Γυμναστική: Η Ιαπωνία κατακτά το χρυσό ομαδικό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια

Η Ιαπωνία κατέκτησε την Τρίτη το χρυσό ομαδικό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα ενόργανης γυμναστικής στο Βέλγιο για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, με 255,594 βαθμούς στον τελικό.

Η επικρατούσα παγκόσμια πρωταθλήτρια στο σύνθετο άλμα και χρυσή Ολυμπιονίκης του Τόκιο, Ντάικι Χασιμότο, κατέκτησε τον τίτλο με βαθμολογία 14,366 στο μονόζυγο, το τελευταίο από τα έξι όργανα που διαγωνίζονται στην Αμβέρσα.

Αφού τερμάτισε στην κορυφή των προκριματικών την Κυριακή, η Ιαπωνία νίκησε την Κίνα, δεύτερη στο παγκόσμιο πρωτάθλημα με 253,794 βαθμούς, και τις Ηνωμένες Πολιτείες, στην τρίτη θέση με 252,428 βαθμούς, για να κερδίσει τον έβδομο τίτλο της σε αυτό το αγώνισμα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα.

Οι Ιάπωνες γυμναστές (από δεξιά προς αριστερά) Daiki Hashimoto, Kenta Chiba, Kaito Sugimoto, Kazuma Kaya και Kazuki Minami ποζάρουν μετά την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στον τελικό του ομαδικού παντός εδάφους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Γυμναστικής στην Αμβέρσα του Βελγίου, στις 3 Οκτωβρίου 2023. ( WeLoveSports)

“Αυτό είναι το πιο ευτυχισμένο χρυσό μετάλλιο της ζωής μου. Έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από το ατομικό μου χρυσό μετάλλιο”, δήλωσε ο 22χρονος Hashimoto, αφού η Ιαπωνία κατάφερε να διεκδικήσει τη νίκη σε μια μεγάλη διοργάνωση παγκόσμιας κλάσης, μετά από αρκετές αποτυχίες μετά την κατάκτηση του χρυσού στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο το 2016.

“Με κάνει πολύ χαρούμενο που καταφέραμε να κερδίσουμε εδώ, κάτι στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού του χρόνου”.

Τρία από τα πέντε μέλη της ομάδας από κάθε χώρα αγωνίστηκαν σε κάθε όργανο, με τις βαθμολογίες τους να αθροίζονται στο σύνολο.

Η ομάδα των Hashimoto, Kazuma Kaya, Kenta Chiba, Kazuki Minami και Kaito Sugimoto δεν ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τον τελικό μετά από λάθη στα δύο πρώτα όργανα, τις ασκήσεις εδάφους και τον πλάγιο ίππο.

Με διαφορά 2,466 από την Κίνα, την περσινή νικήτρια, μετά από τρία από τα έξι όργανα, το 15,000 του Minami στο άλμα ήταν αυτό που έδωσε στην Ιαπωνία το προβάδισμα, πριν οι Hashimoto, Kaya και Sugimoto εξασφαλίσουν το προβάδισμα με επιδόσεις χωρίς λάθη στο μονόζυγο.

“Δεν μπορούσα να κάνω απολύτως κανένα λάθος”, δήλωσε ο αρχηγός της ομάδας Kaya, ο οποίος ήταν σταθερός ως πρώτος αθλητής και στα πέντε όργανα που επιχείρησε.

“Ήμουν αποφασισμένος να δώσω τη σκυτάλη στον επόμενο με κάθε κόστος. Είμαι πολύ χαρούμενος γιατί όλες οι επιδόσεις μου ήταν καλές.

Πριν από αυτόν τον θρίαμβο, η Ιαπωνία είχε κερδίσει πρόσφατα το χρυσό ομαδικό στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Γλασκώβης το 2015, την πρώτη της νίκη μετά από 37 χρόνια, πριν ακολουθήσει η επιτυχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.