Μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που έχει ως στόχο την εξάλειψη της κακοποίησης στον αμερικανικό αθλητισμό έχει σημειώσει πρόοδο τα τελευταία χρόνια, καθώς περισσότεροι προπονητές και αθλητές εργάζονται για την εξάλειψη των παραπτωμάτων, και ο διευθυντής της δεσμεύτηκε να διασφαλίσει ότι μια τέτοια τάση θα ριζώσει στη χώρα.
Ο Ju’Riese Colon, Διευθύνων Σύμβουλος του Αμερικανικού Κέντρου για τον Ασφαλή Αθλητισμό, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο WeLoveSports News ότι ο οργανισμός του είναι έτοιμος να επεκτείνει τη συνεργασία του με φορείς σε πολλές χώρες, όπως η Ιαπωνία, ειδικά αν χρειαστεί σε μελλοντικές έρευνες.
Περιγράφοντας τα μεταβαλλόμενα πρότυπα της αθλητικής προπονητικής, ο 43χρονος Colon δήλωσε ότι ενώ κάποτε οι αθλητές αναμενόταν να υποκύπτουν σε οποιαδήποτε μεταχείριση από τους προπονητές τους στο όνομα της επιτυχίας, “απλά δεν έχουμε πια αυτή την κουλτούρα… Σίγουρα δεν είναι αποδεκτό σήμερα”.
Το κέντρο, που εδρεύει στο Ντένβερ του Κολοράντο, ιδρύθηκε το 2017 μετά από μια σειρά αποκαλύψεων σεξουαλικής κακοποίησης σε βάρος των κορυφαίων γυμναστριών της χώρας. Χειρίζεται υποθέσεις φερόμενης κακής συμπεριφοράς εναντίον Ολυμπιονικών, Παραολυμπιονικών και υποψήφιων αθλητών.
Στιγμιότυπο που δείχνει την Ju’Riese Colon, διευθύνουσα σύμβουλο του Αμερικανικού Κέντρου Ασφαλούς Αθλητισμού, να δίνει διαδικτυακή συνέντευξη στις 24 Μαΐου 2023. ( WeLoveSports)
Επί του παρόντος, το κέντρο δέχεται περίπου 150 αναφορές για φερόμενη παραβατική συμπεριφορά την εβδομάδα, υπερδιπλάσιες από τον εβδομαδιαίο μέσο όρο του 2020, και αναμένει ότι το σύνολο για φέτος θα φθάσει τις 8.000.
Ο Colon αποδίδει την αύξηση των αναφορών όχι σε έξαρση της κακοποίησης, αλλά μάλλον σε αλλαγή νοοτροπίας μεταξύ των εμπλεκομένων. Οι αθλητές και οι γύρω τους αισθάνονται πλέον “πιο άνετα” να μιλούν ή να αναφέρουν προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προπόνησης και των αλληλεπιδράσεων με τους προπονητές τους, είπε.
Σημείωσε επίσης ότι πριν από τη δημιουργία του κέντρου, το οποίο ιδρύθηκε εν μέσω της ανόδου του κινήματος #Me Too που ενθάρρυνε τα θύματα σεξουαλικών επιθέσεων να μιλήσουν, δεν υπήρχε ποτέ ένα “κεντρικό σημείο” για να ακουστούν οι κακοποιημένοι αθλητές.
“Βλέπουμε επίσης πολλές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι προπονητές παρακινούν τους αθλητές τους και στον τρόπο με τον οποίο εκπαιδεύονται”, δήλωσε ο Colon.
Σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με την Ιαπωνία, είπε ότι “μας αρέσει να μοιραζόμαστε πληροφορίες” με άλλες χώρες και Ολυμπιακές Επιτροπές, “ειδικά όταν διεξάγουμε έρευνες”.
Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας και άλλοι αθλητικοί οργανισμοί της χώρας υιοθέτησαν το 2013 μια διακήρυξη για την εξάλειψη των βίαιων πράξεων, επιδιώκοντας να ξεπεράσουν τις ημέρες κατά τις οποίες η βία και η κακοποίηση κατά των αθλητών ήταν ουσιαστικά ανεκτή ως μέρος των ορίων της προπόνησης.
Το κέντρο, με ετήσιο προϋπολογισμό 20 εκατ. δολαρίων, είναι εξουσιοδοτημένο από τη νομοθεσία των ΗΠΑ να προωθεί την εκπαίδευση για την πρόληψη της σεξουαλικής, σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης στο πλαίσιο του Ολυμπιακού και Παραολυμπιακού κινήματος, καθώς και να διερευνά τις καταγγελίες και να απομακρύνει τους παραβάτες από τον αθλητισμό.
Ο Colon δήλωσε ότι πολλές κακοποιήσεις συνέβαιναν όταν προπονητές και αθλητές βρίσκονταν σε καταστάσεις ένας προς έναν, όπως σε ασυνόδευτα ταξίδια ή προπονήσεις.
Η ένωση απαγορεύει πλέον στους προπονητές να επικοινωνούν απευθείας με ανήλικους αθλητές και διασφαλίζει ότι οι γονείς τους συμμετέχουν στις επικοινωνίες.