Ράγκμπι: Η Ιαπωνία νίκησε τη Σαμόα και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά

Η Ιαπωνία διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες της για πρόκριση στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι, κερδίζοντας τη Σαμόα με 28-22 μπροστά σε 31.794 θεατές στο ζεστό και υγρό στάδιο της Τουλούζης.

Το αποτέλεσμα αυτό, το οποίο προβλέπει την πρόκριση της Αγγλίας στα προημιτελικά ως νικήτρια του ομίλου D με ένα παιχνίδι στο χέρι, φέρνει τους “Γενναίους Ανθέων” στη δεύτερη θέση με εννέα βαθμούς, πέντε μπροστά από την Αργεντινή, η οποία παίζει το Σάββατο το τρίτο παιχνίδι της φάσης του ομίλου με τη Χιλή.

Ο Pieter “Lappies” Labuschagne (C) της Ιαπωνίας σκοράρει μια προσπάθεια κατά τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου του αγώνα του Pool D του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ράγκμπι εναντίον της Σαμόα στην Τουλούζη, Γαλλία, 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)

Η Ιαπωνία και η Αργεντινή θα συναντηθούν στη Νάντη στις 8 Οκτωβρίου, με τον νικητή να προκρίνεται στα προημιτελικά.

Εμπνευσμένοι από τον Λομάνο Λάβα Λεμέκι, με την μπάλα στο χέρι και παρά την καθυστερημένη απόσυρση του scrum-half και υπαρχηγού Γιουτάκα Ναγκάρε, οι Brave Blossoms άντεξαν το ένα κύμα μετά το άλλο από τους Σαμοανοί και κέρδισαν αυτό το διπλό.

Σε ένα σφιχτό πρώτο ημίχρονο, οι καλές επιθέσεις του Lemeki είδαν τους Pieter ‘Lappies’ Labuschagne και Michael Leitch να πετυχαίνουν προσπάθειες, με τον Rikiya Matsuda να προσθέτει τους έξτρα πόντους και στις δύο προσπάθειες, καθώς και ένα πέναλτι για το καλό.

Αλλά η Σαμόα παρέμεινε στο παιχνίδι χάρη σε ένα πέναλτι του Alai D’Angelo Leuila και μια προσπάθεια του Seilala Lam, καθώς οι ομάδες γύρισαν και η Ιαπωνία προηγήθηκε με 17-8.

Το σκορ θα μπορούσε να είναι πιο κοντά, καθώς η επίμονη άμυνα των Brave Blossoms ήταν αυτή που εμπόδισε τους Σαμοανοί να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το σημαντικό πλεονέκτημα που είχαν στην κατοχή και την περιοχή.

Με τη Σαμόα να μειώνεται με 14 παίκτες μετά από κίτρινη κάρτα για τον Μπεν Λαμ, η οποία αργότερα έγινε κόκκινη, η Ιαπωνία διεύρυνε το προβάδισμά της εννέα λεπτά στο δεύτερο ημίχρονο με τον Καζούκι Χιμένο, μετά από ένα καλά δουλεμένο maul και ένα δεύτερο πέναλτι του Ματσούντα.

Η Σαμόα μείωσε το μειονέκτημα όταν ο Duncan Paia’aua πέρασε την σέντρα στο 65ο λεπτό. Αλλά ένα ακόμη πέναλτι από τον Ματσούντα, ο οποίος έχει χάσει μόνο ένα λάκτισμα στο τέρμα μέχρι στιγμής στο τουρνουά, σήμαινε ότι η Σαμόα χρειαζόταν δύο μετατρεπόμενες προσπάθειες στα τελευταία πέντε λεπτά για να αποσπάσει τη νίκη.

Κατάφεραν να σκοράρουν τη μία με τον Christain Leali’ifano, αλλά η δεύτερη δεν μπορούσε να επιτευχθεί, καθώς η ιαπωνική άμυνα κράτησε γερά.

Ο Kazuki Himeno (3ος από αριστερά) μετά τη νίκη της Ιαπωνίας με 28-22 επί της αντιπάλου της Σαμόα στον όμιλο D στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, Τουλούζη, Γαλλία, 28 Σεπτεμβρίου 2023. ( WeLoveSports)