Σούμο: Το Terunofuji, 3 sekiwake σε αναζήτηση ανόδου ξεκινούν με νίκες

Ο Γιοκοζούνα Τερουνοφούτζι έδειξε υγιής και δυνατός στην πρώτη του νίκη την Κυριακή στο Μεγάλο Τουρνουά Σούμο της Ναγκόγια, όπου τρεις παλαιστές αγωνίζονται για την προαγωγή στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα του αθλήματος, το ozeki.

Ο Terunofuji, ο οποίος έπαιξε τον ρόλο του επιστρέφοντος κατακτητή τον Μάιο, ξεκίνησε την προσπάθειά του για το ένατο πρωτάθλημα της καριέρας του με μια καθαρή νίκη επί του komusubi Abi.

Ο Terunofuji (L) και ο Abi αγωνίζονται την πρώτη ημέρα του 15ήμερου μεγάλου τουρνουά σούμο της Ναγκόγια στην Dolphins Arena στη Ναγκόγια, στην κεντρική Ιαπωνία, 9 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο 31χρονος μεγάλος πρωταθλητής αποσύρθηκε από το μεγάλο τουρνουά του περασμένου Σεπτεμβρίου λόγω τραυματισμού, στη συνέχεια υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και στα δύο γόνατα και δεν έλαβε μέρος στους επόμενους τρεις 15ήμερους αγώνες. Τον Μάιο έδωσε ένα αριστούργημα, κατακτώντας το όγδοο πρωτάθλημά του με ρεκόρ 14-1.

Ο Terunofuji (L) νικά τον Abi κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του 15ήμερου μεγάλου τουρνουά σούμο της Nagoya στην Dolphins Arena στη Nagoya, στην κεντρική Ιαπωνία, 9 Ιουλίου 2023. ( WeLoveSports)

Καθώς κανένας από τους δύο ozeki του σούμο, ο βετεράνος Takakeisho και ο νεοφερμένος Kirishima, δεν συμμετείχαν στην πρώτη ημέρα του 15ήμερου τουρνουά στην Dolphins Arena της Ναγκόγια λόγω τραυματισμού, όλα τα βλέμματα ήταν στραμμένα στους τρεις sekiwake παλαιστές που στοχεύουν στην προαγωγή σε ozeki: Daieisho, Hoshoryu και Wakamotoharu.

Ο Daieisho τραβάει έναν πρώην ozeki, τον Shodai, για τον πρώτο του αγώνα. Παρόλο που ο νούμερο 2 maegashira έδειξε πολλή ενέργεια και η πρώτη επίθεση του sekiwake δεν βρήκε στόχο, ο Daieisho κέρδισε εύκολα τον αγώνα ελεύθερων σπρωξιμάτων και χαστουκιών που ακολούθησε και απέβαλε τον Shodai.

Ο Hoshoryu, ανιψιός του πρώην Μογγόλου yokozuna Asashoryu, πέρασε και νίκησε το Νο. 1 Tobizaru.

Ο sekiwake έβαλε γρήγορα τον maegashira στο τρέξιμο, τον κυνήγησε γύρω από το ρινγκ και πήρε τη νίκη όταν ο Tobizaru σκόνταψε. Ωστόσο, ούτε ο διαιτητής ούτε οι κριτές του ρινγκ έδωσαν σημασία στο γεγονός ότι το αριστερό χέρι του Hoshoryu φάνηκε να ακουμπάει την επιφάνεια του υπερυψωμένου ρινγκ, ενώ ο Tobizaru ήταν ακόμα όρθιος.

Ο Wakamotoharu αντιμετώπισε μια άγρια επίθεση από τον πρώην ozeki Mitakeumi, κρατώντας τη ζώνη του με τα δύο χέρια και αναγκάζοντας τον νούμερο 2 maegashira στο άχυρο μέχρι που έπεσε ανάποδα έξω από το ρινγκ.

Το Νο 4 Asanoyama, ένας πρώην ozeki που έκανε 12-3 τον Μάιο όταν επέστρεψε στην κορυφαία κατηγορία μετά από μακρά αποβολή για παραβίαση των κανόνων της Japan Sumo Association για τον κοροναϊό, υποτάχθηκε από το Νο 3 Meisei.

Ο 19χρονος Hakuoho, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στην κατηγορία makuuchi στην 17η θέση, στάθηκε καλά απέναντι στον πολύ ψηλότερο Βούλγαρο Aoiyama και τον έσπρωξε κατευθείαν στην εξωτερική πλευρά. Ο Shonannoumi (αρ. 14) και ο Gonoyama (αρ. 13), και οι δύο 25 ετών, κέρδισαν επίσης στο ντεμπούτο τους στην πρώτη τους κατηγορία.

Ο Hakuoho, ο οποίος έκανε το 14-1 ως παλαιστής της δεύτερης κατηγορίας juryo Νο. 8 τον Μάιο μετά από μια εξαιρετική ερασιτεχνική καριέρα, αγωνίστηκε μόνο σε τρία τουρνουά πριν φτάσει στην πρώτη κατηγορία, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Νο. 16 Endo για την ταχύτερη άνοδο στην πρώτη κατηγορία.

Ο Daieisho (L) κερδίζει τον Shodai ( WeLoveSports)