Τα τυχερά παιχνίδια των Skins “καταστρέφουν τους εγκεφάλους των νέων ανθρώπων”, λέει ο CS Streamer

Καθώς τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνονται σε δημοτικότητα, πολλά παιχνίδια έχουν προσθέσει μηχανισμούς που μοιάζουν με τυχερά παιχνίδια. Κάποιοι άνθρωποι, ωστόσο, έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας ένα ολόκληρο κάθετο παιχνίδι τύπου καζίνο χρησιμοποιώντας Counter-Strike δέρματα ως καταθέσεις και πληρωμές. Μια νέα έκθεση από The Guardian είδε το ειδησεογραφικό πρακτορείο να συζητά το θέμα με έναν παίκτη της ελίτ.

Jeff, επαγγελματίας παίκτης του Counter-Strike, δήλωσε στον Guardian ότι KeyDrop, μια κυπριακή ιστοσελίδα τυχερών παιχνιδιών με βάση τα δέρματα του είχε προσφέρει ένα τεράστιο $280,000 για την προώθηση της μάρκας τους για δύο μήνες. Ενώ αυτή ήταν σίγουρα μια δελεαστική προσφορά, ο Jeff αποφάσισε αντ’ αυτού να εκθέσει την επιχείρηση τυχερών παιχνιδιών με δέρματα και να μιλήσει για τους κινδύνους της.

Σύμφωνα με τον Jeff, τα προϊόντα αυτά αποτελούν ανεξέλεγκτο τζόγο και “σαπίζουν τα μυαλά των νέων ανθρώπων”.

Ο Jeff πρόσθεσε ότι η Valve, η οποία παίρνει μερίδιο από κάθε πώληση στην αγορά Steam, υποστηρίζει έτσι έμμεσα τον παράνομο τζόγο, παρόλο που αυτό μπορεί να μην είναι η πρόθεσή της. Ο Jeff κατηγόρησε επίσης τους streamers που δέχονται προσφορές όπως αυτή που έλαβε.

Η απόφαση του Jeff να ασκήσει κριτική στο οικοσύστημα τυχερών παιχνιδιών CS skins επαινέθηκε από τους τακτικούς οπαδούς. Ωστόσο, δέχτηκε επίσης απειλές από υποστηρικτές του κλάδου, οι οποίοι τους υπενθύμισαν ότι “ξέρουν πού μένει”.

Τι είναι το Skin Gambling;

Για το πλαίσιο, τα skins είναι εικονικά αντικείμενα που αλλάζουν την εμφάνιση των avatars ή των όπλων των παικτών. Τα δέρματα αποκτώνται συνήθως τυχαία μέσω loot boxes και μπορούν να ανταλλάσσονται με άλλους παίκτες. Ενώ τα skins τείνουν να είναι καθαρά αισθητικά, μερικά είναι πολύ πολύτιμα για τους παίκτες και μπορεί να κοστίζουν εκατοντάδες δολάρια, αν όχι περισσότερα.

Οι ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών με δέρματα επιτρέπουν στους παίκτες να ποντάρουν μετρητά, κρυπτονομίσματα ή άλλα δέρματα CS για μια ευκαιρία να κερδίσουν ακριβά και σπάνια δέρματα. Εάν ένας παίκτης κερδίσει, ο ιστότοπος χρησιμοποιεί μια peer-to-peer πλατφόρμα εμπορίας skins για να του δώσει το βραβείο του.

Ωστόσο, αυτές οι τοποθεσίες συνήθως δεν ρυθμίζονται και απευθύνονται σε νέους ανθρώπους, το οποίο είναι ακριβώς το πρόβλημα του Jeff. Παρόλα αυτά, οι εκτιμήσεις λένε ότι δισεκατομμύρια δολάρια στοιχηματίζονται σε ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών με δέρματα.

Τα τυχερά παιχνίδια στα δέρματα δεν έχουν ακόμη ρυθμιστεί

Οι ιστοσελίδες τυχερών παιχνιδιών Skins συνήθως αποφεύγουν τους κανονισμούς, τουλάχιστον στο Ηνωμένο Βασίλειο, επειδή η δυνατότητα “εξαργύρωσης” είναι κρίσιμη για να καθοριστεί αν ένα προϊόν αποτελεί τυχερό παιχνίδι ή όχι. Ωστόσο, οι αντίπαλοι τέτοιων προϊόντων έχουν επισημάνει ότι τα δέρματα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε μετρητά μέσω της αγοράς Steam ή αγορών τρίτων, όπως το SkinBaron και το Skinwallet.

Συνολικά, οι ιστότοποι τυχερών παιχνιδιών με δέρματα εκθέτουν τους νέους στους κινδύνους ανάπτυξης προβλημάτων τζόγου. Ως αποτέλεσμα, οι κανονικοί παίκτες γίνονται όλο και πιο ανήσυχοι όταν βλέπουν τέτοιες τοποθεσίες να προωθούνται. Εξαιτίας αυτού, οι οπαδοί εξέτασαν πρόσφατα εξονυχιστικά την κορυφαία ομάδα esports G2, η οποία πρόσφατα σύναψε συνεργασία με το CSGORoll, έναν άλλο ιστότοπο για δέρματα.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει λάβει ακόμη μέτρα, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Δανία και η Γαλλία, έχουν ήδη πατάξει τις ιστοσελίδες skins. Η Ολλανδία, από την άλλη πλευρά, επιδιώκει να εισαγάγει νομοθεσία σε ευρωπαϊκό επίπεδο.