Και πάλι pole position για τον Verstappen – Ο Pérez μέσα στο δέκατο του δευτερολέπτου στη Suzuka

WeLoveSports.grΤροποποιημένο

Σε αυτό το blog, παρακολουθούμε τις κατατακτήριες δοκιμές του ιαπωνικού Grand Prix, στην πίστα της Suzuka.

  • Ο Verstappen ήταν ταχύτερος στην τρίτη ελεύθερη δοκιμασία
  • Ο Max Verstappen πήρε επίσης την pole position

– Είναι η πέμπτη pole position του Verstappen στη σειρά, η σειρά τρέχει από το περσινό GP του Abu Dhabi

– Είναι η τρίτη του pole στην Ιαπωνία στη σειρά

– Από τους πέντε τελευταίους αγώνες στην Ιαπωνία, οι τέσσερις κερδήθηκαν από την pole position

– Σε 37 εκδόσεις, μόνο έξι φορές κερδήθηκαν από την P3 ή χαμηλότερα, συμπεριλαμβανομένης μιας φορά στην πίστα Fuji

Έχασες τις κατατακτήριες ή θέλεις να τα διαβάσεις όλα πίσω; Διαβάστε μια σύνοψη των όσων συνέβησαν στη Suzuka σήμερα το πρωί εδώ:

Δείτε τα αποτελέσματα των κατατακτήριων δοκιμών στην Ιαπωνία εδώ

Verstappen: “Δεν μπορεί κάθε γύρος να είναι τέλειος

Ο Verstappen είναι ευχαριστημένος με την pole position του, αλλά χρειάστηκε να παλέψει γι’ αυτήν: “Αυτή η πίστα είναι πολύ δύσκολη με τα ελαστικά. Δεν λειτουργεί πάντα όταν πηγαίνεις στο όριο. Στο τέλος, η pole είναι το πιο σημαντικό πράγμα. Φυσικά θέλεις κάθε γύρος να είναι τέλειος, αλλά σε μια πίστα όπως αυτή δεν είναι πάντα εφικτό. Συνολικά, ήταν μια καλή μέρα, έχουμε μια καλή θέση εκκίνησης και αύριο είναι αυτό που μετράει”.

“Είναι καλό να είμαστε πρώτοι και δεύτεροι ως ομάδα και ελπίζω να μπορέσουμε να συνεχίσουμε έτσι”.

Pérez: “Ήταν κοντά

Ο Πέρες πίστευε ότι η pole position ήταν εφικτή: “Ήταν συναρπαστικό με τον Μαξ. Ένιωσα ότι ήταν ένας καλός γύρος”.

“Όταν είναι τόσο κοντά, τα πάντα μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Δεν είχα καλή εκκίνηση στο γύρο, αυτό μπορεί να έκανε τη διαφορά”.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q3 | Pole για τον Verstappen

Ο Μαξ Φερστάπεν βρίσκεται στην pole position! Βελτιώνεται ελάχιστα και είναι 66 χιλιοστά ταχύτερος από τον Pérez, ο οποίος επίσης βελτιώθηκε. Οι Norris και Sainz ακολουθούν σε μεγαλύτερη απόσταση.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνία Q3 | Τελική προσπάθεια

Ο Leclerc επέλεξε να κάνει έναν γύρο και είναι προς το παρόν έβδομος. Οι υπόλοιποι οδηγοί ξεκινούν τώρα τους τελευταίους γύρους τους.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνία Q3 | Verstappen προσωρινή P1

Ο Verstappen σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο στον πρώτο του γύρο. Είναι πάνω από δύο δέκατα μπροστά από τον Norris, ακολουθούμενος από τον Pérez και τον Sainz.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q3 | Ο καιρός σε εξέλιξη

Οι οδηγοί ξεκίνησαν το Q3. Οι περισσότεροι οδηγοί θα κάνουν δύο προσπάθειες για έναν γρήγορο γύρο.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνία Q2 | Tsunoda μέσω

Ο τοπικός ήρωας Tsunoda πέρασε στο Q3! Όπως είναι αναμενόμενο, οι αποχωρήσεις είναι οι Daniel Ricciardo (RB), Nico Hülkenberg (Haas), Valtteri Bottas (Sauber), Alex Albon (Williams) και Esteban Ocon (Alpine).

Ο Verstappen σημειώνει και πάλι τον ταχύτερο χρόνο.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q2 | Red Bull και πάλι γρήγορη, ο Bottas δέκατος προς το παρόν

Οι Verstappen και Pérez είναι πρώτοι και δεύτεροι. Ακολουθούν οι Norris, Alonso και Sainz. Ο Bottas είναι προς το παρόν δέκατος, αλλά όλοι οι οδηγοί θα κάνουν μια δεύτερη προσπάθεια. Ο Φινλανδός πρέπει να τα δώσει όλα για να παραμείνει στην πρώτη δεκάδα, τουλάχιστον θα ήταν μεγάλη έκπληξη αν τα καταφέρει.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q2 | Και πάλι σε κίνηση

Ο Verstappen ξεκίνησε τη δεύτερη περίοδο των κατατακτήριων δοκιμών.

Οι οπαδοί των ιαπωνικών αγώνων βάζουν τα δυνατά τους για τους οδηγούς

Η άφιξη των οδηγών της Formula 1 ξεσηκώνει πολύ τους Ιάπωνες οπαδούς των αγώνων, βλέπει ο συντάκτης του NOS Joost Smedema στη Suzuka. “Φυσικά βλέπεις κυρίως πολλά μπλε της Red Bull, λόγω της συνεργασίας με τη Honda και της επιτυχίας του Max Verstappen, αλλά οι Ιάπωνες δεν είναι μόνο οπαδοί της Honda ή του Verstappen. Η Formula 1 είναι δημοφιλής εδώ ούτως ή άλλως”.

“Κατά μήκος της άκρης του δρόμου, υποστηρικτές του Pierre Gasly στέκονται με μια γαλλική σημαία, άλλοι κατασκευάζουν χάρτινα πιάτα με τα κεφάλια του Carlos Sainz, senior ΚΑΙ junior, ή στέκονται με αυτοσχέδιες φόρμες της Mercedes περιμένοντας τους οδηγούς”.

“Όταν περνάει ένας οδηγός με αυτοκίνητο, είναι σπρώξιμο και τράβηγμα για να πάρεις ένα αυτόγραφο. Και ο Valtteri Bottas παίρνει το ίδιο χειροκρότημα πάνω στη μηχανή του με τον Lewis Hamilton, ο οποίος σχεδόν συγκινεί κάποιους μέχρι δακρύων όταν σηκώνει τον αντίχειρά του από το αυτοκίνητο”.

Δείτε πώς υποδέχονται τους οδηγούς στη Suzuka εδώ:

Τρέλα και μασκαρεμένοι οπαδοί κατά την άφιξη των οδηγών της F1 στην πίστα της Ιαπωνίας

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνία Q1 | Οι χαμένοι είναι γνωστοί

Ο Lance Stroll (Aston Martin) είναι η πιο εκπληκτική εγκατάλειψη στο πρώτο μέρος των κατατακτήριων δοκιμών με την 16η θέση. Οι άλλοι οδηγοί που έμειναν εκτός είναι οι Pierre Gasly (Alpine), Kevin Magnussen (Haas), Logan Sargeant (Williams) και Zhou Guanyu (Sauber).

Ο Valtteri Bottas (Sauber) εντυπωσίασε με τον όγδοο χρόνο, που του επιτρέπει να συνεχίσει.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q1 | Ποιος δεν είναι εκεί;

Αυτή τη στιγμή, και οι δύο οδηγοί της Haas δεν βρίσκονται στην πρώτη 15άδα. Έχουν ακόμα τρία λεπτά για να παλέψουν για να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q1 | Verstappen γρήγορα

Ο Verstappen σημειώνει τον ταχύτερο χρόνο. Είναι τέσσερα δέκατα ταχύτερος από τον Pérez, αλλά φυσικά, για τους κορυφαίους οδηγούς, το Q1 δεν είναι ακόμα η πιο σημαντική περίοδος.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνίας Q1 | Κινηματογράφηση

Ένα τοπικό μποτιλιάρισμα στο pit lane. Πολλοί οδηγοί μπήκαν ταυτόχρονα στην πίστα, θέλοντας να δημιουργήσουν χώρο για τους εαυτούς τους, ώστε να μην καθυστερήσουν καθώς ξεκινούσαν τον γρήγορο γύρο τους. Ο Russell έκοψε ακόμη και τον Piastri, και αυτό διερευνάται από τον αγωνιστικό έλεγχο.

Κατατακτήριες δοκιμές Ιαπωνία Q1 | Πράσινη σημαία

Η πράσινη σημαία κυματίζει και μαζί της αρχίζει το Q1. Ο Kevin Magnussen μπαίνει πρώτος στην πίστα.

Οι κατατακτήριες δοκιμές πρόκειται να επιστρέψουν στη γνώριμη αρχή. Τρεις ενότητες, με πέντε οδηγούς να εγκαταλείπουν κάθε φορά μετά τις δύο πρώτες, και η πρώτη δεκάδα του grid εκκίνησης να καθορίζεται στο τελευταίο τμήμα.

Sargeant: “Έχω αυτοπεποίθηση και ελπίζω να μην πάει τίποτα στραβά

Με τι συναίσθημα θα μπει σύντομα στο αυτοκίνητο ο Λόγκαν Σάρτζαντ; Πριν από δύο εβδομάδες έχασε το γκραν πρι επειδή έπρεπε να παραχωρήσει το αυτοκίνητό του στον ομόσταυλό του Alex Albon, χθες εκτοξεύτηκε στο σωρό των ελαστικών κατά τη διάρκεια των πρώτων ελεύθερων δοκιμών. Σημαντικό σε αυτό: Η Williams δεν έχει εφεδρικό σασί.

“Το σασί ήταν μια χαρά, ευτυχώς, αλλά αυτό είναι όλο”, απάντησε ο επικεφαλής της ομάδας James Vowles μετά τη χθεσινή σύγκρουση. Η ανάρτηση και το κιβώτιο ταχυτήτων του μονοθεσίου του είχαν επισκευαστεί εγκαίρως για τις δεύτερες δοκιμές.

Ο Sargeant είναι ένας προειδοποιημένος άνθρωπος. “Ξέρεις ότι πρέπει να προσέχεις. Αλλά αυτή είναι η Φόρμουλα 1. Αν αρχίσεις να οδηγείς προσεκτικά, δεν είσαι πουθενά. Οπότε αυτό δεν είναι επιλογή, πρέπει να έχεις αυτοπεποίθηση. Και να ελπίζεις ότι τίποτα δεν θα πάει στραβά”.

Wolff για την αντικατάσταση του Hamilton: “Δεν πρόκειται να πάρουμε αυτή την απόφαση σύντομα

Το όνομα του Sebastian Vettel πέφτει τακτικά στη Suzuka. Ο τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, που τέθηκε εκτός μάχης το 2022, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτός σε μια επιστροφή στη Formula 1. Υπό τις κατάλληλες συνθήκες και με μια καλή προσφορά. Μίλησε πρόσφατα, για μια σειρά από διαφορετικά θέματα, με τον επικεφαλής της ομάδας της Mercedes, Toto Wolff.

“Μερικές φορές είναι καλό να κάνεις ένα διάλειμμα για να αξιολογήσεις τι σε ενδιαφέρει πραγματικά”, δήλωσε ο Wolff. Αλλά αν ο Vettel είναι μια επιλογή για τη Mercedes;

“Δεν έχουμε πάρει ακόμα κάποια απόφαση και δεν σκοπεύουμε να το κάνουμε τις επόμενες εβδομάδες”, διευκρινίζει ο Wolff σχετικά με το κενό που δημιουργήθηκε από την αποχώρηση του Lewis Hamilton στη Ferrari. “Θέλουμε να κρατήσουμε τις επιλογές ανοιχτές, είναι πολύ νωρίς τώρα για να δεσμεύσουμε έναν οδηγό, όσο νέος ή έμπειρος κι αν είναι”.

Επιστροφή στο 1989: δύο θρύλοι αγωνίζονται μέχρι το όριο

Το 1989, ο Ayrton Senna και ο Alain Prost κυριάρχησαν στη Formula 1. Οι δύο οδηγοί της McLaren ήταν οι καλύτεροι οδηγοί στο grid, αλλά μπορούσαν να πιουν το αίμα ο ένας του άλλου.

Στην Ιαπωνία, στον προτελευταίο αγώνα, ο Prost βρισκόταν καθ’ οδόν προς τον παγκόσμιο τίτλο. Ο Senna δεν ήθελε να έχει καμία σχέση με αυτό και έκανε μια ριψοκίνδυνη κίνηση προσπέρασης. Το αποτέλεσμα: και οι δύο McLaren απογειώθηκαν. Ο αγώνας του Prost τελείωσε, ο Senna μπόρεσε να συνεχίσει, αλλά αργότερα αποκλείστηκε. Ως αποτέλεσμα, ο τίτλος πήγε στον Prost. Ο Γάλλος είχε βαρεθεί τον ομόσταυλό του και μετακόμισε στη Ferrari.

Νέα χρονιά, νέα σύγκρουση

Έναν χρόνο αργότερα, οι άνδρες το έκαναν ακόμα πιο τρελό όταν αγωνίστηκαν ξανά για τον τίτλο. Ο Senna πήρε την pole position στην Ιαπωνία, και πάλι στον προτελευταίο αγώνα της σεζόν. Ήταν αναστατωμένος που επέτρεψαν στον Prost να εκκινήσει από την καθαρότερη πλευρά της σχάρας εκκίνησης, δίνοντάς του περισσότερη πρόσφυση. Ο Prost βελτιώθηκε από τη θέση του και προσπέρασε αμέσως τον Senna. Ο Senna ήξερε, ότι αν δεν έφταναν και οι δύο οδηγοί, θα γινόταν παγκόσμιος πρωταθλητής.

Δέκα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση, αυτό το σενάριο έγινε πραγματικότητα. Ο Senna απέτυχε να στρίψει στην πρώτη γρήγορη στροφή, παίρνοντας μαζί του τον Prost. Ο Senna έγινε πρωταθλητής, ο Prost έβραζε.

Verstappen για τα προβλήματα με τα φρένα: “Πρέπει να το φτιάξεις σωστά

Το ότι μια χαλαρή δαγκάνα φρένου ήταν η αιτία των σταματημάτων του στην Αυστραλία είναι προφανές. Αλλά πώς θα μπορούσε το εξάρτημα να αναγκάσει τον Max Verstappen να βγει από το μονοθέσιό του ήδη από τον τέταρτο γύρο πριν από δύο εβδομάδες; Αυτό δεν ήταν απολύτως σαφές ούτε στην Ιαπωνία.

“Είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσω πώς θα μπορούσε να έχει συμβεί αυτό”, έβαλε ο Verstappen ένα προπέτασμα καπνού την περασμένη Πέμπτη. Αλλά είπε επίσης, σχεδόν αδιάφορα: “Φυσικά, πρέπει να το διορθώσεις”.

Έτσι, αν ήταν τεχνικό πρόβλημα ή ανθρώπινο λάθος ενός από τους μηχανικούς του, ο Verstappen το αφήνει ανοιχτό. Δεν ανησυχεί ότι θα υπάρξουν ξανά προβλήματα. Η ομάδα έχει “προσαρμόσει τις διαδικασίες” για να αποτρέψει μια επανάληψη.

Οι οπαδοί είναι και πάλι σε αυτό

Όπως σε κάθε έκδοση, οι οπαδοί έρχονται στην πίστα με στυλ.

Ο Max Verstappen σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο στην τρίτη περίοδο ελεύθερων δοκιμών. Ήταν πάνω από δύο δέκατα του δευτερολέπτου ταχύτερος από τον ομόσταυλό του Sergio Pérez.

Ο Τζορτζ Ράσελ και ο Λιούις Χάμιλτον τερμάτισαν τρίτος και τέταρτος.

Καλώς ήρθατε στη δεύτερη ημέρα του GP της Ιαπωνίας. Σήμερα, όλα τα χαρτιά ανοίγουν στο τραπέζι. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος για κρυφτούλι, στις κατατακτήριες δοκιμές οι οδηγοί θα τα δώσουν όλα για την καλύτερη δυνατή θέση εκκίνησης στον αγώνα της Κυριακής. Η περίοδος ξεκινά στις 08:00.