Προηγούμενο GP χωρίς αυτοκίνητο και τώρα ατύχημα στην Ιαπωνία, οδυνηρές εβδομάδες για τον οδηγό της F1 Sargeant

WeLoveSports.gr

  • Joost Smedema

    Συντάκτης της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα

  • Joost Smedema

    Συντάκτης της Φόρμουλα 1 στη Σουζούκα

“Μίλησα πολύ μαζί του, σε τέτοιες στιγμές πρέπει να κρατάς έναν οδηγό κοντά σου, γιατί θλίβεις κάποιον με μια δύσκολη κατάσταση”, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας James Vowles στην Ιαπωνία για την απόφαση να περάσει τον Sargeant στην Αυστραλία.

Ο πρώτος σε επιλογή Albon οδήγησε εκεί με το αυτοκίνητο του Sargeant, έχοντας καταστρέψει σοβαρά το δικό του αυτοκίνητο σε μια σύγκρουση στην προπόνηση. Ένα εφεδρικό σασί δεν ήταν διαθέσιμο στη Williams. Η πολύπαθη ομάδα δεν μπόρεσε να ολοκληρώσει ένα τρίτο αυτοκίνητο πριν από την έναρξη της σεζόν.

Ο Vowles αποφάσισε ότι ο Sargeant έπρεπε να εγκαταλείψει το αυτοκίνητό του. Καθόλου περίεργη επιλογή. Ο Albon έχει επικρατήσει του Sargeant σε όλες τις κατατακτήριες δοκιμές από τις αρχές της περασμένης σεζόν. Φέτος και οι δύο εξακολουθούν να είναι άποντοι, αλλά η συγκομιδή των βαθμών του 2023 δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αμφιβολίες: 27 προς 1.

Οδυνηρό ήταν ωστόσο για τον περαστικό Sargeant. “Με βάση τα αποτελέσματα του Άλεξ, το καταλαβαίνω. Αλλά φέτος οι διαφορές είναι μικρές”, δήλωσε ο Αμερικανός, ο οποίος ταξίδεψε περαιτέρω από την Αυστραλία στο Μπαλί και αποσύρθηκε “στον δικό μου μικρό κόσμο, μακριά από τη Formula 1”.

“Το αστείο είναι ότι ψυχολογικά μπορεί να είμαι σε καλύτερη θέση τώρα. Μετά από μια εβδομάδα μακριά βλέπεις τα πράγματα διαφορετικά, σου δίνει μια διαφορετική προοπτική. Είχα ένα καλό ξεκίνημα στη σεζόν. Η Παρασκευή στη Μελβούρνη ήταν καλή και ήλπιζα να συνεχίσω αυτή τη γραμμή. Με αυτή τη στάση θα συνεχίσω, είμαι κοντά στο σημείο που θέλω να βρίσκομαι”.

Πείτε την αλήθεια όταν βρίσκεστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση, μερικές φορές κάνει τη σχέση καλύτερη.

Toto Wolff, επικεφαλής της ομάδας Mercedes

Ο επικεφαλής της ομάδας της Mercedes Toto Wolff, ο οποίος συνεργάστηκε με τον ομόλογό του στη Williams Vowles για σχεδόν μια δεκαετία, μπορεί να συμπάσχει με τον πρώην συνάδελφό του. “Αν σκεφτείς από την πλευρά του οδηγού, τότε νιώθεις ότι δεν είναι σωστό. Αλλά ο James εκπροσωπεί έναν τεράστιο οργανισμό με μετόχους, χορηγούς και επενδυτές”.

“Πρέπει να παίρνει το μέγιστο αποτέλεσμα σε κάθε αγώνα. Αν δεν το κάνει αυτό, μπορεί να κοστίσει δεκάδες εκατομμύρια και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες είναι τεράστιες”.

“Όταν ρώτησα τον Alain Prost (τέσσερις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, σ.σ.) στην αρχή της καριέρας μου τι προκαλεί τη μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μεταξύ οδηγών και διοίκησης ομάδων, μου είπε: “Η έλλειψη διαφάνειας”. Σε καταστάσεις όπου δεν γνωρίζαμε ακριβώς τι συνέβαινε και γιατί λαμβάνονταν ορισμένες αποφάσεις'”.

“Πάντα προσπαθούσα να το αποφύγω αυτό στη Mercedes, το βίωσε ο James. Μερικές φορές η αλήθεια είναι σκληρή και δύσκολο να την καταπιείς. Αλλά πρέπει να πάρεις την απόφαση ως αφεντικό ομάδας και να αντιμετωπίσεις τον οδηγό σου, ή οποιονδήποτε υπάλληλο, με αυτήν. Μερικές φορές μια σχέση βελτιώνεται πραγματικά από αυτό, επειδή λες την αλήθεια και μπορείς να εμπιστευτείς ο ένας τον άλλον”.

Ο Vowles έβγαλε γρήγορα το τσιρότο για τον Sargeant στην Αυστραλία και κράτησε στενή επαφή, μέχρι και ένα τηλεφώνημα αργά το βράδυ της Πέμπτης. “Ο Λόγκαν έκανε πολύ δυνατή εντύπωση αυτή την εβδομάδα. Θέλει να πάει ολοταχώς μπροστά, χωρίς να αισθάνεται ότι πρέπει να αποδείξει τον εαυτό του στον κόσμο”.

Και όμως, σαν να μην είχαν ήδη γίνει τα βάσανα, ο Sargeant πυροβόλησε δυνατά στο σωρό των ελαστικών κατά τη διάρκεια των πρώτων ελεύθερων δοκιμών στη Suzuka.

Με αυτό, ο Sargeant θα μπορούσε να είχε κόψει άσχημα τα δάχτυλά του. Όπως και στα τρία πρώτα GP, η Williams δεν έχει εφεδρικό σασί. Αυτό δεν θα είναι έτοιμο πριν από το γκραν πρι του Μαϊάμι (αρχές Μαΐου), εκτιμά ο Βάουλς.

Αν ο Sargeant ήταν πολύ πρόθυμος να αποδείξει την αξία του; “Το ατύχημα δεν συνέβη επειδή ήταν πολύ πρόθυμος, ο Λόγκαν δεν είχε κρίνει ακριβώς το σημείο του στην πίστα με αποτέλεσμα να καταλήξει στο γρασίδι. Δεν είδα έναν οδηγό να θέλει να πάρει εκδίκηση για ό,τι του συνέβη στη Μελβούρνη”.

Τι θα συμβεί όμως αν το αυτοκίνητο του Albon δεν καταφέρει να μπει ξανά στην εκκίνηση; Θα πρέπει τότε ο Sargeant να κάνει πάλι χώρο; Ο Αμερικανός απαντά γκρινιάζοντας. Τελείωσε όμως με τις ερωτήσεις για την αναγκαστική αλλαγή.

“Δεν μιλήσαμε γι’ αυτό. Δεν το σκέφτηκα. Υποθέτω ότι όλα θα πάνε καλά”.

Ο λοχίας ψάχνει να βρει λέξεις για να περιγράψει τα συναισθήματά του. Αφήνει μια σιωπή και στη συνέχεια σταματά: “Είμαι έτοιμος για αυτό το Σαββατοκύριακο, αυτό είναι το μόνο που μπορώ να πω”.