμε την πίεση από τους παίκτες και μιλήσαμε για το τι πραγματικά σημαίνει να χτίζεις και να παίζεις ο ένας για τον άλλον”, δήλωσε ο Τζόζεφ. “Αυτή ήταν η συνταγή της επιτυχίας για όλους τους προπονητές μου στο παρελθόν, η εύρεση της σωστής ισορροπίας εντός και εκτός γηπέδου.

Αλλά τόνισε επίσης ότι οι οπαδοί και τα μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να χάσουν από τα μάτια τους τη γενικότερη εικόνα.

“Ως προπονητές, χτίζουμε μια ομάδα για να αποδώσει στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτό είναι μόνο ένα μέρος της διαδικασίας.

Απομένουν μόλις 160 λεπτά ράγκμπι – με τα Φίτζι στις 5 Αυγούστου και την Ιταλία στις 26 Αυγούστου – πριν από την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου με τη Χιλή στην Τουλούζη στις 10 Σεπτεμβρίου. Μπορεί η Ιαπωνία να επαναλάβει τα κατορθώματά της του 2019 και να φτάσει στη φάση των νοκ άουτ αγώνων;

“Η προσωπική μου άποψη είναι ότι η Ιαπωνία πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πολύ πιο δυνατή”, δήλωσε ο προπονητής της Τόνγκα, Τουτάι Κεφού. “Πριν από τέσσερα χρόνια, μας κέρδισαν με 40 ή 50 πόντους διαφορά και έκαναν μεγάλη εντύπωση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Πρόσθεσε όμως ότι η Ιαπωνία είχε μια άσχημη σειρά τραυματισμών και ότι “έχουν προπονηθεί πολύ σκληρά και θα γίνονται όλο και καλύτεροι, δεν έχω καμία αμφιβολία”.

Μένει να δούμε αν οι Ιάπωνες έχουν βελτιωθεί αρκετά για να νικήσουν την Αγγλία και την Αργεντινή – που έχασαν από την κυρίαρχη παγκόσμια πρωταθλήτρια Νότια Αφρική με έναν μόνο πόντο το Σάββατο στο Γιοχάνεσμπουργκ – και να πάρουν εκδίκηση από τη Σαμόα.