Ποιοι είναι οι 10 καλύτεροι παίκτες στην ιστορία της Λιντς Γιουνάιτεντ;

Ίσως το παρόν τους να μην το δείχνει, αλλά από πολύ καλοί παίκτες έχτισαν μια από τις μεγαλύτερες ομάδες του αγγλικού ποδοσφαίρου: τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Ακολουθεί μια σύντομη εισαγωγή στην ιστορία τους.

Οι 10 κορυφαίοι παίκτες στην ιστορία της Λιντς Γιουνάιτεντ

10. Nygel Martin

Η άφιξη του Νάιτζελ Μάρτιν στη Λιντς το 1996 αποτέλεσε σημείο καμπής στην ιστορία του συλλόγου. η βρετανική αγορά για ό,τι είχε καταβληθεί προηγουμένως για έναν τερματοφύλακα. Και άξιζαν τα χρήματα, διότι με τα αντανακλαστικά και την ευελιξία του, ο Μάρτιν αποδείχθηκε καλή επιλογή και διατήρησε τη θέση του στο αρχικό σχήμα στο τέλος της δεκαετίας του 1990.

Η παρουσία του ανάμεσα στα μπαστούνια ήταν ζωτικής σημασίας για τη συμμετοχή του συλλόγου στο Κύπελλο UEFA το 2000, φτάνοντας μέχρι τα ημιτελικά. Το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο προς το Champions League την επόμενη χρονιά.

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο σημαντικά υποτιμημένες φιγούρες όλων των εποχών και ένας από τους σημαντικότερους τερματοφύλακες του σύγχρονου αγγλικού ποδοσφαίρου. Πάντα επισκιάζονταν από David Seaman στην εθνική ομάδα.

Nygel Martin
Φωτογραφία : Yorkshire

9. Rio Ferdinand

Ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς που είχε ποτέ το αγγλικό ποδόσφαιρο. Η Leeds τον αγόρασε για 18 εκατομμύρια ευρώ. το 2000. Η πόλη του Γιορκ ήταν η γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους παίκτες της Αγγλίας στο Elland Road.

Ο Ρίο έπαιξε δύο σεζόν με μια ομάδα της Λιντς Γιουνάιτεντ που συγκλόνισε την Ευρώπη. Οι επιδόσεις του έφεραν το Τσάμπιονς Λιγκ στο Γιορκ, όπου έπαιξε εναντίον μεγάλων ομάδων όπως η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης και η Μίλαν. Με το ένα γκολ εναντίον της Ντεπορτίβο Λα Κορούνια, η Λιντς προκρίθηκε για την δεύτερο ημιτελικό του Champions League το 2001.

Την επόμενη σεζόν, ονομάστηκε αρχηγός της ομάδας και επιλέχθηκε για την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002. Πουλήθηκε το 2002 έναντι 33,3 εκατομμυρίων ευρώ. Στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, τον νέο του προορισμό, έγινε θρύλος του κόκκινου συλλόγου.

Ρίο Φέρντιναντ
Φωτογραφία : Twitter

7. Eric Cantona

Το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στο μυαλό όταν ακούμε το όνομα Eric Cantona είναι ότι φοράει τη φανέλα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ωστόσο, έγραψε ιστορία και στη Λιντς πριν φτάσει στους Κόκκινους Διαβόλους.

Ο Γάλλος έφτασε στο Γιορκ το 1992, μετά την πειθαρχία στη Σεντ Ετιέν. Κανείς δεν τον ήθελε στην ομάδα. Ο προπονητής Χάουαρντ Γουίλκινσον τον ανέλαβε και ο Έρικ έκανε τα υπόλοιπα. Με συνολικά 13 γκολ, πήρε την πρωτιά στους πίνακες των σκόρερ και οδήγησε την ομάδα στο πρώτη θέση στο πρωτάθλημα.

Η σεζόν 91-92 ήταν η τρίτη και τελευταία σεζόν της Λιντς στο πρωτάθλημα. Μαζί με τον Λι Τσάπμαν, τον επιθετικό της ομάδας, σχημάτισαν ένα επιθετικό δίδυμο που οι οπαδοί της Λιντς δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Σημείωσε επίσης ένα χατ-τρικ στον τελικό του Λιγκ Καπ για να νικήσει Λίβερπουλ με 4-3.

Ο Γάλλος πωλείται στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για μόλις 1,2 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη σεζόν.

Eric Cantona
Φωτογραφία : FourFourTwo

6. Paul Reany

Δεξιός μπακ. 1960s. Ένα από τα μέλη εκείνης της ένδοξης ομάδας με επικεφαλής τον Don Revie. Γρήγορος, αποτελεσματικός και απίστευτα ενεργητικός, η παρουσία του στη δεξιά πλευρά της άμυνας ήταν ζωτικής σημασίας για την ομάδα και ήταν αρκετή για να αντισταθμίσει την τις ελλείψεις του.

Έπαιξε 745 αγώνες στην πρώτη ομάδα της Λιντς Γιουνάιτεντ από το 1962 έως το 1978, κατακτώντας επτά μεγάλα τρόπαια υπό τον Ντον Ρέβι. Συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ομάδας, από την κορυφή της Ευρώπης μέχρι τη δεύτερη κατηγορία. Είναι ο τρίτος παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές για τον σύλλογο.

Κατάλογος τιμητικών διακρίσεων: Κύπελλο Αγγλίας, Κύπελλο Πρωταθλήματος, Κύπελλο Πρωταθλήματος, 2 Κύπελλα Εκθέσεων. Έπαιξε επίσης στο Τελικός Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον της Μπάγερν Μονάχου το 75.

Οι καλύτεροι παίκτες της Λιντς Γιουνάιτεντ Πληρωμή Reany
Φωτογραφία: Yorkshire Evening

5. Billy Bremner

Κεντρικός μέσος, αρχηγός.

Ενεργητικός, σκληρός και παθιασμένος, ο Μπίλι Μπρέμνερ ήταν πάντα ο ιδανικός αρχηγός για μια ομάδα όπως η Λιντς. Ήταν ο ιδανικός αναπληρωματικός παίκτης για την Don Revie να διοικεί τη μεσαία γραμμή, και το έκανε θαυμάσια και χωρίς δισταγμό στην ακμή του συλλόγου.

Η Λιντς Γιουνάιτεντ τον υπέγραψε σε ηλικία 17 ετών το 1959 και παρέμεινε εκεί για το υπόλοιπο της καριέρας του για 18 σεζόν. Έγινε αρχηγός το 1966. Υπό τον Don Revie, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα πρώτης κατηγορίας, ένα κύπελλο FA και δύο κύπελλα εκθέσεων, μεταξύ άλλων διακρίσεων, καθώς και τον τίτλο του “Ποδοσφαιριστής της χρονιάς” από τους Βρετανούς δημοσιογράφους το 1970.

Ήταν επίσης διεθνής με τη Σκωτία μεταξύ 1965 και 1975, και ήταν αρχηγός στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1974.

Πέθανε στις 7 Δεκεμβρίου 1997.

Billy Bremner καλύτεροι παίκτες στην ιστορία της Leeds United.
Φωτογραφία: Εθνικό Μουσείο Ποδοσφαίρου

4. Μαρκ Βιντούκα

Αυστραλός επιθετικός και σκόρερ, γνωστός ως “The Kangaroo King”. Αναμφισβήτητα ένας από τους σπουδαιότερους παίκτες στην ιστορία της Leeds United.

Τον Ιούλιο του 2000 μεταγράφηκε στη Λιντς Γιουνάιτεντ για την 9 εκατομμύρια ευρώ. Συνεργάστηκε με τον συμπατριώτη του Χάρι Κιούελ για να σχηματίσουν μια ισχυρή επιθετική γραμμή με Alan Smith και με τους Ιρλανδούς Robbie Keane στην ομάδα με προπονητή τον David O’Leary. Πέρασε τα καλύτερά του χρόνια ως ποδοσφαιριστής στο Γιορκ.

Στις τέσσερις σεζόν που πέρασε στο Elland Road κατάφερε να. 72 γκολ σε 166 αγώνες. Είναι ο ένατος πρώτος σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου. Έπαιξε στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ το 2001 εναντίον της Βαλένθια CF.

Ο υποβιβασμός της Λιντς Γιουνάιτεντ το 2004 οδήγησε τον Βιντούκα να πωληθεί στη Μίντλεσμπρο για… 8 εκατομμύρια ευρώ.

Οι καλύτεροι παίκτες της Λιντς Γιουνάιτεντ, Μαρκ Βιντούκα
Πίστωση φωτογραφίας: Planet Football

3. Allan Clarke

Σέντερ-φορ. 1970.

Ο Allan είναι περισσότερο γνωστός για το σκοράρισμα το πιο πολύτιμο γκολ στην ιστορία της Λιντς. Ήταν το γκολ που τους στέφθηκε πρωταθλητές το 1972 στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας εναντίον της Άρσεναλ. Ήταν άλλος ένας παίκτης-κλειδί στο τακτικό σχέδιο παιχνιδιού του Ντον Ρέβι, που έγινε επιθετικό όπλο μετά τη μεταγραφή του από τη Λέστερ Σίτι για £165,000.

Ο Κλαρκ κέρδισε το παρατσούκλι του ως Sniffer εξαιτίας του μεγάλου του ενστίκτου και της ικανότητάς του να να βρίσκει ευκαιρίες εκεί που κανείς άλλος δεν τις είδε. Στη Λιντς απόλαυσε την καλύτερη περίοδο της καριέρας του, σκοράροντας 110 γκολ σε 273 αγώνες. Ήταν επίσης παρών στον τελικό που έχασε από την Μπάγερν του Gerd Muller στο Παρίσι το 1975.

Allan Clarke, Οι καλύτεροι παίκτες της Leeds United.
Φωτογραφία: Yorkshire Evening

2. John Charles

Σέντερ-φορ. Δεκαετία 50 και 60. Ο Τζον Τσαρλς ήταν ένας από τους καλύτερους Βρετανούς παίκτες όλων των εποχών.

Αν και δεν κατέκτησε τίτλο με την ομάδα του Γιόρκσαϊρ, τον θυμόμαστε επειδή έπαιξε στις χειρότερες στιγμές του συλλόγου. Έπαιξε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και την πυρκαγιά που κατέστρεψε το Elland Road Stadium, αφήνοντας την ομάδα σε μια μεγάλη οικονομική κρίση.

Παρά ταύτα, κατάφερε να ανέβει με την ομάδα στην 55-56 μετά από 9 χρόνια χωρίς συμμετοχή στην πρώτη κατηγορία. Το 1957, κατά τη διάρκεια της τελευταίας του σεζόν στον σύλλογο, ανακηρύχθηκε πρώτος σκόρερ του αγγλικού πρωταθλήματος με 38 γκολ. Την ίδια χρονιά, πουλήθηκε στην Juventus για οικονομικούς λόγους. Στην Ιταλία, είναι επίσης ο πρώτος σκόρερ της Serie A.

Συνολικά, έπαιξε σε 329 αγώνες και σκόραρε 157 γκολ με τη Λιντς Γιουνάιτεντ. Είναι ο δεύτερος υψηλότερος σκόρερ στην ιστορία της αγγλικής ομάδας. Πέθανε στις 21 Φεβρουαρίου 2004.

Οι σπουδαιότεροι παίκτες της Λιντς Γιουνάιτεντ
Φωτογραφία: BBC

1. Peter Lorimer

Ομάδα σκόρερ. Αυτός και ο Don Revie είναι τα δύο πιο σημαντικά ονόματα στην ιστορία του συλλόγου. Και οι δύο συνέπεσαν με τα καλύτερα χρόνια της ομάδας του Γιορκσάιρ, από το 61 à 75.

Ο Λόριμερ έκανε το ντεμπούτο του με τη Λιντς σε ηλικία 15 ετών και 289 ημέρες το 1962, και παραμένει ο νεότερος παίκτης που έχει εκπροσωπήσει τον σύλλογο. Τα επόμενα χρόνια, κέρδισε ό,τι ο σύλλογος δεν φανταζόταν ποτέ δυνατό: 2 πρωταθλήματα (68-69 και 73-74), 1 τίτλο στη δεύτερη κατηγορία (63-64), 2 Κύπελλα Φέις (67-68 και 70-71), 1 Charity Shield (1969) και 1 Κύπελλο FA (1972).

Σε όλες αυτές τις διοργανώσεις σημείωσε σημαντικά γκολ. Ένα από τα πιο αξιομνημόνευτα ήταν το γκολ που πέτυχε εναντίον της Μπαρτσελόνα στο Καμπ Νου. Με αυτό το γκολ, σφράγισε το πέρασμα για την πρώτο τελικό του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εναντίον της Μπάγερν Μονάχου, όπου σημείωσε ένα αμφιλεγόμενο ακυρωθέν γκολ.

Ο Λόριμερ έπαιξε 705 αγώνες με The Whites σε δύο διαφορετικές περιόδους και είναι ο πρώτος σκόρερ όλων των εποχών του συλλόγου με 238 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις.

Η αγγλική ποδοσφαιρική λίγκα τον αποκάλεσε “έναν πραγματικό θρύλο του παιχνιδιού”.

Οι μεγαλύτεροι παίκτες της Leeds United, Peter Lorimer