Σούμο: Ο Νισικίγκι χάνει, ο Χοκουτοφούτζι επιστρέφει στην κορυφή στη Ναγκόγια

Ο πρωτοπόρος της ημέρας και πρώτος μαεγκασίρα Νισικίγκι υπέστη δεύτερη ήττα-έκπληξη την Πέμπτη στο Μεγάλο Τουρνουά Σούμο της Ναγκόγια, όπου ο 9ος Χοκουτοφούτζι ήρθε μαζί με τον συμπατριώτη του στην πρώτη θέση για τον τίτλο μετά από 12 ημέρες.

Ο Νισικίγκι (10-2) αντιμετώπισε τον ντεμπούτο του νούμερο 14 της κατηγορίας μακουούτσι, τον Σοναννούμι (8-4), και κάθε παλαιστής εξασφάλισε γρήγορα μια λαβή ζώνης κάτω από το αριστερό χέρι. Ο Nishikigi, ο οποίος ήταν ο πρώτος που έσπασε το αδιέξοδο, επιδίωξε την ίδια λαβή με το δεξί του χέρι, αλλά αστόχησε, άφησε το σώμα του σε έκταση και έπεσε θύμα ενός arm lock.

Ο Nishikigi (L) χάνει από τον Shonannoumi κατά τη διάρκεια της 12ης ημέρας του μεγάλου τουρνουά σούμο της Ναγκόγια στην Dolphins Arena στη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας, 20 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports).

Ο Hokutofuji (10-2) πέτυχε μια εντυπωσιακή νίκη επί του sekiwake Hoshoryu (9-3), που επιδιώκει την προαγωγή του σε ozeki, στην Dolphins Arena. Ο Hokutofuji έμεινε χαμηλά ενώ πίεζε προς τα εμπρός για να κερδίσει με ώθηση, την πρώτη του νίκη επί του ανιψιού του πρώην μεγάλου πρωταθλητή της Μογγολίας Asashoryu σε έξι προσπάθειες στην καριέρα του.

Ο Wakamotoharu (8-4) είδε την πιθανή προαγωγή του σε ozeki να τίθεται υπό αμφισβήτηση, αφού δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί σε μια ώθηση στο λαιμό και σε μια γρήγορη επίθεση προς τα εμπρός από τον νέο ozeki Kirishima (6-4-2).

Ο Sekiwake Daieisho (8-4) υπέστη επίσης μια επιζήμια ήττα στην προσπάθειά του για προαγωγή, καθώς η επίθεση σήμα κατατεθέν του αντιμετωπίστηκε άνετα από ένα χαστούκι από τον βετεράνο Νο 7 Tamawashi (7-5).

Με ένα από τα βασικά κριτήρια για την προαγωγή σε ozeki να είναι 33 νίκες από τρεις συνεχόμενους αγώνες ως sekiwake ή komusubi, οι Hoshoryu και Daieisho πρέπει να κερδίσουν τους τρεις τελευταίους αγώνες τους για να φτάσουν τα 33, ενώ ο Wakamotoharu μπορεί πλέον να κερδίσει μόνο 32 στην καλύτερη περίπτωση.

Ο Hokutofuji (Δ) νικά τον Hoshoryu κατά τη διάρκεια της 12ης ημέρας του μεγάλου τουρνουά σούμο της Ναγκόγια στην Dolphins Arena στη Ναγκόγια της κεντρικής Ιαπωνίας, 20 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports).

Ο πρωτοεμφανιζόμενος #17 Hakuoho (9-3) έκανε δύο λανθασμένες εκκινήσεις, ενώ ο Abi (4-8) έκανε μία δική του, πριν το ζευγάρι τελικά τα καταφέρει στην τέταρτη προσπάθειά του. Ο Hakuoho απέτυχε στην προσπάθειά του για χαστούκι και οπισθοχώρησε, αλλά έδειξε αξιοσημείωτο footwork για να ανακτήσει το έδαφός του και να αναγκάσει τον komusubi να γυρίσει πίσω πριν τον σπρώξει προς τα έξω.

Μια ανησυχητική σκηνή εκτυλίχθηκε μετά τον αγώνα: ο 19χρονος Hakuoho, με τον αριστερό του ώμο βαριά δεμένο, πονούσε εμφανώς.

Ο Endo (8-4), που βρίσκεται στην 16η θέση της κατάταξης, έκανε ένα βήμα πίσω στην κούρσα για τον τίτλο, όταν έπεσε στο έδαφος από μια ρίψη με το χέρι χωρίς ζώνη από τον komusubi Kotonowaka (8-4).