Ανακαλύψτε τους 10 κορυφαίους σκόρερ του Europa League

Για πολλούς, το UEFA Europa League δεν λάμπει με τον ίδιο τρόπο όπως το UEFA Champions League. Κάποιοι το βλέπουν ως ένα τουρνουά για όσους δεν φτάνουν το Champions League, άλλοι ως ένα βραβείο παρηγοριάς. Η διοργάνωση υποτιμάται από ορισμένους προπονητές και παίκτες.

Η αλήθεια είναι ότι ένα τέτοιο τρόπαιο αναπαύεται στις τροπαιοθήκες των μεγάλων ομάδων όπως η Ρεάλ Μαδρίτης, η Μπαρτσελόνα, η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους.. Κάποια στιγμή, οι ομάδες θέλουν να κερδίσουν.

Η UEFA δημιούργησε το πρωτάθλημα το 1971. Πρώτα ως Κύπελλο UEFA, και στη συνέχεια το 2010 ως Europa League. Μάθετε εδώ ποιοι έγραψαν ιστορία χάρη στα γκολ τους σε αυτό το τουρνουά.

Οι 10 κορυφαίοι σκόρερ στο Europa League

10. Munas Dabbur

Ο Ισραηλινός επιθετικός είχε τις καλύτερες στιγμές του στο Γιουρόπα Λιγκ. Με το 26 γκολ σε 54 αγώνες. Ο Munas είναι δέκατος στον πίνακα των πρώτων σκόρερ της διοργάνωσης.

Στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, έχει σκοράρει για τις Μακάμπι Τελ Αβίβ, Red Bull Salzburg, Sevilla FC και 1899 Hoffenheim. Η καλύτερη σεζόν του ήταν η σεζόν 2018-2019 με τη Σάλτσμπουργκ, όπου σημείωσε οκτώ γκολ στο Europa League. και 35 σε όλες τις διοργανώσεις.

Αυτή τη στιγμή είναι 31 ετών, ανήκει στη Σαουδική ποδοσφαιρική ομάδα Shabab Al-Ahli και ως εκ τούτου δεν θα λάβει μέρος στο φετινό πρωτάθλημα.

9. Kevin Gameiro

Kevin Gameiro συνεχίζει να πετυχαίνει γκολ στο γαλλικό πρωτάθλημα. Στα 36 του χρόνια, ο Γάλλος επιθετικός εξακολουθεί να είναι μια υπολογίσιμη δύναμη. στην ένατη θέση με 26 γκολ όπως ο Ντάμπουρ αλλά με λιγότερα παιχνίδια, 49.

Ο Γκαμεϊρό έζησε τα καλύτερα χρόνια του στο ισπανικό ποδόσφαιρο, κυρίως κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού τρεμπλ της Σεβίλλης. Η Σεβίλλη κατέκτησε το Europa League το 2014-2015 και το 2016. Η τελευταία ήταν η καλύτερη χρονιά του, γμε οκτώ γκολ στη διοργάνωση.

Έπαιξε επίσης για την Ατλέτικο Μαδρίτης και σήκωσε ξανά το τρόπαιο το 2018. Σε εκείνο το τουρνουά σημείωσε δύο γκολ. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βαλένθια και έπαιξε για τελευταία φορά στη διοργάνωση το 2019. Το 2021, οι Murciélagos πούλησαν τον Κέβιν στην Racing Strasbourg, όπου αγωνίζεται σήμερα.

Έκτοτε, δεν έχει λάβει μέρος στη διεθνή διοργάνωση. Ωστόσο, στο Europa League έπαιξε με τον Γάλλο, σε όλη την Ισπανία.

8. Pierre-Emerick Aubameyang

Ο Γκαμπονέζος επιθετικός κράτησε τα δίχτυα σε κίνηση στο τουρνουά των μεγάλων ομάδων, όπως η Μπορούσια Ντόρτμουντ, η Άρσεναλ και η Μπαρτσελόνα..

Pierre-Emerick έχει αγωνιστεί σε έντεκα ομάδες στην καριέρα του, στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία. Τις καλύτερες στιγμές του τις έζησε στην Αουρίνεγκρο της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ο Αουμπαμεγιάνγκ έφτασε στην ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ για να αντικαταστήσει τον Ρόμπερτ Λεβαντόσκι και τα πήγε καλά: Με 141 γκολ, είναι ο όγδοος καλύτερος σκόρερ στην ιστορία του γερμανικού συλλόγου..

Όσον αφορά το Europa League, η καλύτερη καμπάνια της ήταν το 2015-2016. με οκτώ γκολ σε δέκα αγώνες. Εκείνη τη σεζόν, η Ντόρτμουντ έχασε τον τελικό από τη Σεβίλλη. Στη συνέχεια, επανέλαβε το σερί των οκτώ γκολ με την Άρσεναλ την περίοδο 2018-2019. Και πάλι, η Άρσεναλ έχασε τον τελικό της διοργάνωσης από την Τσέλσι.

Το τρόπαιο ξέφυγε από τον Αούμπα, Με 27 γκολ, κατέλαβε την όγδοη θέση σε αυτόν τον ιστορικό πίνακα.

7. Vágner Love

Ο Vágner Silva de Souza, πιο γνωστός ως Vágner Love, βρίσκεται στην έβδομη θέση. με 27 γκολ σε 44 αγώνες. Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες που έχουν λάβει μέρος στο ευρωπαϊκό τουρνουά. Ειδικά με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Στο Canarinho κέρδισε τα πάντα με τη ρωσική ομάδα: δύο πρωταθλήματα, τέσσερα κύπελλα Ρωσίας και τρία σούπερ καπ Ρωσίας. Αλλά το πιο σημαντικό πράγμα στην καριέρα του είναι το Κύπελλο UEFA το 2005. Lμια πρώτη κατάκτηση από ρωσική ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Ο Vágner πέτυχε τέσσερα γκολ στο τουρνουά.

Η καλύτερη χρονιά του με την ΤΣΣΚΑ ήταν το 2008-2009, η τελευταία χρονιά του πρωταθλήματος με την ονομασία Κύπελλο UEFA. Silva de Sousa Πέτυχε 11 γκολ και ήταν πρώτος σκόρερ.Ωστόσο, η ομάδα του έχασε στη φάση των 16.

Μετά από αυτό, ο Vágner πηγαινοερχόταν μεταξύ ομάδων στη Νότια Αμερική και την Ευρώπη. Δεν έχει παίξει στο Europa League από το 2019 με την Μπεσίκτας.

Πίστωση φωτογραφίας: Getty Images.

6. Dieter Müller

Στη Γερμανία, το επώνυμο Müller φαίνεται να συνδέεται με στόχους. Στην προκειμένη περίπτωση, ο Dieter τα φύλαξε για το Κύπελλο UEFA. Με 30 γκολ, ο Γερμανός έχει πάρει την πρωτιά μεταξύ των προηγούμενων επιθετικών. Ωστόσο, δεν κατάφερε ποτέ να σηκώσει το τρόπαιο.

Η Κολωνία ήταν η καλύτερη ομάδα του: 327 συμμετοχές και 232 γκολ, τρίτος πρώτος σκόρερ του συλλόγου. Εμφανίστηκε επτά φορές στο Κύπελλο UEFA, με τα καλύτερα αποτελέσματά του να έρχονται τις σεζόν 1974-1975 και 1980-1981, με οκτώ γκολ κάθε φορά.

Έπαιξε επίσης στο Κύπελλο Πρωταθλητριών με την Κολωνία το 1979, όπου πέτυχε έξι γκολ και ήταν τρίτος πρώτος σκόρερ.. Στον ημιτελικό ηττήθηκε από την πρωταθλήτρια Nottingham Forest.

Ποτέ δεν τερμάτισε πρώτος σκόρερ σε διεθνή διοργάνωση, καθώς πάντα φαινόταν να υπάρχει ένας σκόρερ παραπάνω από τον Ντίτερ. Ωστόσο, η συνέπειά του όλα αυτά τα χρόνια του χάρισε μια θέση στον κατάλογο των πρώτων σκόρερ.

Πίστωση φωτογραφίας: Getty Images.

5. Aritz Aduriz

Aduriz, Ισπανία και μόνο Ισπανία. Ο Βάσκος επιθετικός έχει δώσει ένα σπουδαίο στους οπαδούς της Αθλέτικ Κλαμπ Μπιλμπάο..

Η Άριτζ έχει αγωνιστεί έως και οκτώ φορές στο UEFA Europa League, από το 2012 έως το 2018. Έξι χρόνια ήταν αρκετά για να πετύχει 31 γκολ για την Αθλέτικ σε αυτή τη διοργάνωση.

Ο El Zorro ήταν δύο φορές πρώτος σκόρερ στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, το 2016 με 10 γκολ και το 2018 με 8 γκολ.

Ο Aduriz αποφάσισε να αποσυρθεί τη σεζόν 2020, όταν το COVID προκάλεσε τη διακοπή των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων. Με 170 γκολ, είναι ο τρίτος πρώτος σκόρερ της βασκικής ομάδας.

4. Ρανταμέλ Φαλκάο

El Tigre Radamel. Ο Κολομβιανός επιθετικός είναι ο μόνος κορυφαίος παίκτης που χρειάστηκε μόνο τρεις σεζόν στο Europa League για να είναι ανάμεσα στους καλύτερους. Τρεις σεζόν, 31 γκολ.

Η πρώτη φορά που πήρε μέρος στη διοργάνωση είναι η καλύτερη επίδοση παίκτη στην ιστορία. Την περίοδο 2010-2011, ο Φαλκάο σημείωσε 17 γκολ και κατέκτησε το Europa League με την Πόρτο.. Μέχρι σήμερα, κανείς δεν έχει πετύχει περισσότερα γκολ από τον Ρανταμέλ σε αυτά τα 14 παιχνίδια. Πέτυχε επίσης το μοναδικό γκολ του τελικού.

Αυτό που κάνει το νούμερό του ακόμα πιο σημαντικό είναι ότι επανέλαβε την επίδοσή του την επόμενη χρονιά. Η Ατλέτικο Μαδρίτης απέκτησε τον Καφετέρο και εκείνος χάρηκε με τα γκολ του. Με 12 γκολ κατάφερε να κατακτήσει για δεύτερη φορά το Europa League.και, για άλλη μια φορά, πρώτος σκόρερ της Ελ Τίγκρε.

Την επόμενη σεζόν, 2012-2013, ο Φαλκάο έπαιξε μόλις τρία παιχνίδια και πέτυχε τα δύο τελευταία του γκολ στη διοργάνωση. Παρά τη σύντομη παραμονή του, ο Ρανταμέλ Φαλκάο κατέκτησε τη διοργάνωση.

Πίστωση φωτογραφίας: SBNation.

3. Alfredo Morelos

Η Κολομβία συνέχισε να σκοράρει στην Ευρώπη. Με 32 γκολ, ο Αλφρέντο Μορέλος είναι τρίτος στη λίστα των σκόρερ όλων των εποχών. με ένα γκολ περισσότερο από τον συμπατριώτη του Ρανταμέλ.

Ένας Κολομβιανός επιθετικός που σκοράρει γκολ για τη Ρέιντζερς, φορώντας τα μπλε. Πολλοί κάνουν τη σύγκριση με τον Ρανταμέλ Φαλκάο Γκαρσία, και τα γκολ του το 2011 για την Πόρτο.

Η Ρέιντζερς απόλαυσε τον Μορέλος στο Europa League από το 2017-2023. Τη σεζόν 2019-2020, ο Αλφρέντο ήταν ο πρώτος σκόρερ στο Europa League c.με 14 γκολ, τρία πίσω από τα 17 γκολ του Ρανταμέλ.

Στα 27 του χρόνια, ο Μορέλος φαίνεται ότι θα αναρριχηθεί ακόμη πιο ψηλά στον πίνακα. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου, η Ρέιντζερς πούλησε τον Καφετέρο στη βραζιλιάνικη Σάντος. Επομένως, οι φιλοδοξίες του για το Europa League θα παραμείνουν σε αναμονή.

Πίστωση φωτογραφίας: Rangers Football Club.

2. Klaas-Jan Huntelaar

Ο Ολλανδός κυνηγός. Ο Huntelaar ήταν ένας επιθετικός που στα πρώτα του βήματα τον συνέκριναν με τα μεγάλα ονόματα της χώρας του, όπως ο Van Basten και ο Van Nistelrooy. Ωστόσο, δεν εγκαταστάθηκε ποτέ σε μια μεγάλη ομάδα για να δώσει ώθηση στο όνομα και την καριέρα του.

Ο επιθετικός έχει αγωνιστεί στη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μίλαν, αλλά έπαιξε μόνο μία σεζόν για κάθε σύλλογο. Τις καλύτερες στιγμές του τις έζησε με τον Άγιαξ και τη Σάλκε 04. Ο Huntelaar ήταν ένας παραγωγικός σκόρερ στην Eredivise, σημειώνοντας 158 γκολ για τη χώρα του. Στη Γερμανία, έσπασε επίσης το φράγμα των 100 τερμάτων με 124 γκολ.

Το Κύπελλο UEFA είναι ένα βραβείο παρηγοριάς για τον Huntelaar, ο οποίος έπαιξε αρκετές φορές σε αυτό μετά τον αποκλεισμό του από το Champions League με τον Άγιαξ. Το γεγονός παραμένει ότι δεν έχει πεθάνει, σκόραρε 16 γκολ μέχρι το 2010.όταν η διοργάνωση ανανεώθηκε ως Europa League.

Το νέο Europa League διεξήχθη μόνο με τη Σάλκε 04 : 22 αγώνες και 18 γκολ. Συνολικά, 34 γκολ για τον Ολλανδό.

Μπορεί να μην έφτασε στα ύψη αυτών των Ολλανδών θρύλων, αλλά ο Klaas-Jan Huntelaar έχει αφήσει το στίγμα του στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

1. Henrik Larsson

Με 40 γκολ, ο Larsson είναι ο πρώτος σκόρερ του Europa League. μέχρι σήμερα.

Ο Σουηδός επιθετικός έχει σκοράρει όπου κι αν έχει αγωνιστεί. Η Φέγενορντ, η Σέλτικ, η Χέλσινγκμποργκ, η Μπαρτσελόνα και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν όλες οι ομάδες του και σε κάθε μία από αυτές έχει βρει δίχτυα σε μεγάλες στιγμές.

Ο Χένρικ έπαιξε στο Κύπελλο UEFA με τη Φέγενορντ, τη Σέλτικ και τη Χέλσινγκμποργκ. Παρά το γεγονός ότι ήταν πρώτος σκόρερ, δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο της διοργάνωσης. Έφτασε κοντά το 2003, παίζοντας στον τελικό εναντίον της Πόρτο του Ζοζέ Μουρίνιο και σκοράροντας δύο φορές, αλλά το τελικό σκορ ήταν 3-2 υπέρ των Πορτογάλων.

Τα γκολ του του χάρισαν το Χρυσό Παπούτσι το 2001 με 35 γκολ. Με τον σκωτσέζικο σύλλογο θεωρείται θρύλος, καθώς είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρώπη με 173 γκολ.

Ο Λάρσον αποσύρθηκε την 1η Νοεμβρίου 2009 και ως εκ τούτου δεν έχει αγωνιστεί ποτέ στο σημερινό UEFA Europa League. Ωστόσο, κανένας παίκτης δεν έχει ξεπεράσει το προσωπικό του ρεκόρ στην ιστορία της διοργάνωσης.

Πίστωση φωτογραφίας: Getty Images.

Οι 10 πρώτοι σκόρερ στο Europa League.

Λίστα με τους 10 κορυφαίους σκόρερ στο Europa League.

Παίκτης Γκολ Αγώνες
Munas Dabbur 26 54
Kevin Gameiro 26 49
Pierre-Emerick Aubameyang 27 49
Vágner Love 27 55
Dieter Müller 30 37
Aritz Aduriz 31 47
Radamel Falcao 31 35
Alfredo Morelos 32 62
Klaas-Jan Huntelaar 34 54
Henrik Larsson 40 56