Ασιατικοί Αγώνες: Η ΚΟΕ βλέπει θετικό πρόσημο στην πτώση των μεταλλίων της Ιαπωνίας

Ο αριθμός των χρυσών μεταλλίων που κέρδισε η Ιαπωνία στους Ασιατικούς Αγώνες μειώθηκε από 75 σε 52, ενώ ο αριθμός της Κίνας αυξήθηκε από 132 σε 201, αλλά οι αξιωματούχοι της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής υπογραμμίζουν τα θετικά στοιχεία, ιδιαίτερα το πνεύμα που επέδειξαν οι αθλητές.

Η Κίνα ήθελε σαφώς να πετύχει μεγάλη επιτυχία στους Ασιατικούς Αγώνες της Χανγκζού. Ωστόσο, ο βαθμός στον οποίο οι Κινέζοι αθλητές κυριάρχησαν στη διοργάνωση αιφνιδίασε τα αντίπαλα έθνη.

Η Ιαπωνία συγκέντρωσε συνολικά 188 μετάλλια, η πρώτη φορά που δεν έφτασε τα 200 μετά τα 189 μετάλλια που κέρδισε στο Μπουσάν της Νότιας Κορέας το 2002.

Στο Χανγκζού, η Ιαπωνία κέρδισε επίσης 67 ασημένια και 69 χάλκινα μετάλλια.

Η Rikako Ikee της Ιαπωνίας (Γ, απέναντι από την κάμερα) και η Zhang Yufei της Κίνας αγκαλιάζονται μετά τον τελικό των 50 μέτρων πεταλούδα γυναικών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, 29 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Ένα από τα σαφέστερα παραδείγματα της αλλαγής της ισορροπίας δυνάμεων ήταν στην κολύμβηση. Η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία με 28 χρυσά μετάλλια έναντι του ρεκόρ των πέντε, ενώ ορισμένοι από τους καλύτερους κολυμβητές της Ιαπωνίας, όπως η Rikako Ikee, η οποία επέζησε της λευχαιμίας, και η Yui Ohashi, διπλή Ολυμπιονίκης στην ατομική μεμβράνη, αγωνίστηκαν με προβλήματα υγείας.

Πριν από πέντε χρόνια στην Τζακάρτα, οι δύο χώρες μοιράστηκαν την πρώτη θέση με 19 χρυσά μετάλλια η καθεμία.

“Η Κίνα έχει βελτιωθεί σημαντικά”, δήλωσε ο επικεφαλής προπονητής κολύμβησης Τακάσι Γιοκογιάμα. “Οι κολυμβητές τους έχουν βελτιώσει τους χρόνους τους σε σύγκριση με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πριν από μερικά χρόνια. Μπορώ να πω ότι ήταν η ομαδική τους δουλειά που τους έφτασε ως εδώ.

Ο Ιάπωνας Goki Tajima (Δ) σφίγγει το χέρι του με τον Νοτιοκορεάτη Han Ju Yeop μετά τη νίκη του τελευταίου στη φάση των 16 του τζούντο των 90 κιλών των ανδρών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, 26 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η Ιαπωνία αγωνίστηκε επίσης στο τζούντο, ένα από τα εθνικά της αθλήματα, με τον χρυσό Ολυμπιονίκη του Τόκιο Άαρον Βολφ να χάνει ένα μετάλλιο στην κατηγορία των 100 κιλών των ανδρών.

Οι αξιωματούχοι της ΚΟΕ παραδέχθηκαν ότι η Νότια Κορέα και η Ινδία έχουν σημειώσει πρόοδο στον αθλητισμό, ενώ επεσήμαναν ότι το χάσμα μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας έχει διευρυνθεί.

Ο Mitsugi Ogata (R), επικεφαλής της αποστολής της ιαπωνικής αντιπροσωπείας, και ο αναπληρωτής του, Kosei Inoue, παρευρίσκονται σε συνέντευξη Τύπου στο Hangzhou της Κίνας, στις 8 Οκτωβρίου 2023, την τελευταία ημέρα των Ασιατικών Αγώνων. ( WeLoveSports)

Η Ιαπωνία δεν έχει θέσει αριθμητικό στόχο για τους Αγώνες της Χανγκζού, καθώς δεν μπόρεσε να στείλει τους καλύτερους αθλητές σε διάφορα αθλήματα, όπως η γυμναστική και το σκέιτμπορντ, λόγω συγκρούσεων στον προγραμματισμό που συνδέονται με την αναβολή των Αγώνων κατά ένα χρόνο λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.

“Τόσο οι μεταλλιούχοι όσο και οι μη μεταλλιούχοι έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και είμαι περήφανος γι’ αυτό”, δήλωσε ο Mitsugi Ogata, Chef de Mission της ιαπωνικής αποστολής στους Ασιατικούς Αγώνες.

“Ενθαρρύναμε τους αθλητές να ξεπεράσουν τα όριά τους και να προσπαθήσουν να επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Νομίζω ότι η απόδοση της ιαπωνικής ομάδας αξίζει να αξιολογηθεί”, δήλωσε ο Mitsugi Ogata. “Ήταν καλό να βλέπουμε τους Ιάπωνες αθλητές να σέβονται και να νοιάζονται για τους αντιπάλους τους.