Το δικαστήριο λέει ότι η Valve πρέπει να επιστρέψει $15K σε Gamer για τα Loot Boxes

Η υπόθεση συνεχίζει τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με το αν τα loot boxes αποτελούν ή όχι τυχερά παιχνίδια και πώς θα πρέπει να ρυθμίζονται. Το δικαστήριο, ωστόσο, αναγνώρισε τα loot boxes ως μια μορφή τυχερών παιχνιδιών και αυτό είναι διπλά σημαντικό, καθώς θα συμβάλει στην στη δημιουργία ενός νομικού προηγούμενου και να χρησιμοποιηθεί και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ξοδεύτηκαν στο Counter-Strike, τα χρήματα θα επιστραφούν

Ο ενάγων ξόδεψε $15,000 για αγορές εντός του παιχνιδιού στο δημοφιλές βιντεοπαιχνίδι Counter-Strike: Global Offensive, που ανήκει και δημοσιεύεται από Valve. Σύμφωνα με τους δικηγόρους του παίκτη, τα loot boxes αποτελούσαν μια μορφή τζόγου και, ως εκ τούτου, παραβίαζαν την αυστριακή νομοθεσία περί τζόγου, η οποία ορίζει ότι κάθε τέτοια δραστηριότητα πρέπει να ρυθμίζεται από την κυβέρνηση, καθιστώντας, επομένως, τον πελάτη τους δικαιούται επιστροφή χρημάτων.

Η Valve είναι γνωστό ότι συμμορφώνεται με τα δικαστικά αιτήματα και έχει αντιμετωπίσει το θέμα των loot boxes και των καλλυντικών εντός του παιχνιδιού με τη μεγαλύτερη δυνατή σοβαρότητα, ειδικά μετά από μια ομαδική αγωγή αγωγής το 2016 που κατηγορούσε την εταιρεία ότι προωθούσε τον τζόγο μέσω των παιχνιδιών της σε παιδιά.

Padronus και Salburg, το δικηγορικό γραφείο του ενάγοντος, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εκ μέρους της Valve να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης θα οδηγήσει πιθανότατα σε απώλεια, καθώς μια παρόμοια κατά Electronic Arts, ένας άλλος γίγαντας βιντεοπαιχνιδιών, και το franchise της FIFA, έχουν κερδίσει.

Ο διευθύνων σύμβουλος του δικηγορικού γραφείου, Richard Eibl, έκανε ένα σύντομο σχόλιο, αναλογιζόμενος τις επιπτώσεις για τις επιχειρήσεις της Valve στη χώρα. Όπως η Ολλανδία και το Βέλγιο, η Αυστρία μπορεί να γίνει άλλο ένα μέρος όπου η πώληση των loot boxes προκαλεί περισσότερους πονοκεφάλους από ό,τι αξίζει τον κόπο.

Ο Eibl προβλέπει ότι η παρούσα υπόθεση θα κοστίσει περισσότερο στις πωλήσεις της Valve στην Αυστρία. Σημείωσε επίσης ότι ο δικαστής που επέβλεψε την υπόθεση ήταν εξοικειωμένος με το Counter-Strike, το franchise του παιχνιδιού που ανήκει και εκδίδεται από τη Valve, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο της ομαδικής αγωγής πριν από αρκετά χρόνια.

Η τελευταία απόφαση δείχνει ότι η Αυστρία είναι απίθανο να αντιμετωπίσει τα loot boxes ως οτιδήποτε άλλο εκτός από μια μορφή τζόγου, ή τουλάχιστον φαίνεται να υπάρχει ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα υπέρ του περιορισμού της εμβέλειας τέτοιων αγορών εντός του παιχνιδιού.

Ένα ευρωπαϊκό ζήτημα χωρίς σαφή πορεία επίλυσης

Στην πραγματικότητα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει ομοίως το θέμα και γίνεται λόγος για τυποποιημένη ρύθμιση που θα μπορούσε να διευθετήσει τη συζήτηση σχετικά με την πραγματική φύση των loot boxes. Οι διαφορετικές απόψεις όμως μπορεί να σταθούν εμπόδιο, καθώς η Ολλανδία, Βέλγιο, και Αυστρία είναι πιο αυστηρή σε αυτά τα ψηφιακά αγαθά.

Αυστριακοί νομοθέτες από το Λαϊκού Κόμματος και το Greens εργάζονται πάνω σε νομοθεσία που θα επιδιώξει να ρυθμίσει τα loot boxes με πιο σταθερό και ξεκάθαρο τρόπο, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σε λιγότερους δισταγμούς εκ μέρους των δικαστηρίων, των καταναλωτών και των προγραμματιστών και εκδοτών βιντεοπαιχνιδιών σχετικά με το τι είναι τα loot boxes. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει σταματήσει να αποκαλεί τα loot boxes τυχερά παιχνίδια.

Άλλες δικαιοδοσίες ακολουθούν επίσης τα ίδια βήματα, με τη Γερμανία να συζητά το θέμα πιο ενεργά. Οι Πράσινοι στη χώρα έχουν ασχοληθεί ομοίως με το θέμα των loot boxes, μιας επικερδούς επιχείρησης που δεν έχει κατανοηθεί πλήρως.

Αυτές οι συμπεριφορές σίγουρα θα προσθέσουν πίεση στους προγραμματιστές παιχνιδιών και θα τους αναγκάσουν να σκεφτούν πιο προσεκτικά για το τι άλλο είναι ένα πολύ επιτυχημένο και κερδοφόρο επιχειρηματικό μοντέλο.