Η αναστολή του ντόπινγκ του Χάλεπ από τέσσερα χρόνια σε εννέα μήνες, ανοίγει τον δρόμο για την επιστροφή του

WeLoveSports.gr

Η τετραετής αναστολή του ντόπινγκ της σταρ του τένις Simona Halep συντομεύτηκε σε εννέα μήνες από το αθλητικό δικαστήριο CAS. Ο 32χρονος Ρουμάνος πρώην νούμερο ένα στον κόσμο καταδικάστηκε τον Σεπτέμβριο του περασμένου έτους για παραβίαση κανόνων ντόπινγκ δύο φορές το 2022.

Η αναστολή της, η οποία τέθηκε υπό όρους αφού βρέθηκε θετική στο US Open του 2022, έληξε αναδρομικά τον Ιούλιο του περασμένου έτους. Μπορεί λοιπόν να συμμετέχει ξανά σε τουρνουά από τώρα και στο εξής.

Τα τρία μέλη της κριτικής επιτροπής του CAS (Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο) αποφάσισε ότι η Halep, η οποία άσκησε έφεση για την αναστολή της, είχε αποδείξει «με μια πιθανότητα που συνορεύει με τη βεβαιότητα» ότι το θετικό της τεστ για μια απαγορευμένη ουσία που τονώνει το αίμα «είχε εισέλθει στο σώμα της μέσω της κατανάλωσης ενός μολυσμένου συμπληρώματος».

«Μολυσμένο συμπλήρωμα»

Ο δύο φορές νικητής του Grand Slam βρέθηκε θετικός στο roxadustat κατά τη διάρκεια ενός τεστ ντόπινγκ κατά τη διάρκεια του US Open του 2022. Αυτή η ουσία αυξάνει την ενδογενή παραγωγή ερυθροποιητίνης (EPO) και διεγείρει την παραγωγή αιμοσφαιρίνης και ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Παρατυπίες εντοπίστηκαν και στο βιολογικό της διαβατήριο. Σύμφωνα με τον Halep, ένα μολυσμένο (αλλά επιτρεπόμενο) συμπλήρωμα ήταν η αιτία του θετικού τεστ ντόπινγκ.

Η Χάλεπ αντέδρασε σοκαρισμένη όταν επιβλήθηκε η αναστολή. “Είναι μεγάλη αδικία που μου έχει συμβεί. Δεν έχω κάνει χρήση ντόπινγκ, απολύτως ποτέ”, είχε πει τότε.