Ασιατικοί Αγώνες: τα ηλεκτρονικά αθλήματα κάνουν το ντεμπούτο τους ως αγωνίσματα μεταλλίων και τυγχάνουν θετικής υποδοχής από τους οπαδούς

Τα ηλεκτρονικά αθλήματα έκαναν το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο τους ως επίσημα αγωνίσματα στους Ασιατικούς Αγώνες την Κυριακή στο Χανγκζού, το κέντρο ηλεκτρονικού εμπορίου της Κίνας.

Η Μιανμάρ νίκησε την Κιργιζία στο κινητό παιχνίδι Arena of Valor στον πρώτο αγώνα της ημέρας. Οι θεατές ζητωκραύγαζαν από τις κερκίδες και κουνούσαν στυλό, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα παρόμοια με αυτή μιας ζωντανής συναυλίας.

Στη συνέχεια, το Χονγκ Κονγκ νίκησε την Ταϊβάν στο ίδιο παιχνίδι multiplayer online battle arena, ή MOBA, στο China Hangzhou Esports Centre, μία ημέρα μετά την επίσημη έναρξη των ασιατικών “Ολυμπιακών Αγώνων”.

“Είχαμε καλή επικοινωνία, η οποία μας επέτρεψε να κερδίσουμε αυτόν τον αγώνα”, δήλωσε ο Chan Tsz Hin, ένας 22χρονος παίκτης από το Χονγκ Κονγκ, του οποίου το αγγλικό όνομα είναι Justin.

Η Ταϊβάν παίζει με το Χονγκ Κονγκ κατά τη διάρκεια ενός αγώνα esports στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Παίζω αυτό το παιχνίδι οκτώ με δέκα ώρες την ημέρα. Όταν έχω ελεύθερο χρόνο, παίζω άλλα παιχνίδια, αλλά επικεντρώνομαι σε αυτό το παιχνίδι κάθε μέρα. Η ομάδα μας θέλει να κερδίσει ένα μετάλλιο.

Ερωτηθείς αν εννοούσε ένα χρυσό μετάλλιο, απάντησε: “Όχι, απλά ένα μετάλλιο, οποιουδήποτε χρώματος. Οποιοδήποτε χρώμα.

Το κατά πόσον τα esports είναι πραγματικά αθλήματα έχει συζητηθεί, και έχουν υπάρξει ανησυχίες σχετικά με τον εθισμό στα παιχνίδια, αλλά δεν μπορεί να αγνοηθεί το δυναμικό ανάπτυξης της αγοράς esports.

Το εννιαήμερο πρόγραμμα eports περιλαμβάνει επτά τίτλους παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων δύο παιχνιδιών για κινητά.

Ο Hideaki Omura, κυβερνήτης του ιαπωνικού νομού Aichi, ο οποίος θα συνδιοργανώσει τους επόμενους Ασιατικούς Αγώνες το 2026 με τη Ναγκόγια, την πρωτεύουσα του νομού, επισκέφθηκε τον χώρο, ο οποίος κατασκευάστηκε αποκλειστικά για τα ηλεκτρονικά αθλήματα.

Η Μιανμάρ παίζει εναντίον της Κιργιζίας κατά τη διάρκεια ενός αγώνα esports στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας, στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Αυτό το σύμπλεγμα μας δείχνει πόσο σημαντικά είναι τα esports στην Κίνα”, δήλωσε ο Omura. “Μπορώ πραγματικά να πω ότι τα ηλεκτρονικά αθλήματα θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται. Το esport θα είναι επίσης ένα επίσημο γεγονός και θα προσπαθήσουμε να το προωθήσουμε με τον ίδιο τρόπο”.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προετοιμασίες του Αϊτσί, είπε: “Θα είμαστε σε θέση να έχουμε έναν παρόμοιας ποιότητας χώρο (για τον esport). Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε σπουδαίους Ασιατικούς Αγώνες”.

Τα esports εισήχθησαν στους προηγούμενους Ασιατικούς Αγώνες το 2018 στην Τζακάρτα και την Παλέμπανγκ της Ινδονησίας, ως έκθεση. Αναμένεται να αποτελέσουν ένα από τα πιο παρακολουθούμενα γεγονότα των δύο εβδομάδων των Αγώνων της Χανγκζού.

Τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε στη Σιγκαπούρη η πρώτη Ολυμπιακή Εβδομάδα Ηλεκτρονικών Αθλημάτων της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ανοίγοντας το δρόμο για την πιθανή ένταξη της κατηγορίας σε μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες.