Ο Χόρνερ λατρεύει το ρεκόρ νίκης των Φερστάπεν και Πέρεθ: «Όλοι μπορούν, πρέπει να είμαστε πολύ περήφανοι»

WeLoveSports.grs

Ήταν ξεκάθαρα στην εικόνα, λίγο πριν την έναρξη του γκραν πρι της Ουγγαρίας: το ανήσυχο ποδαρικό του αφεντικού της ομάδας του Max Verstappen. Ο Κρίστιαν Χόρνερ δεν μπορούσε να μείνει ακίνητος για ένα δευτερόλεπτο στη θέση του κατά μήκος του τοίχου του λάκκου. Η ένταση εξαντλήθηκε.

“Δεν είμαι συχνά νευρικός, αλλά λίγο πριν την έναρξη αυτού του αγώνα δυσκολεύτηκα. Ο Lewis Hamilton δίπλα στον Max Verstappen στην πρώτη σειρά, ήταν πολύ καιρό πριν.

Ρεκόρ

Αλλά διακυβεύονταν περισσότερα στο Hungaroring κοντά στη Βουδαπέστη. «Συνειδητοποίησα πλήρως ότι μπορούσαμε να σπάσουμε ένα ρεκόρ που ίσχυε για 35 χρόνια», είπε ο Χόρνερ.

“Η δωδέκατη συνεχόμενη νίκη στο γκραν πρι ήταν εφικτή. Μετά πηγαίνετε σε έναν αγώνα σαν αυτόν διαφορετικά. Ειδικά επειδή οι φετινές μας εκκινήσεις ήταν σχετικά αδύναμες. Ευτυχώς πήγε άψογα, ενώ ο Max στεκόταν στη βρώμικη πλευρά της πίστας.”

Το αφεντικό της ομάδας Horner της Red Bull Racing ίδρωνε για λίγο στο Hungaroring, αλλά κατάφερε να χαλαρώσει λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκκίνηση. Ο Verstappen έβαλε αμέσως τα πράγματα σε τάξη από τη δεύτερη θέση και η νίκη του για την ένατη σεζόν δεν κινδύνευσε ποτέ.

Μοναδικός

Σύμφωνα με τον Horner, ο Verstappen ήταν πολύ απογοητευμένος που δεν είχε pole position. “Τον έβαλε ξυράφι στο κόκπιτ. Λειτουργούσε τέλεια. Κυριάρχησε στον αγώνα όπως θέλουμε να το βλέπουμε. Ο Max είχε τον έλεγχο όλη την ώρα. Είναι μοναδικός. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος οδηγός σαν αυτόν αυτή τη στιγμή. Τόσο αποφασισμένος, τόσο πεινασμένος, τόσο ολοκληρωμένος. Αλλά και πολύ ταπεινός και πραγματικός ομαδικός παίκτης.”

Και λίγο λιγότερο από δύο ώρες αργότερα, ο 49χρονος Βρετανός μπόρεσε να κάνει τον απολογισμό του με μια ικανοποιημένη εμφάνιση. “Δώδεκα νίκες γκραν πρι στη σειρά. Είχα μια χειρότερη μέρα.”

Horner: “Γράψαμε ιστορία εδώ. Σπάσαμε ένα ρεκόρ που ίσχυε από το 1988. Το θυμάμαι καλά. Η σεζόν με αυτή τη μεγάλη ομάδα της McLaren με τον Ayrton Senna και τον Alain Prost. Πολύ ιδιαίτερη, ειδικά αν κοιτάξεις το εξαιρετικά υψηλό επίπεδο των αντιπάλων μας όπως η Mercedes. Ένα εκπληκτικό επίτευγμα. Όλοι στην ομάδα μας πρέπει -ακόμα- να είναι πολύ περήφανοι.”

Πόσο καιρό?

Πόσο καιρό μπορεί η Red Bull να συνεχίσει αυτό το νικηφόρο σερί; Θα μπορούσε ήδη να τελειώσει την επόμενη εβδομάδα στο Spa-Francorchamps.

Χόρνερ: “Ο καιρός είναι πάντα απρόβλεπτος εκεί, οπότε πραγματικά δεν θα συμβεί από μόνο του. Όλα μπορούν να συμβούν και αργά ή γρήγορα όλα τα καλά τελειώνουν. Δεν κοιτάμε περισσότερο από έναν αγώνα μπροστά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε πίσω. Πρέπει πάντα να φροντίζεις να παραμένεις στην μπάλα, ας πούμε.”

«Κερδίζεις όταν όλες οι λεπτομέρειες είναι σωστές», είπε ο Χόρνερ. “Έχουμε δουλέψει σκληρά για χρόνια για να γίνουμε τόσο καλοί και τώρα αποδίδει καρπούς. Η στρατηγική είναι καλή, οι αλλαγές των ελαστικών είναι εξαιρετικά γρήγορες και ο συνδυασμός όλων των ειδών των παραγόντων μας κάνει μια νικητήρια μηχανή που σπάει ρεκόρ.”

Ο Χόρνερ προστατεύει τον Πέρες

Όποιος ψάχνει για αχίλλειο πτέρνα στη Red Bull θα συναντήσει σύντομα τον Sergio Pérez. Ο Μεξικανός συμπαίκτης του Βερστάπεν είναι δεύτερος στη βαθμολογία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά είναι πολύ μέτριος τα Σάββατα και κάνει πολλά γλιστρήματα και περιστροφές. Εδώ και μήνες χάνει στα προκριματικά. Ο Χόρνερ αρνείται να συμβιβαστεί με τον καταιγισμό της κριτικής και προστατεύει τον αναβάτη του.

“Στους δημοσιογράφους αρέσει να ανατινάζουν ιστορίες. Σε αυτό το άθλημα περνάς από τον ήρωα στο μηδέν πολύ γρήγορα. Ο Sergio δεν έχει ανοσία σε αυτό, αλλά ξέρει πώς λειτουργεί γιατί έχει συνηθίσει σε αυτό το είδος πίεσης για περίπου 13 χρόνια. Νομίζω ότι χειρίζεται αυτή την πίεση πολύ καλά. Όχι με κενά λόγια, αλλά με απόδοση στον αγώνα. Μιλάει στην πίστα».

Το έκανε ο Μεξικανός. Ξεκινώντας από την ένατη θέση, πάλεψε μπροστά για να καταλήξει τελικά στην τρίτη θέση. Horner: “Ο Checo οδήγησε έναν υπέροχο αγώνα. Ένα υπέροχο αποτέλεσμα, ειδικά αν κοιτάξετε τον τρόπο που το έκανε. Δεν το πήρε δωρεάν και έδειξε τους αγκώνες του με σταθερούς ελιγμούς προσπέρασης. Αυτός ο αγώνας του δίνει αυτοπεποίθηση και είναι επίσης ο τέλειος τρόπος να ευχαριστήσετε το πλήρωμά σας για το σκληρό ξύπνημα μετά τη συντριβή του την Παρασκευή.”

2024

Η δωδέκατη συνεχόμενη νίκη της ομάδας σηματοδοτεί επίσης μια ανατροπή για την αγωνιστική ομάδα του Horner. Η σεζόν είναι στα μισά του δρόμου, το προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού είναι τεράστιο και μετά το Grand Prix του Βελγίου της επόμενης εβδομάδας είναι το καλοκαιρινό διάλειμμα της Formula 1.

“Είναι πλέον καιρός να εστιάσουμε την προσοχή μας στο 2024. Έχουμε το μειονέκτημα να μας επιτρέπεται να χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο χρόνο αεροδυναμικής σήραγγας από τους αντιπάλους μας. Κάνει πραγματικά τη διαφορά. Αυτό μας καθιστά ευάλωτους και σημαίνει ότι στα κεντρικά μας γραφεία στο Milton Keynes πρέπει να προσδιορίσουμε με ακρίβεια τι είναι πιο σημαντικό όταν σχεδιάζουμε και κατασκευάζουμε ένα νέο αυτοκίνητο.”