‘Η χρονική στιγμή προκαλεί έκπληξη, η επιλογή για τη Ferrari όχι’

WeLoveSports.gr

  • Joost Smedema

    Φόρμουλα 1 editor

  • Joost Smedema

    Φόρμουλα 1 editor

Ο Lewis Hamilton είπε στον Toto Wolff στο τραπέζι του πρωινού του στην Οξφόρδη μόλις πριν από δύο ημέρες. Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes ενημερώθηκε από τον οδηγό της Formula 1 την Τετάρτη για την πολύκροτη αλλαγή του στη Ferrari, με ισχύ από τη σεζόν 2025.

“Άκουσα τις φήμες μερικές ημέρες νωρίτερα, αλλά ήθελα να περιμένω το ραντεβού για πρωινό που ήταν προγραμματισμένο. Τότε μου το είπε. Το ότι ο Lewis θα πάει στη Ferrari δεν με εκπλήσσει. Με εκπλήσσει όμως η χρονική στιγμή”.

Wolff: “Η επιλογή του Lewis για τη Ferrari είναι ένα ρίσκο, αλλά μπορώ να συμφωνήσω με αυτό

Ο 39χρονος Χάμιλτον υπέγραψε διετές συμβόλαιο το περασμένο καλοκαίρι, με δυνατότητα αποχώρησης μετά από ένα χρόνο, στο τέλος του 2024. Το γεγονός ότι ο επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής θα έκανε χρήση αυτής της επιλογής ήταν εκτός θέματος για τον Wollf γύρω στα Χριστούγεννα. “Άλλαξε γνώμη και το σεβόμαστε αυτό”, δήλωσε.

“Ο Λιούις μας είπε ότι χρειαζόταν μια νέα πρόκληση”, εξήγησε ο Γουλφ για την αλλαγή του Χάμιλτον. “Έψαχνε για ένα διαφορετικό περιβάλλον και είπε ότι αυτή θα ήταν η τελευταία του ευκαιρία για ένα νέο βήμα”.

‘Η επιλογή του για τη Ferrari είναι ένα ρίσκο’

“Η επιλογή της Ferrari στα τελευταία χρόνια της καριέρας του είναι ένα στοίχημα, αλλά μπορώ να ακολουθήσω την απόφασή του. Κάθε οδηγός ονειρεύεται μια κόκκινη φόρμα και ένα κόκκινο αυτοκίνητο. Έχουμε μιλήσει συχνά για το πόσο συναρπαστικό θα ήταν να το κάνουμε μια φορά”.

“Με την πάροδο των ετών, πάντα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι θέλαμε να παρατείνουμε την επιτυχία μας στη Mercedes. Αλλά ποτέ δεν αγνόησα την πιθανότητα αλλαγής”.

Με την απόφασή του, ο Χάμιλτον έφερε τα πάνω κάτω στη Formula 1, και ειδικότερα στη ζωή του Wolff, μέσα σε λίγες μέρες. Οι δυο τους αποτέλεσαν ένα αχτύπητο δίδυμο για χρόνια. Ο Χάμιλτον κέρδισε έξι από τους επτά παγκόσμιους τίτλους του με τον Wolff ως team boss, κέρδισε 82 grand prix με τη Mercedes από το 2013 και ανέβηκε στο βάθρο 148 φορές.

Εκτόπισε τον Michael Schumacher, όπως και ο Hamilton επτά φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, από την πρώτη θέση στην κατάταξη των οδηγών με τις περισσότερες νίκες GP όλων των εποχών: από 103 σε 91.

“Η αποχώρηση δεν πονάει”, δήλωσε ο Wolff. “Μέσα σε τρεις ημέρες, το άθλημα και η ομάδα μου έδωσαν ανθεκτικότητα. Μετά από μερικές νύχτες ύπνου συνειδητοποιώ: αυτή η απόφαση σημαίνει το τέλος της επιχειρηματικής μας σχέσης, αλλά όχι το τέλος μιας φιλίας”.

Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία για την ακεραιότητα του Lewis όταν πρόκειται να μοιραστεί πληροφορίες.

Toto Wolff

Στη Mercedes, προκύπτει η περίεργη κατάσταση ότι η ομάδα δουλεύει μια ολόκληρη σεζόν με έναν οδηγό που θα φύγει. Το ερώτημα τότε είναι πόσες πληροφορίες θα εξακολουθούν να μοιράζονται με τον Χάμιλτον. “Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία για την ακεραιότητα του Lewis όταν πρόκειται για την ανταλλαγή πληροφοριών. Θέλω να διασφαλίσω ότι αυτή θα είναι μια επιτυχημένη σεζόν και για τους δύο οδηγούς και για όλη την ομάδα”.

“Όταν πρόκειται για την εξέλιξη του μονοθεσίου για το 2025, θα αποφασίσουμε κατά τη διάρκεια της χρονιάς πώς θα αντιμετωπίσουμε τις τεχνικές πληροφορίες. Αλλά αυτό δεν με απασχολεί καθόλου αυτή τη στιγμή. Πάντα προσπαθούσα να είμαι διαφανής και δίκαιος ως επικεφαλής ομάδας. Αυτό δεν θα αλλάξει το 2024”.

“Αναζητώντας μια ισορροπία μεταξύ 2024 και 2025

“Αυτή είναι μια νέα κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπιστεί, για τον Lewis και την ομάδα”, συνειδητοποιεί ο Wolff. “Πάντα με ενδιαφέρουν οι προκλήσεις. Θα πρέπει να αναζητηθεί μια ισορροπία μεταξύ των συμφερόντων της Mercedes για το 2024 έναντι των συμφερόντων των οδηγών για το 2025”.

“Σίγουρα θα μιλήσουμε γι’ αυτό στην αρχή της σεζόν. Είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε από αυτό”.

Wolff: “Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία για την ακεραιότητα του Lewis όσον αφορά την ανταλλαγή πληροφοριών

Αντί να κοιτάζει πίσω πολύ νοσταλγικά, ο Wolff στρέφει το βλέμμα του στην επερχόμενη σεζόν, η οποία ξεκινά στις 2 Μαρτίου με τον πρώτο αγώνα της σεζόν στο Μπαχρέιν.

“Η προσοχή μας είναι στραμμένη στη σεζόν 2024 και έχουμε δύο εξαιρετικούς οδηγούς. Ο Lewis διανύει την τελευταία του χρονιά μαζί μας, ο George (Russell, σ.σ.) βρίσκεται στο μέγιστο κίνητρο για να αποδώσει. Πρέπει να βγάλουμε στην πίστα ένα μονοθέσιο που να έχει μεγαλύτερη ταχύτητα από πέρυσι. Θα είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε τη Red Bull και τους άλλους”.

Το να καταφέρει ο Χάμιλτον να γίνει παγκόσμιος πρωταθλητής για άλλη μια φορά στη Mercedes θα είναι μια δύσκολη δουλειά, αντιλαμβάνεται ο Wolff. “Δεν είμαστε ο μεγαλύτερος διεκδικητής, πρέπει να είμαι τόσο ειλικρινής, αλλά θα κάνουμε ό,τι μπορούμε”.

Το βράδυ της Πέμπτης, πριν η αλλαγή γίνει γνωστή από τις ομάδες, ο πρώην οδηγός της F1 Jan Lammers είχε ήδη ρίξει φως στη μεταγραφή του Hamilton:

Jan Lammers για τη μεταγραφή του Χάμιλτον στη Ferrari: “Ωραίο σοκ

“Υπάρχει κάτι μέσα μου που λέει: του αξίζει ένας όγδοος τίτλος, γιατί του τον στέρησαν”, αναφέρεται ο Wolff στη συγκλονιστική κατάληξη της μάχης για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2021, όταν ο Hamilton αναγκάστηκε να αφήσει τον παγκόσμιο τίτλο στον Max Verstappen στον τελευταίο γύρο του τελευταίου αγώνα.

“Αν κερδίσει αυτόν τον όγδοο τίτλο το 2024, θα είναι σπουδαίο. Μετά από αυτό, ελπίζω να γίνουμε παγκόσμιοι πρωταθλητές”.