«Είναι σαν αφράτα γκρέιπφρουτ»

WeLoveSports.gr

Κορυφαίοι παίκτες του τένις όπως ο Carlos Alcaraz και ο Daniil Medvedev παραπονιούνται για τις μπάλες: μια εβδομάδα παίζουν με μια μπάλα τένις μάρκας A και στο τουρνουά την επόμενη εβδομάδα, οι μπάλες της μάρκας B βγαίνουν από τα κουτιά. Αλλαγή σφαιρών με διαφορετικά χαρακτηριστικά, για παράδειγμα όσον αφορά τη σκληρότητα και την αναπήδηση. Και αυτό αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμών, πιστεύουν οι τενίστες.

Κατά τη διάρκεια του τουρνουά ATP στο Πεκίνο, οι διαφορετικές μπάλες είναι η συζήτηση της ημέρας αυτή την εβδομάδα. Για παράδειγμα, ο Μεντβέντεφ περιέγραψε τις μπάλες στην Κίνα ως «αφράτα γκρέιπφρουτ».

Ο Τέιλορ Φριτς, το νούμερο οκτώ στον κόσμο, παραπονέθηκε στα social media: «Είχα προβλήματα με τον καρπό μου από την αρχή της σεζόν στο σκληρό γήπεδο, επειδή παίξαμε με τρεις διαφορετικούς τύπους μπάλας σε τρεις εβδομάδες».

Μπάλα της εβδομάδας

Ο Αμερικανός έλαβε υποστήριξη από τον Alcaraz, το νούμερο δύο του κόσμου, ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά στο Πεκίνο: “Κάθε εβδομάδα αναρωτιέσαι: ποια μπάλα θα είναι; Σχεδόν κάθε τουρνουά παίζεται με διαφορετική μπάλα. Εκεί πρέπει να πήγαινε.” ως τενίστας πρέπει να το συνηθίσω ξανά και ξανά.”

Φυσικά, θα ήταν ιδανικό αν έπαιζες με την ίδια μπάλα κάθε εβδομάδα. Αλλά αυτό θα είναι δύσκολο.

Paul Haarhuis, αρχηγός της ομάδας Davis Cup

Η ένωση τένις ATP έχει κανόνες με τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι μπάλες, για παράδειγμα όσον αφορά την πίεση και το μέγεθος. Αλλά κάθε τουρνουά μπορεί να αποφασίσει μόνο του ποια μάρκα θα χρησιμοποιηθεί. Για παράδειγμα, στο Πεκίνο παίζουν με μπάλες Head Tour, αλλά για παράδειγμα στο US Open με τον Wilson, στο Wimbledon με τον Slazenger και στο Australian Open με τον Dunlop.

Haarhuis: δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για αυτό

Ο Paul Haarhuis, αρχηγός της ολλανδικής ομάδας Davis Cup, γνωρίζει τα παράπονα για τραυματισμούς που προκαλούνται από την αλλαγή των μπάλων. Αλλά και ο πρώην κορυφαίος τενίστας πιστεύει ότι λίγα πράγματα μπορούν να γίνουν γι’ αυτό.

“Συχνά ακούω ότι τα αγόρια έχουν κάποια προβλήματα με τον ώμο, τον αγκώνα ή το χέρι τους. Και μετά η εξήγησή τους είναι: την περασμένη εβδομάδα παίξαμε με κάπως βαρύτερες μπάλες.”

“Φυσικά, θα ήταν ιδανικό να παίζατε με την ίδια μπάλα κάθε εβδομάδα. Αλλά αυτό θα είναι δύσκολο. Επειδή υπάρχουν αρκετοί κατασκευαστές μπάλες και όλοι θέλουν να πουλήσουν το προϊόν τους.”

Haarhuis σχετικά με την κριτική της αλλαγής μπάλες: «Αποδέξου ή γίνε πιο δυνατός»

Ο Haarhuis δεν αναγνωρίζει τα παράπονα από την εποχή του ως κορυφαίος τενίστας: “Μία εβδομάδα έπαιξα με μια μπάλα που μου άρεσε, την επόμενη εβδομάδα με μια μπάλα που μου άρεσε λιγότερο. Αλλά αυτό δεν με ενόχλησε ποτέ”.

Μήπως γκρινιάζει λίγο η σημερινή γενιά των τενιστών; «Δεν νομίζω», λέει ο Haarhuis. “Είναι περισσότερο θέμα να συνεχίσουμε με αυτό. Άλλοι μπορεί να το αποκαλούν ακόμη και επαγγελματικό, 100 τοις εκατό χαρτογραφώντας κάθε λίγο.”

“Μόνο, είναι πολύ δύσκολο να παίζεις με την ίδια μπάλα κάθε εβδομάδα. Άρα θα πρέπει να το αποδεχτείς. Και ίσως πρέπει να γίνεις λίγο πιο δυνατός ώστε να επηρεαστείς λιγότερο από ένα μπαλάκι του τένις που είναι μερικά γραμμάρια βαρύτερο. “

Αφράτο γκρέιπφρουτ

Επιστροφή στο αφράτο γκρέιπφρουτ του Μεντβέντεφ: σύμφωνα με τον Ρώσο, οι μπάλες στο Πεκίνο γίνονται μεγαλύτερες, πιο μαλακές και πιο βαριές κατά τη διάρκεια των ράλι. «Παίζουμε ράλι τριάντα εγκεφαλικών επεισοδίων γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να χτυπήσουμε νικητές», παραπονέθηκε το νούμερο τρία του κόσμου.

Ο Haarhuis εξηγεί πώς είναι δυνατό αυτό: “Για σέρβις, ένας παίκτης ζητά πάντα από το ball boy ή το ball girl για τρεις ή τέσσερις μπάλες και πάντα πετάει δύο μακριά. Στη συνέχεια, οι παίκτες απλά κοιτάζουν ποια μπάλα είναι λιγότερο αφράτη. Γιατί αυτή είναι η καλύτερη . ταχύτερα από τον αέρα και με αυτό μπορείτε να προσφέρετε την ταχύτερη εξυπηρέτηση.”

«Όσο περισσότερο παίζεις, τόσο περισσότερο φθείρονται οι μπάλες και έτσι αφράτο γίνομαι. Οι τρίχες παραμένουν λιγότερο επίπεδες και στη συνέχεια η μπάλα γίνεται μεγαλύτερη σε μέγεθος, επομένως και πιο αργή στον αέρα επειδή η αντίσταση του αέρα γίνεται πολύ μεγαλύτερη. Κι έτσι γίνονται πιο αργά και νιώθεις πιο βαρύς».

Τι μπορεί να κάνει το ATP;

Ο Βέλγος τενίστας Zizou Bergs κάλεσε το ATP να αναλάβει δράση μέσω των social media: “Νομίζω ότι είναι καιρός να εξετάσουμε προσεκτικά τον αριθμό των παικτών που παθαίνουν τραυματισμούς στον καρπό. Αυτά θα μπορούσαν πιθανώς να αποφευχθούν αν δεν αλλάζουμε μπάλες κάθε εβδομάδα.”

Η ATP δεν έχει ακόμη απαντήσει στο θέμα της μπάλας, αλλά σύμφωνα με τον Haarhuis, η ένωση μπορεί να κάνει ελάχιστα. “Το ATP προσπαθεί να το κάνει εδώ και χρόνια και θέλει να παίζονται όσο το δυνατόν περισσότερα τουρνουά με τις ίδιες μπάλες. Αλλά η ένωση δεν έχει τα δικαιώματα σε κάθε τουρνουά. Έτσι κάθε τουρνουά μπορεί να αποφασίσει μόνο του τι θα κάνει με το αρχίδια.”

“Στο Ρότερνταμ, για παράδειγμα, ο Richard Krajicek προσπαθεί να λάβει υπόψη ποια μπάλα παίζει στα τουρνουά την εβδομάδα πριν και μετά. Αυτό γίνεται ανά τουρνουά, αλλά το ATP δεν μπορεί να το καθορίσει.”