Ράγκμπι: Η JRFU αρνείται να σχολιάσει καθώς ο Τζόουνς αρνείται ότι πήρε συνέντευξη

Η Ιαπωνική Ένωση Ποδοσφαίρου Ράγκμπι (JRFU) αρνήθηκε να σχολιάσει τις φήμες που θέλουν τον προπονητή της Αυστραλίας Έντι Τζόουνς να εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής του στην Ιαπωνία, οι οποίες επισκίασαν την προετοιμασία για την ήττα-σοκ των “Γουόλαμπις” με 40-6 από την Ουαλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι την Κυριακή.

“Είναι πολιτική μας να μην δίνουμε οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τους υποψηφίους (όνομα ατόμου ή κατάσταση της ομάδας) μέχρι να οριστικοποιήσουμε την ανακοίνωση του νέου προπονητή”, δήλωσε εκπρόσωπος της JRFU στο WeLoveSports News μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου λίγες ώρες πριν από τον αγώνα της Λυών.

Το σχόλιο ήρθε αφού ο Τζόουνς διέψευσε ότι έχει δώσει συνέντευξη στην JRFU για να διαδεχθεί τον σημερινό προπονητή των Brave Blossoms, Τζέιμι Τζόζεφ, ο οποίος θα επιστρέψει στη Νέα Ζηλανδία μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο προπονητής της Αυστραλίας Έντι Τζόουνς μιλάει στους δημοσιογράφους στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα στη Λυών της Γαλλίας στις 24 Σεπτεμβρίου 2023. (Getty/ WeLoveSports)

“Προσβάλλω οποιονδήποτε αμφισβητεί τη δέσμευσή μου να ηγηθώ της Αυστραλίας”, δήλωσε ο Έντι Τζόουνς μετά την ήττα της Αυστραλίας, η οποία, εκτός μεγάλης έκπληξης, θα την αποκλείσει για πρώτη φορά από τη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

“Είμαι περήφανος που είμαι Αυστραλός. Δεν μου αρέσει να βλέπω το αυστραλιανό ράγκμπι να τα πηγαίνει τόσο άσχημα όσο έχουμε πάει, ειδικά επί των ημερών μου.

Ερωτηθείς αν είχε μιλήσει με τους αξιωματούχους της JRFU, ο Τζόουνς, ο οποίος έχει συμβόλαιο με την Αυστραλία μέχρι το 2027, όταν η χώρα θα φιλοξενήσει το επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, απάντησε: “Δεν ξέρω για τι πράγμα μιλάς, φίλε. Έχω δεσμευτεί να προπονώ την Αυστραλία.

Ο 63χρονος έδειξε ότι θα αποχωρούσε από τη συνέντευξη Τύπου αν οι δημοσιογράφοι συνέχιζαν να τον ρωτούν για το θέμα.

Η εφημερίδα Sydney Morning Herald ανέφερε το πρωί της Κυριακής ότι ο Τζόουνς, ο οποίος ανέλαβε προπονητής των Wallabies μόλις τον Ιανουάριο, είχε πραγματοποιήσει διαδικτυακή συνέντευξη με την JRFU στα τέλη Αυγούστου σχετικά με την επιστροφή του στη θέση που κατείχε από το 2012 έως το 2015.

Αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του διευθύνοντος συμβούλου του Rugby Australia, Phil Waugh, ο οποίος δήλωσε: “Πιστεύω στον λόγο των ανθρώπων και ο Eddie είπε ότι δεν υπήρχε τίποτα εκεί. Έτσι, όσον αφορά εμένα, αυτό είναι το τέλος της ιστορίας.

Μετά την ανακοίνωση του Joseph νωρίτερα φέτος ότι δεν θα επιδιώξει να επεκτείνει το συμβόλαιό του μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο, η JRFU ανακοίνωσε σε δελτίο τύπου στις 17 Ιουλίου ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία επιλογής του επόμενου εθνικού προπονητή μετά το τουρνουά.

Η JRFU δήλωσε ότι το έργο θα επιβλέπεται από την Επιτροπή Επιλογής Προπονητή της JRFU, η οποία έχει προσλάβει την Odgers Berndtson, “μια κορυφαία εταιρεία αναζήτησης στελεχών με αποδεδειγμένο ιστορικό στο διεθνές ράγκμπι, για να ηγηθεί της διαδικασίας επιλογής”.

Ερωτηθείς από το WeLoveSports News γιατί ο Τζόουνς να έχει ήδη περάσει από συνέντευξη, δεδομένου του ρόλου ενός εξωτερικού γραφείου, η JRFU επανέλαβε: “Δεν θα αποκαλύψουμε λεπτομέρειες της διαδικασίας επιλογής, αλλά, φυσικά, το έργο θα επιβλέπεται από την JRFU, όπως ανακοινώσαμε τον Ιούλιο”.

Πιθανότατα ο Τζόουνς απλώς βοήθησε στη διαδικασία επιλογής, δεδομένης της στενής του σχέσης με τον πρόεδρο της JRFU Μασάτο Τσουτσίντα, πρώην παίκτη και προπονητή της Suntory Sungoliath, νυν Tokyo Sungoliath, με τον οποίο ο Τζόουνς συνεργάζεται από το 1997.

Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Τζόουνς, ως διευθυντής ράγκμπι της Sungoliath, θα είχε λόγο στην πρόσφατη υπογραφή του Gareth Anscombe, ο οποίος το βράδυ της Κυριακής σημείωσε 23 από τους 40 πόντους της Ουαλίας, ρίχνοντας λάδι στη φωτιά.