ΑΝΑΛΥΣΗ: Ασιατικοί Αγώνες: Οι Κινέζοι κολυμβητές αποσιωπούν την Ιαπωνία στο Χανγκζού

Με ένα ρόστερ αστέρων όπως οι Qin Haiyang, Zhang Yufei και Wang Shun για να αναφέρουμε μόνο μερικούς, η Κίνα έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια μια ομάδα κολυμβητών παγκόσμιας κλάσης ικανή να ανταγωνιστεί στην πισίνα τις παραδοσιακές υπερδυνάμεις ΗΠΑ και Αυστραλία.

Η οικοδέσποινα Κίνα κατέκτησε 28 χρυσά μετάλλια σε 41 αγωνίσματα κολύμβησης έναντι πέντε που κατέκτησε η Ιαπωνία κατά τη διάρκεια των έξι ημερών των Ασιατικών Αγώνων της Χανγκζού, οδηγώντας τον επικεφαλής προπονητή κολύμβησης της Ιαπωνίας να παραδεχτεί την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα άφησε πίσω της τον άλλοτε περιφερειακό της αντίπαλο.

Η πενιχρή συγκομιδή είναι σίγουρα απογοητευτική για την Ιαπωνία, παρόλο που ορισμένοι από τους κορυφαίους κολυμβητές της, όπως η Ρικάκο Ικέι και η Γιούι Οχάσι, αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας.

Ο Κινέζος κολυμβητής Wang Shun πανηγυρίζει τη νίκη του στα 200 μέτρα μεικτή ατομική στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, 24 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports) == WeLoveSports

Στους προηγούμενους Ασιατικούς Αγώνες του 2018 στην Τζακάρτα και την Παλέμπανγκ της Ινδονησίας, η Ιαπωνία ισοφάρισε τα 19 χρυσά μετάλλια της Κίνας στην πισίνα.

“Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στη Φουκουόκα (τον Ιούλιο), παρακολουθήσαμε πώς η Κίνα ανέβασε το επίπεδό της, οπότε ξέραμε ότι οι Κινέζοι κολυμβητές θα είχαν καλή απόδοση εδώ”, δήλωσε ο επικεφαλής προπονητής κολύμβησης της Ιαπωνίας Τακαγιούκι Ουμεχάρα.

“Η Κίνα έχει διευρύνει τη διαφορά από εμάς. Η κατάσταση ήταν ανώμαλη μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο (λόγω της πανδημίας του κοροναϊού), αλλά μπορώ να πω ότι η κινεζική εθνική ομάδα κολύμβησης εργάζεται ακούραστα για να ενισχυθεί. Υπάρχουν επίσης κάποια νέα πρόσωπα στην εθνική ομάδα”.

Με πληθυσμό περίπου 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων, η Κίνα έχει το πλεονέκτημα του σκληρού εγχώριου ανταγωνισμού για την εξεύρεση νέων ταλέντων.

Ο κ. Umehara σημείωσε επίσης ότι η Νότια Κορέα και άλλες χώρες έχουν αποκτήσει δυναμική στην πισίνα.

Η Νότια Κορέα τερμάτισε μπροστά από την Ιαπωνία με έξι χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, ενώ το Χονγκ Κονγκ κέρδισε δύο χρυσά μετάλλια, και τα δύο από τη Siobhan Bernadette Haughey, η οποία κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο ελεύθερο στυλ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Ο Κινέζος κολυμβητής Wang Shun συμμετέχει σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια των 19ων Ασιατικών Αγώνων στο Hangzhou της Κίνας, 29 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ο Κινέζος κολυμβητής Wang Shun ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς αθλητές των Αγώνων στην επαρχία του, Zhejiang.

Σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, δήλωσε ότι η επιστημονική προπόνηση με βάση τα δεδομένα ήταν ένα από τα μυστικά της επιτυχίας της Κίνας.

Αγωνιζόμενος στους τέταρτους Ασιατικούς Αγώνες του στη Χανγκζού, ο 29χρονος κέρδισε τα 200μ. μεικτής κολύμβησης και τρία αγωνίσματα σκυταλοδρομίας, καθώς και ένα ασημένιο και ένα χάλκινο μετάλλιο.

“Πίσω από κάθε μετάλλιο κρύβεται η σκληρή δουλειά των επιστημονικά τεκμηριωμένων προπονήσεων και το υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού σε κάθε λεπτομέρεια”, δήλωσε ο Wang. “Αυτή είναι η μυστική συνταγή για τα χρυσά μας μετάλλια και, φυσικά, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε τη σημαντική υποστήριξη από την κυβέρνησή μας.

“Ο επόμενος στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού. Ελπίζω ότι κάθε μέρα θα μετράει και ότι θα πετύχω καλά αποτελέσματα”.

Οι φωτογράφοι τραβούν φωτογραφίες του δημοφιλούς Κινέζου κολυμβητή Wang Shun (Γ) και των αντιπάλων του μετά τη νίκη του στα 200 μέτρα μεικτή ατομική των ανδρών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)