Ασιατικοί Αγώνες: Το πρόσωπο του φιλιππινέζικου σκέιτμπορντ πολεμά τον πόνο με υπερηφάνεια

Η Margielyn Didal από τις Φιλιππίνες, η οποία κέρδισε το αγώνισμα street skateboarding γυναικών στους προηγούμενους Ασιατικούς Αγώνες, δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα αυτή τη φορά, επηρεασμένη από μια συνεχιζόμενη μάχη με τον πόνο από τραυματισμούς στο πόδι.

Όμως η 24χρονη ήταν αποφασισμένη να εκπροσωπήσει τη χώρα της, όπου το skateboarding είναι ακόμα ένα αναπτυσσόμενο άθλημα.

Αφού τερμάτισε όγδοη στον τελικό της Τετάρτης στους Ασιατικούς Αγώνες στο Χανγκζού της Κίνας, η Ντιντάλ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να προπονείται σε άλλες χώρες.

Η Margielyn Didal (L) από τις Φιλιππίνες μιλάει στους δημοσιογράφους μετά τη συμμετοχή της στον τελικό του street skateboard γυναικών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Δεν έχουμε δημόσιο πάρκο σκέιτμπορντ στις Φιλιππίνες”, δήλωσε η ίδια. “Ένα skate park κατασκευάστηκε στο Cebu για να μας προετοιμάσει για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μόνο για ένα χρόνο, αλλά στο τέλος της σύμβασης έπρεπε να το κλείσουν.

“Αυτοί (οι φύλακες ασφαλείας) μας έδιωξαν. Δεν υπάρχει πουθενά να κάνουμε πατινάζ, οπότε πρέπει να φτιάξουμε μόνοι μας τα εμπόδια”.

Ο Didal, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους 25 πιο επιδραστικούς εφήβους του περιοδικού Time για το 2018, δοκίμασε για πρώτη φορά να κάνει σκέιτμπορντ στην εφηβεία του στο Concave Park, ένα πρώην ιδιωτικό skatepark στο Cebu των Φιλιππίνων.

Ενώ η μητέρα της πουλούσε τρόφιμα έξω από το πάρκο, εκείνη περιπλανιόταν και έκανε φίλους με τους skateboarders.

Δανειζόταν σανίδες από τους νέους φίλους της που έκαναν σκέιτμπορντ μέχρι που της έδιναν αρκετά εξαρτήματα για να φτιάξει τη δική της.

Μετά την κατάκτηση του χρυσού στους Ασιατικούς Αγώνες του 2018 στην Ινδονησία, η Didal χαρακτηρίστηκε από το ESPN ως το πρόσωπο του φιλιππινέζικου skateboarding και αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 2021.

Η Didal ελπίζει ότι το προφίλ της θα αυξήσει την πολιτιστική αποδοχή του αθλήματος και τις δημόσιες επενδύσεις σε πάρκα στις Φιλιππίνες.

“Η νίκη στους Ασιατικούς Αγώνες άλλαξε πολλά πράγματα, όχι μόνο στη ζωή μου, αλλά και για ολόκληρη την οικογένειά μου και για τη σκηνή του σκέιτμπορντ. Ο κόσμος πίστευε ότι το skateboarding δεν ήταν τίποτα, αλλά τώρα βλέπουν ότι είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες, στους Ασιατικούς Αγώνες και στους Αγώνες της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Margielyn Didal από τις Φιλιππίνες ποζάρει για φωτογραφίες αφού αγωνίστηκε στον τελικό του street skateboard γυναικών στους Ασιατικούς Αγώνες στο Hangzhou της Κίνας στις 27 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η Didal τερμάτισε τελευταία στον τελικό των οκτώ γυναικών στο Hangzhou, ενώ η 13χρονη Cui Chenxi από την Κίνα κέρδισε το χρυσό.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, η συμπατριώτισσα της Φιλιππινέζας Mazel Paris Alegado, η νεότερη αθλήτρια στους Αγώνες στα 9 της χρόνια, συμμετείχε στον τελικό των γυναικών στο park skateboard.

Ερωτηθείσα σχετικά με το γεγονός ότι είναι η μόνη διαγωνιζόμενη άνω των 18 ετών στον τελικό του δρόμου, η Didal δήλωσε: “Το skateboarding δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Δεν αισθάνομαι μεγάλη γιατί είμαι και λίγο παιδί, απλά θέλω να διασκεδάζω.

“Αλλά αισθάνομαι λίγο αποκλεισμένος επειδή όλοι φορούν κράνη και επιγονατίδες”, τα οποία είναι υποχρεωτικά για τους διαγωνιζόμενους κάτω των 18 ετών.

Η Didal αποκάλυψε ότι ακόμα αναρρώνει από τον τραυματισμό της στον αριστερό αστράγαλο.

“Εξάρθρωσα και έσπασα την περόνη μου. Είναι δύσκολο γιατί είναι το πίσω πόδι μου. Χωρίς αυτό, δεν έχω τη δύναμη να πηδήξω. Πονάει ακόμα, αλλά προσπάθησα να εκπροσωπήσω τη χώρα μου.