Σούμο: Ο Hoshoryu κερδίζει τον Hokutofuji σε αγώνα αποκλεισμού για το πρώτο του πρωτάθλημα

Ο Sekiwake Hoshoryu κέρδισε το πρώτο του επίλεκτο πρωτάθλημα στην κατηγορία makuuchi νικώντας τον παλαιστή βάσης Hokutofuji σε αγώνα αποκλεισμού την Κυριακή στο μεγάλο τουρνουά σούμο της Nagoya.

Ο 24χρονος ανιψιός του πρώην σπουδαίου Μογγόλου της πάλης Asashoryu είναι επίσης έτοιμος για προαγωγή σε ozeki αφού τελείωσε με ρεκόρ 12-3 που του δίνει 33 νίκες από τρεις συνεχόμενους αγώνες ως sekiwake, εκπληρώνοντας ένα βασικό κριτήριο για την επίτευξη της δεύτερης υψηλότερης βαθμίδας του σούμο.

Έφτασε στα πλέι-οφ κερδίζοντας τον τελευταίο κανονικό αγώνα του εναντίον του εντυπωσιακού Hakuoho, ενός 19χρονου πρωτάρη που προσπαθούσε να κερδίσει τον τίτλο στο ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία.

Ο Hoshoryu (L) νικά τον Hokutofuji κατά τη διάρκεια ενός αγώνα αποκλεισμού του πρωταθλήματος κατά την τελευταία ημέρα του μεγάλου τουρνουά σούμο της Nagoya στην Dolphins Arena στη Nagoya, στην κεντρική Ιαπωνία, στις 23 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Hoshoryu, ο maegashira Νο9 Hokutofuji και ο Νο17 Hakuoho μπήκαν στην τελευταία ημέρα του 15ήμερου τουρνουά στην Dolphins Arena ως οι μόνοι εναπομείναντες με 11-3, εξασφαλίζοντας ότι θα στεφθεί ένας πρώτος πρωταθλητής.

Ο πρώην komusubi Hokutofuji (12-3) παρέμεινε στη διεκδίκηση κερδίζοντας το Νο1 Nishikigi (10-5) πριν ο Hoshoryu τακτοποιήσει τον Hakuoho (11-4) στην μεταξύ τους αναμέτρηση

“Έπρεπε να κερδίσω γιατί ήταν το εισιτήριο μου για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος”, δήλωσε ο Hoshoryu στην τελετή απονομής.

Προβλέποντας την εναρκτήρια επίθεση του αντιπάλου του, ο Hoshoryu εξασφάλισε μια λαβή ζώνης και τη χρησιμοποίησε για να ρίξει τον ισχυρό Hakuoho στο χώμα με μια ρίψη πάνω από το χέρι.

Ο Hoshoryu (απέναντι από την κάμερα) νικά τον Hakuoho την τελευταία ημέρα του μεγάλου τουρνουά σούμο της Nagoya στην Dolphins Arena στη Nagoya, στην κεντρική Ιαπωνία, στις 23 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Πουσέρ Χοκουτοφούτζι στόχευε να νικήσει τον Χοχόρου για δεύτερη μόλις φορά, αφού κέρδισε τον προγραμματισμένο αγώνα τους την 12η ημέρα. Απέτρεψε τον sekiwake να φτάσει στη ζώνη του, αλλά δεν μπόρεσε να σταματήσει την πρόοδό του, επιλέγοντας απελπισμένα ένα τράβηγμα που επιτάχυνε τη νίκη του Hoshoryu με σπρώξιμο.

Συνήθως γνωστός για την άγρια έκφρασή του μέσα στο ρινγκ, ο Hoshoryu άρχισε να χύνει δάκρυα καθώς κατέβαινε από το dohyo.

“Ήμουν συγκλονισμένος από τη χαρά, προσπάθησα να συγκρατηθώ, αλλά τα δάκρυα ήρθαν”, δήλωσε ο Hoshoryu, ο οποίος ευχαρίστησε επίσης τον επιφανή θείο του στην τελετή.

Κορυφαίος αθλητής της πάλης, ο Hoshoryu μπήκε στον κόσμο του σούμο κάτω από τα φώτα της δημοσιότητας λόγω των οικογενειακών του διασυνδέσεων. Από το ντεμπούτο του στο komusubi τον Μάρτιο του 2022, έχει κερδίσει όλα τα τουρνουά στις τρεις ελίτ βαθμίδες “sanyaku” κάτω από τον yokozuna.

Ο Hoshoryu (L) παραλαμβάνει το Κύπελλο του Αυτοκράτορα από τον πρόεδρο της Ιαπωνικής Ένωσης Σούμο Hakkaku μετά την κατάκτηση του πρώτου του τίτλου στην κορυφαία κατηγορία στο Μεγάλο Τουρνουά Σούμο της Ναγκόγια στην Dolphins Arena στη Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, στις 23 Ιουλίου 2023. (Pool photo)( WeLoveSports)

“Νομίζω τώρα ότι έκανα ό,τι μπορούσα και ότι τα κατάφερα καλά”, δήλωσε. “Δεν σκέφτηκα καθόλου την προαγωγή σε οζέκι.

Προστατευόμενος από τον πρώην γιοκοζούνα Χακούχο στο στάβλο Miyagino, ο Hakuoho, από το νομό Tottori, στόχευε να γίνει ο πρώτος παλαιστής μετά από 109 χρόνια που θα κέρδιζε ένα πρωτάθλημα κορυφαίας κατηγορίας στο ντεμπούτο του.

Θα ήταν επίσης ο νεότερος νικητής της πρώτης κατηγορίας, στα 19 έτη και 11 μήνες, από τότε που ο πρώην yokozuna Takanohana, γνωστός τότε ως Takahanada, κέρδισε το τουρνουά του Ιανουαρίου 1992 στα 19 έτη και 5 μήνες.

Η Επιτροπή Επιλογής Βραβείων της Ιαπωνικής Ένωσης Σούμο επιβράβευσε το τουρνουά του Hakuoho με τα βραβεία Μαχητικού Πνεύματος και Τεχνικής, καθιστώντας τον τον πρώτο πρωτοεμφανιζόμενο που κερδίζει δύο από τα τρία ειδικά βραβεία μετά τον Ichinojo τον Σεπτέμβριο του 2014.

Ο Ozeki Kirishima, ο οποίος έχασε τις τρεις πρώτες ημέρες λόγω θλάσεων στα πλευρά, τερμάτισε με ρεκόρ 6-7-2 και θα αγωνιστεί ως απειλούμενος με υποβιβασμό “kadoban” ozeki στον επόμενο αγώνα.